ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:12/76)

Strogonow 211

oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Danie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką

Qchnia po prostu
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 170

dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem

VioletoweKucharzenie
Zielona sałatka z quinoą, bobem i pokrzywowym dressingiem 168

soku z limonki 1 łyżeczka musztardy dijon  świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki wrzucamy do miski, dodajemy szpinak i quinoę. Ogórek i cebulę kroimy w plastry, bób obieramy ze skórek i wrzucamy do miski. Pokrzywę, sok z pokrzywy, sok z limonki, olej lniany, sól i pieprz blendujemy i powstałym w ten sposób dressingiem

Quinoa Raz!
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 203

szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 małe główki czosnku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki myjemy, obieramy - kroimy w plastry. Krok 2. Cebulę obieramy - kroimy w drobną kostkę. Krok 3. Marchewkę obieramy - ścieramy na tarce o grubych oczkach. Krok 4. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w paseczki

Moja Książka Kucharska
Domowa tortilla 138

kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju i przyprawy do kurczaka oraz pieprzu. Kurczaka można także ugrilować - ja nie mam takiej patelni :(.  W międzyczasie, kroimy pomidora i ogórka w plastry. Cebulę w piórka, a sałatę szarpiemy na mniejsze części. Przygotowujemy sos, łącząc czosnek przeciśniety przez praskę, śmietanę, majonez i przyprawy ze sobą. Na placek tortilli układamy wszystkie

Justa próbuje gotować
Kebab w bułce z grilla elektrycznego. 171

majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Piersi myjemy, kroimy na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Sałatę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Chleb turecki kroimy na 4 części. Środek przekrawamy dopiero po upieczeniu. Do usmażenia piersi i upieczenia bułki na chrupiąco użyłam  grilla Opti Grill + XL firmy Tefal

Magia jedzenia.
LEKKA SAŁATKA Z JAJKIEM 161

łyżeczki pieprzu i sól 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajko gotuję, studzę, obieram ze skorupki, a następnie dzielę na cztery. Połówkę ogórka obieram i kroję w plastry. Pomidorki myję i dzielę na 4 części. Rzodkiewki myję dzielę na 4. Przygotowuję sosu Koperek suszony mieszam z pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Dodaję 3 łyżki wody

Gotowanie Patki
Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem 131

smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Orientalna surówka z ogórkiem 144

również dlatego, że jest prosta i szybka. 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 2 papryczki chilli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  1. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Szczypiorek siekamy, papryczki chilli drobno kroimy. Wszystkie składniki

Szefowa kuchni
SAŁATKA BROKUŁOWA 131

makaronu ryżowego 1/2 słoika marynowanych pieczarek 1 świeży ogórek 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz sól Gotujemy brokuł w osolonej wodzie, wyjmujemy i studzimy. Ogórka i pieczarki kroimy w plastry, robimy sos: do majonezu wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i sos podajemy osobno. Makaron zalewamy wrzątkiem, solimy i odstawiamy aby zmiękł. Łączymy wszystkie składniki i możemy zajadać

harrisa
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 117

grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy

Bajeczna Kuchnia
Mizeria z kiełkami 123

rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego  sól, pieprz do smaku 1. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do miski, do której wrzucamy również garść kiełków rzodkiewki. 2. Zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Dekorujemy kiełkami

Szefowa kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 218

rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy.Sałatka z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka po cygańsku 8297

nasze kotlety. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy

My Culinary Art
Ogórki konserwowe w plastrach do słoików na zimę 298

ogórki już są pokrojone w plastry. Więc tym łatwiej serwować je np. do obiadu. Są naprawdę smaczne. Ogórkowy smak przełamany słodkością cukru trzcinowego, wyrazistością octu i posmakiem korzennych dodatków. Smakują dokładnie tak, jak powinny smakować domowe konserwowe ogórki. Zdecydowanie polecamy ten przepis.       Potrzebujemy: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 3/4 szklanki soli kamiennej(...)szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki wody 0,5 łyżki ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plastry (nie obieramy ze skórki). W łatwy sposób na cienkie plasterki można pokroić obieraczką do warzyw. Sól rozpuszczamy z wodą, wlewamy do miski i wkładamy do takiej solanki

Marder&Marder Manufacture