ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:5/76)

Mozzarella po mojemu 154

balsamico creme          sól           pieprz ziołowy     Wykonanie        Pomidora ,mozzarelle i ogórka kroję w plastry i układam na        przemiennie na talerzu ,polewam balsamico oliwą i posypuję solą oraz pieprzem według uznania ,dodaję także liście bazylii świeżej ,ale dziś nie miałam

Mój Smak
Chłodnik z jarmużem 88

ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego 100 g jarmużu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Wykonanie: Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry, jarmuż na mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku i jogurtu, umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie je blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt, chłodnik mieszamy, przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z gwoździa 321

kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki kroję w plastry i wrzucam do garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę

Tanio smacznie i prosto
,,Mini kebaby’’ 444

gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól

Podróż w kulinaria
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 133

łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej

Życie zamknięte w smaku
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 144

czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę

Lili w kuchni
Sałatka ze świeżym szpinakiem 154

Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry.  2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części.  3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy

Szefowa kuchni
Krokodyl z kiszonego ogórka i rzodkiewki 89

kiszony 1 rzodkiewka szczypiorek lub dymka Ogórka kroimy na grubsze plastry, ale jeden kawałek, z początka ogórka musi byc większy na pysk krokodyla (jak na zdjęciu) W tej części ogórka, która została przeznaczona na pysk, robimy nacięcie tak, aby umieścić w nim zęby z twarożka lub serka wiejskiego :) Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki Na talerzu układamy na przemian

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z tortilli z szynką 245

dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości

Szefowa kuchni
PIZZA Z KOTLETEM 164

żółty ok 5 plastrów Natka pietruszki ok 3 łyżki Koncentrat pomidorowy 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE:    Składnik ciasta łączymy ze sobą. Pozostawiamy na ok 1 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Paprykę myję i kroję na plastry. Natkę drobno siekam. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę

Gotowanie Patki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 148

przestudzonym odrobinę "brązowym masłem". Następnie doprawiamy. Na płaskiej blaszce rozsmarowujemy powstałą masę na grubość ok. 2 cm. Odstawiamy do stężenia. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w julienne.  Na nasze: za pomocą obieraczki kroimy ogórka na cienkie plastry tak, jak obieramy skórkę. Z każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy. Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy

W kuchni Karmel-itki
Roladki z tortilli z szynką i warzywami 460

lubimy, możemy też je posmarować serkiem kanapkowym, ziołowym lub sosem czosnkowym. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupki. Na plackach tortilli układamy kolejno: liście sałaty, plasterki szynki, żółtą i czerwoną paprykę, oraz ogórka. Każdy placek tortilli ciasno zwijamy w rulonik. Kroimy na kawałki o szerokości około1,5 cm. Smacznego! The post Roladki z tortilli z szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
OGÓRKI CURRY 470

Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).     SKŁADNIKI Zalewa(...)oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg) Do każdego słoika: po kilka ziaren gorczycy kwiatostany kopru liście selera WYKONANIE Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy koper i gorczycę, układamy ogórki, na wierzchu kładziemy listek selera, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut

słodki bratek
Sałatka w tortilli 118

zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek

Słodkie okruszki
Sałatka w tortilli w dwóch wersjach 130

zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie: Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek

Słodkie okruszki