ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:5/76)

Szybka surówka z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem małosolnym i cebulą 161

300g pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plastry, cebulkę drobno siekamy. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, solą i pieprzem.  3. Warzywa łączymy z sosem. Dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 147

lodówki na 15 minut. Dolny blat ptysiowy smaruję kremem,tzn wyciskam go za pomocą szprycy. Układam liście sałaty, przykrywam drugim blatem, który też smaruje kremem, układam cienkie plastry ogórka którego kroję wzdłuż. Układam trzeci mały blat ptysiowy. Resztę kremu wyciskam, układam tuńczyka odsączonego, oliwki, pomidorki, papryczkę pokrojoną, posypuję kiełkami, natką, pieprzem.Dekoruję słupkami ptysiowymi. Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego konkursu

wesoła kuchnia
Warzywa marynowane po koreańsku 195

cebulę kroimy w większe wiórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Ogórki i selera naciowego dokładnie myjemy i usuwamy brzydkie końcówki. Ogórki kroimy w plastry 0,5 – 1 cm grubości, a selera w słupki. Do umytych słoików władamy warzywa. Do niewielkiego garnka nalewamy sos sojowy, ocet winny, wodę, dodajemy cukier i dokładnie

Lamarida.pl
SAŁATA LODOWA Z JAJKIEM 270

cebula sól,pieprz olej lniany 3 łyżki- u mnie  SEMCO Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Sałatę lodowa rwiemy na kawałeczki. Pomidorki przekrawamy na połówki, ogórka kroimy w plastry, cebulę w półplasterki. Na talerz wykładamy sałatę lodową, układamy jajka i resztę składników. Do oleju lnianego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, dodajemy też posiekany koperek, tak przygotowanym sosem

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 173

przechowuję w lodówce 2-3 dni.  Ziemniaki studzę, kroję na pół lub na ćwiartki i układam na dnie naczynia. Posypuję obficie posiekanym koprem i nakładam majonez. Ogórki kroję w plastry i układam na składnikach. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu. Wierzch dekoruję pokrojonymi na ćwiartki jajami i posiekanym koprem. Schładzam w lodówce.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Surówka z cykorii i ogórków konserwowych 153

Składniki: 2 cykorie 4 ogórki konserwowe pół cebuli czerwonej Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki, zostawiając twardą końcówkę. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z musztardą. Polewamy surówkę sosem i delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu
Pizza hamburgerowa 180

cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy

Szefowa kuchni
Surówęcia 6 197

puszka kukurydzy  2 ogórki kiszone  sałata lodowa  3 łyżki fasoli czerwonej  2 pomidory  1 średnia cebula czerwona  Sos  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju  1 łyżeczka balsamico  sól  pieprz  pieprz ziołowy  Wykonanie  Sałatę rozrywam na kawałki , ogórka kroję w plastry , następnie dodaję fasolę czerwoną , kukurydzę

Mój Smak
Mozzarella po mojemu 186

balsamico creme          sól           pieprz ziołowy     Wykonanie        Pomidora ,mozzarelle i ogórka kroję w plastry i układam na        przemiennie na talerzu ,polewam balsamico oliwą i posypuję solą oraz pieprzem według uznania ,dodaję także liście bazylii świeżej ,ale dziś nie miałam

Mój Smak
Chłodnik z jarmużem 118

ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego 100 g jarmużu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Wykonanie: Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry, jarmuż na mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku i jogurtu, umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie je blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt, chłodnik mieszamy, przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z gwoździa 356

kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki kroję w plastry i wrzucam do garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę

Tanio smacznie i prosto
,,Mini kebaby’’ 482

gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól

Podróż w kulinaria
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 170

łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej

Życie zamknięte w smaku
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 177

czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę

Lili w kuchni
Sałatka ze świeżym szpinakiem 181

Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry.  2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części.  3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy

Szefowa kuchni
Krokodyl z kiszonego ogórka i rzodkiewki 127

kiszony 1 rzodkiewka szczypiorek lub dymka Ogórka kroimy na grubsze plastry, ale jeden kawałek, z początka ogórka musi byc większy na pysk krokodyla (jak na zdjęciu) W tej części ogórka, która została przeznaczona na pysk, robimy nacięcie tak, aby umieścić w nim zęby z twarożka lub serka wiejskiego :) Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki Na talerzu układamy na przemian

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z tortilli z szynką 290

dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości

Szefowa kuchni
PIZZA Z KOTLETEM 197

żółty ok 5 plastrów Natka pietruszki ok 3 łyżki Koncentrat pomidorowy 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE:    Składnik ciasta łączymy ze sobą. Pozostawiamy na ok 1 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Paprykę myję i kroję na plastry. Natkę drobno siekam. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę

Gotowanie Patki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 177

przestudzonym odrobinę "brązowym masłem". Następnie doprawiamy. Na płaskiej blaszce rozsmarowujemy powstałą masę na grubość ok. 2 cm. Odstawiamy do stężenia. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w julienne.  Na nasze: za pomocą obieraczki kroimy ogórka na cienkie plastry tak, jak obieramy skórkę. Z każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy. Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy

W kuchni Karmel-itki
Roladki z tortilli z szynką i warzywami 490

lubimy, możemy też je posmarować serkiem kanapkowym, ziołowym lub sosem czosnkowym. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupki. Na plackach tortilli układamy kolejno: liście sałaty, plasterki szynki, żółtą i czerwoną paprykę, oraz ogórka. Każdy placek tortilli ciasno zwijamy w rulonik. Kroimy na kawałki o szerokości około1,5 cm. Smacznego! The post Roladki z tortilli z szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
OGÓRKI CURRY 508

Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).     SKŁADNIKI Zalewa(...)oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg) Do każdego słoika: po kilka ziaren gorczycy kwiatostany kopru liście selera WYKONANIE Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy koper i gorczycę, układamy ogórki, na wierzchu kładziemy listek selera, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut

słodki bratek
Sałatka w tortilli 164

zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek

Słodkie okruszki
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 285

angielskieliść laurowybulionłyżka mąki (do sosu)trochę śmietany 18% (do sosu)Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką

Walijskie Pichcenie
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 166

słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy na około 2 centymetrowe kawałki, ser kroimy w niewielkie plastry (ok. 2,5x2,5 cm), ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie jeszcze na pół, suszone pomidory kroimy w cienkie plastry. 2. Rozwinięte ciasto francuskie dzielimy(...)dobrze można było zakleić zawartość naszych zawijasów - w przeciwnym razie ser i inne składniki mogą nam wypłynąć podczas pieczenia. 3. Przygotowane składniki układamy na kawałku ciasta: kawałek parówki, ser, ogórka, pieczarkę i suszonego pomidora i zawijamy w cieście dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się

Bananowe Pole
Wrapy z pastą jajeczną 165

Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy

VioletoweKucharzenie
sałatka szwedzka z olejem 149

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były

Miód i pieprz
klasyczna sałatka szwedzka 144

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone

Miód i pieprz
Sałatka świąteczna z jajkiem 188

minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy w grube plastry, wycinamy środki. Rukolę układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na pół i wraz z jajkami, rzodkiewką i plasterkami ogórków układamy na rukoli, na jajkach robimy kleksy z sosu tatarskiego, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy je też ziarenkami czarnuszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka świąteczna z jajkiem 182

minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy w grube plastry, wycinamy środki. Rukolę układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na pół i wraz z jajkami, rzodkiewką i plasterkami ogórków układamy na rukoli, na jajkach robimy kleksy z sosu tatarskiego, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy je też ziarenkami czarnuszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię