ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:6/76)

Wrapy z pastą jajeczną 145

Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy

VioletoweKucharzenie
sałatka szwedzka z olejem 127

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były

Miód i pieprz
klasyczna sałatka szwedzka 126

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone

Miód i pieprz
Sałatka świąteczna z jajkiem 169

minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy w grube plastry, wycinamy środki. Rukolę układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na pół i wraz z jajkami, rzodkiewką i plasterkami ogórków układamy na rukoli, na jajkach robimy kleksy z sosu tatarskiego, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy je też ziarenkami czarnuszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka świąteczna z jajkiem 166

minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy w grube plastry, wycinamy środki. Rukolę układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na pół i wraz z jajkami, rzodkiewką i plasterkami ogórków układamy na rukoli, na jajkach robimy kleksy z sosu tatarskiego, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy je też ziarenkami czarnuszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 180

szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 4-6 krewetek w tempurze 30 gram łososia bez skóry i ości 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek awokado 3 plastry tykwy 3 plastry marynowanej rzepy kawałek ogórka 1 łyżka czarnego sezamu 2 płaty wodorostów nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej(...)rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Łososia kroimy w plastry, awokado, tykwę, rzepę oraz ogórka kroimy w słupki. Na bambusowej macie rozkładamy folię spożywczą, delikatnie skrapiamy ją wodą, posypujemy sezamem i układamy na niej ryż- tak by był wielkości maty

Mango Papaja
SAŁATKA WIOSENNA 155

Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie(...)lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki. Sałatę lodową drobno kroimy i wykładamy na półmisek. Dodajemy rzodkiewkę, ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Układamy różyczki brokuła. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie

cool and minty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 183

gałązek natki pietruszki150 g twarogu3 łyżki śmietany 12 %sól i pieprzsos:1 łyżka ocet jabłkowy1 łyżka oliwyświeżo mielony pieprzSos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą. Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plasterki buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek. Buraczki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki z chilli – zimowa przekąska 548

ogórków 1 główka czosnku 1/2 paczki chilli zalewa : 1 butla octu 10 % ( 0,75 l ) 1 solidna szklanka cukru 1 łyżka soli 3 l wody Ogórki myjemy , kroimy w plastry razem ze skórką,posypujemy chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem . Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik

Ogrodnik w podróży
Sałatka z wędzonym łososiem. 334

musztardy rosyjskiej wymieszać i gotowe.  WYKONANIE: sałatę rwiemy na małe kawałki od razu na półmisek, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie,  zielone ogórki kroimy w cienkie plastry, a kiszone w słupki, szalotkę w półksiężyce, wykładamy na pomidorki i polewamy ("piszemy") sosem, plaster wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, posypujemy sałatkę, dodajemy jajka pokrojone

Kuchnia Beaty
Zraziki z szynki 139

umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg-3 plastry boczku wędzonego lub surowego-cebulę-3 marchewki-ogórek kiszony-2 ząbki czosnku-ketchup-przyprawę do mięs-olej-kawałek pora   Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Plastry delikatnie tłuczemy,posypujemy je przyprawą(...)mięs.Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.   Plastry szynki smarujemy ketchupem.   Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.   Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.   Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem

Maminek kulinarny
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 209

mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią

Bajeczna Kuchnia
Taka pyszna para: sardynka śródziemnomorska i czerwona fasola na parze. 139

cebulę kroimy na bardzo cieniutkie krążki - ogórki kroimy na długie plastry (użyj noża do serów) - gruszkę kroimy w ozdobne plastry -natkę pietruszki posiekaj wraz z papryczkami, dodaj oliwę z oliwek i sól, w ten sposób otrzymamy dressing  - na dnie słoiczka ułóż po sardynce, następnie kilka krążków cebuli, pokrojone ogórki, na sam wierzch czerwoną fasolę gotowaną na parze

SMYKWKUCHNI
Sałatka brokułowa z kurczakiem, serem feta i ogórkiem + film 206

duży brokuł   150 g sera feta pół zielonego ogórka 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego czosnek granulowany przyprawa do kurczaka olej do smażenia przepis Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze około 8 minut, następnie studzimy. Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka kroimy w plastry a następnie w kostkę, przekładamy(...)miski posypujemy czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając, usmażonego kurczaka odstawiamy z ognia i studzimy. Umytego ogórka kroimy ze skórką w plastry, a ser feta kroimy w kostkę. Do miski przekładamy majonez oraz jogurt i całość mieszamy. Na półmisku układamy różyczki ugotowanego brokuła, usmażoną pierś z kurczaka, dodajemy również

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 198

osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki. Cebulę odbieramy i kroimy w plastry. W naczyniu układamy warstwę cebuli, śledzia, znów cebula i śledzie...Wszystko zalewamy olejem rzepakowym tak, aby były dobrze przykryte. Odstawiamy je w chłodne miejsce na min 24 godziny. Po tym czasie jabłko kroimy na pół. Ustawiamy na talerzu i wbijamy wykałaczkę. Ogórki kiszone ( można również użyć korniszonów(...)kroimy w podłużne plastry. Następnie nabijamy ogórki i kawałki śledzia na wykałaczkę formując kształt choinki. Dekorujemy majonezem, oprószamy pieprzem i papryką. Na koniec układamy kolorowy pieprz. Mi i mojej rodzinie się podobało więc gorąco polecam

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania