ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:4/76)

Tortilla z grilowanym kurczakiem. 118

myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na płaty ok. 1 cm grubości. Przyprawiamy i smażymy na patelni do grillowania. Kapustę pekińską kroimy w paski. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Do tortilli przyrządzamy sos czosnkowy. Przepis znajdziecie tutaj. Placki tortilli przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Ciepły placek smarujemy sosem. Następnie kładziemy

Magia jedzenia.
Chlebki naan a'la kebab 261

drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki

Kuchnia w czekoladzie
DOMOWE HOT DOGI 166

serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka hot doga. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Również wkładamy do bułki. Do nafaszerowanej bułki wykładamy ciepłą parówkę, na wierzch polewamy sosem madziarów. Zajadamy

Z Majeczką w kuchni
sushi po arabsku z serem owczym 171

polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką) na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie pokrojone w krążki zielone oliwki, cebulę pokrojoną

zobacz ich smak
Sałatka z ogórków w curry 154

cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 10-15 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej  i czerwonej. zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut od zagotowania

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka kebab - gyros 716

papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia  olej 100g żółtego sera Sos: 150ml jogurtu naturalnego 150ml keczupu pikantnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki(...)sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser. 6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni

Szefowa kuchni
Szybka surówka z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem małosolnym i cebulą 136

300g pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plastry, cebulkę drobno siekamy. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, solą i pieprzem.  3. Warzywa łączymy z sosem. Dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 119

lodówki na 15 minut. Dolny blat ptysiowy smaruję kremem,tzn wyciskam go za pomocą szprycy. Układam liście sałaty, przykrywam drugim blatem, który też smaruje kremem, układam cienkie plastry ogórka którego kroję wzdłuż. Układam trzeci mały blat ptysiowy. Resztę kremu wyciskam, układam tuńczyka odsączonego, oliwki, pomidorki, papryczkę pokrojoną, posypuję kiełkami, natką, pieprzem.Dekoruję słupkami ptysiowymi. Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego konkursu

wesoła kuchnia
Warzywa marynowane po koreańsku 169

cebulę kroimy w większe wiórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Ogórki i selera naciowego dokładnie myjemy i usuwamy brzydkie końcówki. Ogórki kroimy w plastry 0,5 – 1 cm grubości, a selera w słupki. Do umytych słoików władamy warzywa. Do niewielkiego garnka nalewamy sos sojowy, ocet winny, wodę, dodajemy cukier i dokładnie

Lamarida.pl
SAŁATA LODOWA Z JAJKIEM 229

cebula sól,pieprz olej lniany 3 łyżki- u mnie  SEMCO Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Sałatę lodowa rwiemy na kawałeczki. Pomidorki przekrawamy na połówki, ogórka kroimy w plastry, cebulę w półplasterki. Na talerz wykładamy sałatę lodową, układamy jajka i resztę składników. Do oleju lnianego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, dodajemy też posiekany koperek, tak przygotowanym sosem

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 138

przechowuję w lodówce 2-3 dni.  Ziemniaki studzę, kroję na pół lub na ćwiartki i układam na dnie naczynia. Posypuję obficie posiekanym koprem i nakładam majonez. Ogórki kroję w plastry i układam na składnikach. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu. Wierzch dekoruję pokrojonymi na ćwiartki jajami i posiekanym koprem. Schładzam w lodówce.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Surówka z cykorii i ogórków konserwowych 122

Składniki: 2 cykorie 4 ogórki konserwowe pół cebuli czerwonej Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki, zostawiając twardą końcówkę. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z musztardą. Polewamy surówkę sosem i delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu
Pizza hamburgerowa 147

cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy

Szefowa kuchni
Surówęcia 6 172

puszka kukurydzy  2 ogórki kiszone  sałata lodowa  3 łyżki fasoli czerwonej  2 pomidory  1 średnia cebula czerwona  Sos  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju  1 łyżeczka balsamico  sól  pieprz  pieprz ziołowy  Wykonanie  Sałatę rozrywam na kawałki , ogórka kroję w plastry , następnie dodaję fasolę czerwoną , kukurydzę

Mój Smak
Mozzarella po mojemu 158

balsamico creme          sól           pieprz ziołowy     Wykonanie        Pomidora ,mozzarelle i ogórka kroję w plastry i układam na        przemiennie na talerzu ,polewam balsamico oliwą i posypuję solą oraz pieprzem według uznania ,dodaję także liście bazylii świeżej ,ale dziś nie miałam

Mój Smak
Chłodnik z jarmużem 93

ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego 100 g jarmużu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Wykonanie: Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry, jarmuż na mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku i jogurtu, umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie je blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt, chłodnik mieszamy, przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z gwoździa 325

kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki kroję w plastry i wrzucam do garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę

Tanio smacznie i prosto
,,Mini kebaby’’ 446

gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól

Podróż w kulinaria
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 136

łyżki soli - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 200 mililitrów oleju - 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Warzywa obieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej

Życie zamknięte w smaku
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 146

czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę

Lili w kuchni
Sałatka ze świeżym szpinakiem 155

Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry.  2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części.  3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy

Szefowa kuchni