godzinę do lodówki. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i układamy sznycle z indyka, grillujemy z obydwu stron. Sałatę i pomidora myjemy, ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Chlebki rozcinamy na pół, układamy liści sałaty oraz plastry ogórka, polewamy ketchupem. Układamy grillowane sznycle, polewamy sosem arabskim, układamy plastry pomidora i przykrywamy wierzchnią częścią chlebków
Bajeczna KuchniaDziś kolejna propozycja z wykorzystaniem placków tortilli. Tym razem ze słonym oscypkiem, podpieczonym boczkiem oraz kwaśnym ogórkiem, a dla słodyczy odrobina suszonej żurawiny. Całość komponuje się naprawdę świetnie, choć nie ukrywam, że jest mocno słonawa. Dla przełamania tego smaku wykorzystałam też około 100 g sera gouda, ale wciąż to oscypek był dominujący. Myślę, że ilość oscypka można zredukować o połowę(...)większą ilością goudy czy mozzarelli. 5 placków tortilli 1 duży oscypek 100 g sera gouda 250-300 g boczku wędzonego w plastrach 3 korniszony garść suszonej żurawiny Boczek kroimy na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Ogórki kroimy na plasterki. Sery trzemy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą. Na połowie tortilli wykładamy część sera, rozprowadzamy równo
Smaki Na Talerzuwieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około(...)Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy plaster rozbitej łopatki , smarujemy łyżeczką musztardy , solimy , pieprzymy , kładziemy łyżkę farszu i zwijamy , w pierwszej kolejności ,zakładając brzegi do środka , a następnie ,ciasno, rolując . Jeśli ktoś
Ogrodnik w podróżyWykonanie: Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki. W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli
Lamarida.plliść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka
Kolizje Smakówposiekanego koperku szczypta pieprzu orzechy włoskie Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry (2 cm). Małą łyżeczką wykrawamy środek tak by powstał taki kieliszeczek. Do miski wrzucamy tuńczyka (odsączonego), dodajemy majonez, posiekany koperek, pieprz. Mieszam. Do kieliszeczków nakładam po 1 łyżeczce masy tuńczykowej. Na wierzch orzech włoski. Smacznego. Artykuł Nadziane ogórki – szybka przekąska na imprezę
MojaQchnia.plkukurydzy 1 ogórek wąż 2 pomidory 1 czerwona cebula sól,pieprz jogurt grecki 2 łyzki Wykonanie: Na placki tortilli wykładamy sałatę, układamy podłużne plastry ogórka, na to polędwicę. Ciasno zwijamy, wpinamy wykałaczkami co kilka cm, kroimy na grube plastry. Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy z kukurydzą, dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku. Na talerzu wykładamy sałatkę, na niej układamy szaszłyczki
Z Majeczką w kuchniłyżka jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Ser żółty oraz obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Obranego ogórka kroimy w kostkę a rzodkiewkę w plastry. Wystudzone jajka kroimy w kostkę. Koperek szatkujemy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy
Qchnia po prostusmaku Przygotowanie: Liście sałaty myjemy i osuszamy. Rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Jajka obieramy ze skorupek. Dzielimy na ćwiartki. Układamy na sałacie lodowej. Ogórka przekrawamy wzdłuż i kroimy na cienkie plastry. Rozkładamy na sałacie z jajkiem. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, układamy na pozostałych składnikach. Jogurt przelewamy do miseczki. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Mieszamy
Moja smaczna kuchniazdjęciu. 2. Ręcznikiem papierowym osuszamy jeszcze każdy podłużny plaster ogórka. 3. Rzodkiewki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do serka śmietankowego, całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. 4. Na każdy osuszony plasterek ogórka smarujemy serek zostawiając na końcu trochę miejsca. 5. Ogórki zwijamy w roladkę
Mój pomysł natortille 3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem 3 ogórki korniszony 150 g łososia wędzonego 1/2 sałaty strzępiastej kawałek papryki pomarańczowej 10 oliwek czarnych 1/2 papryczki chili Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno. Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą
wesoła kuchniapozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Składamy nasze fishburgery w kolejności: bułka-sos-kotlet
Smakowity Blog Kulinarnyząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce
Bajeczna Kuchniaziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy
Niezły Młynekcebule -2 łyżki soli -3 szklanki wody -szklanka octu 10% -2 szklanki cukru -łyżeczka curry -łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Ogórki myjemy i kroimy w dowolne części. Cebule kroimy w plastry. Pokrojone zasypujemy dwiema łyżkami soli. Mieszamy i odstawiamy na godzinę. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, octem, curry, słodką papryką i pieprzem. Ogórki
Maminek kulinarny