ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:13/76)

Hawajska sałatka z kurczakiem 350

oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy do smaku przyprawą gyros i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Jajka gotujemy na twardo ok 13 minut. Studzimy i kroimy w kostkę. Fasolkę i kukurydzę płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sicie, by nadmiar wody odciekł. Ananasa- jeśli jest w plastrach dzielimy na mniejsze cząstki. Pieczarki oraz ogórki kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Rolady w modrej kapuście 193

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez(...)minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą.    Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy.    Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady

Maminek kulinarny
Mizeria 172

łyżka cukru, 2-4 łyżki octu, szczypta soli, 3-5 ząbków czosnku,  koperek świeży do ozdoby, a opcjonalnie można też dodać do całości przed wymieszaniem. -- -- Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie solimy i wstawiamy na 20 min. na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody, która by się wytrącała potem ze śmietany. Jak ogórki już odciekną

chleba naszego
Schab po Warszawsku 168

ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka

Bajeczna Kuchnia
Szaszłyki z grilla + film 173

mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry. Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy

Smakowite Dania
Big Mac - domowy 295

pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią

Zainspiruj się kuchnią
Ryba po japońsku. 117

smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet, koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz zagotować w garnku. Warzywa: Ogórki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w cienkie plastry. W naczyniu układamy rybę, pokrojone ogórki, paprykę i cebulę. Całość zalewamy zalewą. Po wystudzeniu odstawić na noc do lodówki. Smacznego

Magia jedzenia.
Domowe hamburgery 161

formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.  3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda

Szefowa kuchni
Zrazy wołowe 113

tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wykonuje się je z mięsa wołowego, pokrojonego w plastry, cienko rozbitego, w które zawija się kiszone ogórki, kawałki słoniny, grzyby, cebulę, boczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej(...)rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając by plastry się „nie porwały”. Rozbite płaty wołowiny doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na 4 części. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki (niezbyt cienkie). Każdy plaster wołowiny smarujemy cienko musztardą (użyjcie jej tylko jeśli chcecie nadać mięsu dodatkowej ostrości). Następnie nakładamy po kawałku ogórka

MyCookBook.pl
Mizeria 101

zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W przypadku drugiej opcji ogórki przed wymieszaniem ze śmietaną warto odcedzić z nadmiaru wody.  Mizeria Składniki: 1 ogórek wężowy 150 ml śmietany 18% cukier do smaku 1/2 pęczka koperku Przygotowanie: Ogórka obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków razem ze śmietaną

Moja smaczna kuchnia
Roladki nadziewane 153

sami! Składniki: 8 plastrów szynki  lub schabu  (umożliwiającego rolowanie) 1 opakowanie serka naturalnego 1 łyżka chrzanu 3 żółtka jaj ugotowanych na twardo  sol i pieprz do smaku 2 ogórki konserwowe Wykonanie: Do miski wkładamy żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy serek,chrzan przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie łączymy ze sobą.  Ogórki kroimy na cztery części. Przygotowaną

kgwjanczewo
Kanapka piłkarza z omletem 137

wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek plastry, rzodkiewki, cebulę krążki, łososia. Jajko gotuję na twardo kroję na pół, dekoruję kropkami z oliwek, które zrobiłam za pomocą słomki. Na wykałaczkach robię dwa szaszłyki z pomidora, rzodkiewki, ogórka, oliwki

wesoła kuchnia
Sałatka z kwiatami cukinii w tempurze, jajkiem w koszulce i bobem 120

gorącym tłuszczu przez pół minuty, do zarumienienia. Usmażone kwiaty odsączam z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry, które formuję w harmonijki. Na talerzu układam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka oraz pokrojone pomidorki. Całość posypuję ugotowanym i obranym bobem. Układam smażone kwiaty cukinii oraz ugotowane w koszulce jajko. Składniki dressingu dokładnie mieszam

Mango Papaja
Koktajl ogórkowo-ziołowy 165

kupnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 5 dużych liści bazylii 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól do smaku i odrobina pieprzu cayenne Przygotowanie: Ogórka myjemy, osuszamy, kawałek kroimy w plastry, a resztę drobniej kroimy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, ząbek czosnek oraz kefir, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórkowy wielkanocny królik 178

grubych plastrów ogórka 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz Do ozdoby: 3 ziarna pieprzu cienki szczypiorek pomidor sałata Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 łyżki majonezu, pokrojony drobno szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ogórka wężowego szorujemy porządnie i kroimy

Dieta bez mleka