ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:11/76)

Rassolnik 134

fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy(...)niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto, szybko i pysznie

Kuchenna Kontrrewolucya
Wrapy z sałaty 178

łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy wszystkie warzywa i osuszamy. Liście sałaty odkładamy a liście kapusty pekińskiej kroimy drobno. Ogórek obieramy i kroimy w pół plastry a pomidor w ósemki-przekładamy do kapusty.Mieszamy i dodajemy kukurydzę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodajemy majonez, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.Na środek każdego liścia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Podkręcony chłodnik 129

liście lekko się zblanszują, ale nie rozgotują. Wszystko studzę. Mieszam z maślanką i dużym gęstym jogurtem, może być także kefir. Dorzucam 3 średnie, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki- kilka kroję w plastry, resztę ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek i szczypior. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotowe. Do przygotowania takiego chłodnika przygotujcie zatem: Na bulion(...)litra. Potrzebujemy jeszcze: 2 dużych buraków i nieco botwinki- jeśli jeszcze jest dostepna 250 ml maślanki 400 ml jogurtu lub kefiru duży pęczek rzodkiewek 3-4 średniej wielkości ogórki gruntowe pęczek koperku pęczek szczypiorku sól i pieprz

Pichceniomania
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i dymką 154

dymka ( 2 gałązki ) 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Sól Pieprz Słodka mielona papryka 2 -3 kawałki suszonych pomidorów w oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry około 1 cm. Cebulę ze szczypiorem drobno siekamy, ogórki kroimy w większą kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W misce układamy ziemniaki, smarujemy sosem, posypujemy ogórkami

Smaki Ewy
ZRAZY WOŁOWE 138

opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej WYKONANIE Ogórki kroimy w słupki, cebulę na ósemki Każdy plaster wołowiny doprawiamy solą pieprzem i suszonym oregano, wkładamy kolejno pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety.  Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką

cool and minty
Hosomaki z łososiem 129

minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Ogórka kroimy w słupki, łososia w plastry, dymkę myjemy. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, na połowie wodorostu układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu). Dłuższą krawędź smarujemy(...)marynowanej rzepy kawałek tykwy 4 łyżki serka Philadelphia 2 płaty wodorostów nori Postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio, jedynie zmieniają się składniki. Mango, tykwę i marynowaną rzepę kroimy w słupki. Łososia w plastry. Układamy składniki tak jak poprzednio na wodoroście, łapiemy za dłuższą krawędź i zwijamy. Kroimy na 6-7 kawałków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi

Mango Papaja
Hamburger American Home wg Magdy Gessler 153

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sałatę płuczemy i osuszamy. Ogórki ,pomidora i cebulę kroimy w plastry. Na płaskiej części bułki dajemy majonez ,musztardę i ketchup (po łyżeczce) ,kolejno sałatę ,kotleta ,ketchup ,cebulę ,ogórki ,pomidora ,majonez ,musztardę i górną część bułki. Spinamy

R'n'G Kitchen
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 669

szklanki przegotowanej wody  ketchup 400ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier duża czerwona cebula 2 pomidory duża czerwona papryka miks sałat (4 garści) pół zielonego ogórka przyprawa do kebaba opcjonalnie żółty ser Przygotowanie: Do mąki wsypujemy drożdże + szczyptę soli i stopniowo dodając wodę z oliwą wyrabiamy ciasto ( ja robię to ręką). Pulchne ciasto wkładam do nasmarowanej oliwą(...)TUTAJ Potrzebne są jedynie śmietana, cukier, sól oraz pieprz.  Kurczaka kroję na drobne kawałki, posypuję przyprawą do kebaba i grilluję z obu stron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej

ChilliJemy
Sałatka z kurkami i warzywami 120

lnianego, szczypta soli i pieprzu Kurki kroję w plastry i smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam

Mango Papaja
Sałatka z ravioli i wędzonym kurczakiem 277

sałata rzymska oliwa 1 łyżka musztardy sól pieprz 1 plaster sera żółtego na dekoracyjne gwiazdeczki Ravioli gotujemy ok 15 min, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Wszystkie składniki kroimy w kostkę , ogórka w plasterki. Z plastra sera wycinamy gwiazdeczki lub inne dekoracyjne kształty, np serduszka. Mieszamy sałatkę, Oliwę mieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje

Gotowanie jest łatwe
Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwową. 201

smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie;  Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka ryżowa z kurczakiem wędzonym, selerem i rzodkiewką 131

krótki ogórek pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, studzimy. Pierś kurczaka kroimy w paski, ogórka i rzodkiewkę kroimy w plastry.  Selera i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno szatkujemy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Sałatka do obiadu z roszponką i sosem czosnkowym 208

prawdziwą witaminową bombę:). 100g roszponki 1 pomidor 1 ogórek 1/4 puszki kukurydzy 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku  3 łyżki koperku  sól, pieprz 1. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plastry, kukurydzę odcedzamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Warzywa łączymy z jogurtem, czosnkiem, koprem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Strogonow 215

oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Danie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką

Qchnia po prostu
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 173

dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem

VioletoweKucharzenie