szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie
Lamarida.plszklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie
Lamarida.pldaje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo, że do zalewy
Apetyczna babeczkałyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyża ziela angielskiego, ziaren 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 czubate łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików. wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy cukier raz wszystkie przyprawy
Domowy Smak JedzeniaPomidory i ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w półksiężyce. Sałatę kroimy. Bułki lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Środek bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki. Następnie dodamy po trochu sałaty, kurczaka, cebuli, pomidora i ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki
Smakowy RajKaroliny KLIKPo ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu.1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku mm plastry, najlepiej nożem, a nie na tarce. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.2. Zalewę z przyprawami gotujemy
Apetyczna babeczkaogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie
Czerwona Porzeczkapłaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować
Smaczne Zdrowesuszonej żurawiny 3-4 plastry czerownej cebuli Sos: 4 łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki cukru, kilkanaście rozdrobnionych igiełek rozmarynu Przygotowanie: 1/ Pieczemy uprzednio przygotowane ziemniaczki w piekarniku (z chrupiącą skórką), W małej miseczce mieszamy: krojone pomidory z żurawiną, cukrem oraz rozmarynem. 2/ Kroimy obranego ogórka w słupki, w drugiej misce
Kuchnia PROzdrowotnacebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy
Z Majeczką w kuchnizimno. Nadają się do zamrożenia. SKŁADNIKI : 1/5 kg mięsa wołowego roladowego 30 dkg boczku wędzonego, parzonego 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 średnie cebule 2-3 ogórki kiszone 2-3 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej 1 litr wody lub bulionu wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące
Kulinarne Fantazje Mariolipółtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody i gotuje 10 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę, rzodkiewkę w drobne kawałki, plastry ogórka przekrawamy na 4 części. Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem. Do szklanki z jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy
Piekielna Kuchnia Patiplastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką
Smaki Ewyjuż na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.Składniki:- ok.600g filetów śledziowych a'la matjas- 3 średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie(...)zbyt słony smak śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki. cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.Do drugiej miski kroimy w grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę jak nam odpowiada. W trzeciej umieszczamy ogórki pokrojone w plastry.Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy
Smaczne Zdrowełyżeczki papryki chili 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i osuszamy, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy pokrojone ogórki i marchewkę do słoika i dodajemy koperek. W miseczce mieszamy razem ocet, wodę, chili, miód i olej aż miód się rozpuści. Zalewę przelewamy do słoika
słodkie i nie tylko historie kulinarne