ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:7/76)

Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 249

ziarenka ziela angielskiego  łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie : Na początek moczymy grzyby w zagotowanej wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy(...)czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż jeden słupek zależy

Niezły Młynek
Gulasz wołowy na ryżu 149

kiszone lub konserwowe 1/2 żółtej papryki 150 g ryżu Ryż gotujemy. Mięso kroimy w wąskie paski, podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Ogórki kroimy w grubsze plastry lub kostkę, jeśli są duże. Paprykę kroimy w krótkie paski. Do mięsa dolewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gdy gulasz(...)się gotować, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody – za każdym razem gorącej lub ciepłej. Dodajemy ogórki i paprykę. Dusimy ok. 10 minut. Podajemy na ryżu. Porcja ma ok. 600 kcal

Kucharzyca
Wołowe zrazy w potrawce na winie 216

biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie  1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę(...)obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka ziemniaczana z boczkiem 368

Często robię babkę w duecie z czerwonym barszczem ale bywa tak jak dzisiaj, że znika zwyczajnie krojona w plastry z ogórkiem kiszonym do przegryzania lub świeżym pomidorem. Jedna z najprostszych zapiekanek, tylko kilka składników i to naszych Polaków ulubionych, bo boczek i ziemniaki towarzyszą nam od zawsze w kuchni. Moja zaprzyjaźniona firma  Hańderek  zadbała o to, żebym mogła

Apetyczna babeczka
Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem 795

ogórków kiszonych  2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli  sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros olej 1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę

Szefowa kuchni
Ogórki marynowane pikantne 214

czosnku, 2-3 papryczki chilli, 1 płaska łyżeczka gorczycy 2 gałązki kopru z baldachami. Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w grube plastry (1 cm). Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoiku, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wsypujemy gorczycę, wkładamy koper, dodajemy papryczki, zalewamy ogórki gorącą marynatą i zakręcamy słoik. Ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORTILLA PEŁNOZIARNISTA ZE SCHABOWYM 215

konserwowe PRZYGOTOWANIE:  Tortillę pełnoziarnistą smaruję dokładnie musztardą np miodową. Następnie kładę umyty i osuszony jarmuż. Następnie kotleta schabowego kroję w paski, kładę na jarmużu. Na koniec ogórki konserwowe kroję w plastry, okładam na mięsie. Zawijam tortillę dokładnie w folię aluminiową lub papier śniadaniowy

Gotowanie Patki
Sałatka z jajkiem i warzywami 217

wykonaniu sałatkę z jajek, sałaty, ogórków, pomidorów i rzodkiewki to dietetyczna sałatka, którą można jeść samodzielnie podczas diety lub gdy się nie odchudzamy, podawać jako dodatek do obiadu. Nasze propozycje na sałatki znajdziecie TUTAJ. Sałatka z jajkiem i warzywami Składniki na 2 porcje sałatki: 2 jajka 4 pomidory koktajlowe 2 rzodkiewki 1 mały ogórek gruntowy kilka liści sałaty lodowej(...)sokiem z cytryny sól i pieprz do smaku Jak przygotować pyszną sałatkę z jajkiem i warzywami ? Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Sałatę lodową kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w pół plastry, pomidory na połówki, rzodkiewki kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy smakową oliwą i ostrożnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka sałatka z serem pleśniowym i ziarnami 172

łyżki ziaren: sezam, słonecznik, dynia, suszona żurawina  Przygotowanie : Do miski przekładamy mix ulubionych sałat. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałaty. Ogórka myjemy, kroimy w plastry, następnie na połówki - przekładamy do warzyw i mieszamy. Ser kroimy w kosteczkę - przekładamy do warzyw i mieszamy. Przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ogórki z serkiem – ekspresowa przekąska 180

łososia wędzonego zielenina: natka pietruszki, koperek lub mirt sól, pieprz opcjonalnie: ząbek czosnku suszone zioła wykonanie: Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plastry. Serek doprawiamy solą oraz pieprzem opcjonalnie, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, łososia w małe kawałeczki. Ogórki układamy na talerzu, na każdy plaster nakładamy serek, posypujemy papryką, kawałkami łososia oraz np. natką

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka ziemniaczana z twarogiem - idealna do grilla 223

młodych ziemniaków 3 ogórki małosolne 200g twarogu 300g jogurtu greckiego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy, kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w plastry lub półplastry. Szczypior siekamy. 2. W miseczce mieszamy twaróg z jogurtem greckim. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przed podaniem schładzamy

Szefowa kuchni
Sałatka turecka. 3848

błon,kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Ogórka kroimy w cienkie plastry. Pomidora dzielimy na 4 części a następnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis

Magia jedzenia.
Sałatka z oscypkiem 196

zielonych oliwek 1 czerwona papryka oliwa z oliwek sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Do miski wrzucamy rukolę i pokrojoną w kwadraty sałatę. Oscypek i ogórki kroimy na pół plastry, cebulę na pół piórka a paprykę w dużą kostkę. Oliwki dodajemy w całości. Mieszamy składniki z sałatą. Całość skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz oprószamy solą

Qchnia po prostu
Sałatka z ogórków na zimę 157

łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć na tarce jak na mizerię).Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z marynowaną piersią kurczaka i żółtym serem. Pyszna, lekka i kolorowa kolacja walentynkowa. Czy jak kto woli smakowita 397

Jeśli lubimy ostre potrawy - możemy doprawić je mielonym chili. Sałatę myjemy i osuszamy. Liście rwiemy na dość drobne kawałki. Pomidora kroimy w grubą kostkę (koktajlowe na pół). Ogórka obieramy, kroimy w plastry i dzielimy je na pół. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę w pióra. Wszystko delikatnie mieszamy. Pierś z kurczaka przysmażamy na odrobinie oleju na rumiano. Przestudzamy i dodajemy

Kuchnia po mojemu