słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry ( jak większe to można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej
Smaki Ewypełna pod rant 2 zdrowe łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo tłuczonego w moździerzu 1 szklanka oleju rzepakowego Warzywa myjemy . Pomidory kroimy w cienkie plasterki , cebulę obieramy i także kroimy w plastry , ale mega cieniutkie . Ogórki i cukinie szatkujemy bez obierania . Paprykę oczyszczamy z nasion , białych wewnętrznych błon , następnie kroimy w paski , niezbyt grube . Wszystko wrzucamy do miski
Ogrodnik w podróżyłyżka musztardy np. miodowej Kilka listków świeżego szpinaku Kilka plastrów ogórka świeżego Rybka 100 g tuńczyka stek w oleju 1 szalotka 1 ogórek konserwowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy np. HEINZ miodowej 1 łyżka jogurt naturalnego PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam, przekładam do miseczki. Ogórka konserwowego kroję w kostkę. Szalotkę obieram, kroję w kostkę. Dodaję jogurt, musztardą, sól(...)pieprz. Mieszam. Chleb smaruję musztardą. Kładę szpinak. Smaruję tuńczykiem. Solę i pieprze do smaku. Ogórka obieram i kroję w plastry. Kładę na kanapkę ok 3 plastey. Smacznego
Gotowanie Patkirzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą
kgwjanczewoopakowania kiełków brokuła 1 saszetka sosu tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Na talerzu układamy umytą i osuszoną sałatę, ogórka myjemy, nie obierając kroimy w cienki plastry, umyte pomidory kroimy w ćwiartki. Na talerzu lub półmisku układamy sałatę, plastry ogórków i pomidory, całość polewamy sosem tysiąca wysp. Wierzch sałatki posypujemy kiełkami brokuła, sałatkę lekko schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchniatheme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ogórki myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości ok. 3-4 mm za pomocą ostrego noża – ważne, aby plastry były równej grubości. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na paseczki. Na dno każdego ze słoiczków (ich ilość będzie zależała od wielkości ogórków) wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, po kilka ziaren pieprzu
Poezja smakuszklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy w ok 1,5 cm paski i przekładam do misy. Cebulę kroimy w ćwierć plastry a ogórki w plasterki. Wszystko mieszamy dodając ocet i doprawiając pieprzem i solą w zależności od stopnia wymoczenia. Całość zalewamy olejem rzepakowym
Mechanik w kuchniczerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy(...)przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę.Wierzch hamburgera przykrywamy drugą połową bułki
Smakowite Daniajest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz
Tradycyjna kuchnia Kasiwołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości(...)Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi
Atlas Smakówłyżeczek musztardy – papryka słodka, papryka ostra – sól, pieprz Schab kroimy w plasterki (do ok. 100g) i rozbijamy dość cienko i równomiernie tłuczkiem (plastry wkładamy do woreczka lub tłuczemy je przez folię spożywczą, by nie mieć całej kuchni w kawałkach mięsa). Ser kroimy na słupki, a ogórki konserwowe kroimy w podłużne ćwiartki. Zewnętrzną stronę każdego z plastrów oprószamy
Be Fit Be StrongNapełniamy połówki jajek farszem - można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego ale łyżką tez się da. Umytego ogórka ze skórką kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw - wyjdą nam cieniutkie plastry :-) Nabijamy ogórka na długie wykałaczki, tak jak wstążeczki czy też żagiel :-) Efekt na stole świetny. Łódeczki robią wrażenie :-) Podoba się Wam pomysł? Zapraszam
Marta próbujekasza wchłonie całą wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka
VioletoweKucharzeniesiekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce/ ręczniku papierowym
Symfonia Smakówpołówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie(...)Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł Pomidor-1zł Ogórek- 0,50zł cebula- 0,40zł Reszta składników- ok.2zł Ceny są oczywiście orientacyjne, bo ciężko jest rozliczyć, np. 2 łyżki musztardy :P Po zsumowaniu i ku mojemu zdziwieniu, cena
Czerwona Porzeczka