ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:16/76)

Szaszłyki drobiowe na sałatce 248

ilości według uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki

Szefowa kuchni
Sałatka na zimę z ogórków i papryki- najlepsza! 205

czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli Wykonanie: Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w talarki.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,paprykę kroimy w krótkie paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zalewą i odstawiamy na co najmniej

psgotujemy
Sałatka szwedzka na zimę 354

soli kamiennej Zalewa: 3 szklanki wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 łyżki oleju ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, gorczyca Sposób wykonania: Ogórki myjemy i kroimy nieobrane w plastry (przy pomocy malaksera bądź przy pomocy mandoliny). Marchew czyścimy, obieramy i również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy

Qchnia po prostu
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI 3145

szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego  Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z twarogiem wędzonym 190

czerwona 2 saszetki sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Mix sałat płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, wędzony twaróg kroimy w kostkę. Wszystko układamy na sałacie, całość polewamy sosem, najlepiej przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 241

odrobiną oleju, kroimy kilka pieczarek, dorzucamy do cebuli (lub zamiast tego smażymy szybko kilka kotletów z tofu), - piekarnik już nagrzany, więc teraz wkładamy bułki do piekarnika, - kroimy pomidory w grube plastry i ogórki kiszone w plastry nie tak grube, - wyciągamy bułki z piekarnika, bo już się zarumieniły, nie wyłączmy go, wyłączamy za to ogień pod pieczarkami lub tofu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chłodnik Litewski 173

pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości. Myjemy warzywa, suszymy i kroimy ogórki na drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka

Miód i pieprz
Sałatka Wiosenna z jajkiem i czerwonym pieprzem 211

rzymska, masłowa) szczypiorek 2 rzodkiewki pomidor pół zielonego ogórka dymka 2 łyżki jogurtu greckiego grzanki czosnkowe sól pieprz czerwony Przygotowanie: Umytą sałatę wykładamy na talerz. Pomidory, ogórek, rzodkiewkę oraz dymkę kroimy w plastry i wykładamy na sałacie. Jajko gotujemy na półtwardo i kroimy na pół. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem i grzankami

ChilliJemy
Szaszłyki z keczupem 177

będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1/2 cukinii, 3 cebule czerwone, 1 ogórek, 20 dag kiełbasy cienkiej, zioła prowansalskie,   sól, pieprz, olej, Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka typu "co miałam w lodówce" 376

porcja): serek wiejski light 1-2 gotowane jajka garść mixu sałat kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 ogórki małosolne (u mnie domowe, mniam...;)) garść pestek słonecznika Sposób przygotowania: Na spód miski wrzucamy sałatę jajka i pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórka w plastry i wykładamy na sałatę na wszystko wrzucamy serem wiejski pestki słonecznika prażymy na teflonowej patelni, a następnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
La Rotisserie 124

pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami.    Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym

królestwo garów
Sałatka z camembertem 194

lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano  Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, pomidora w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z oregano

VioletoweKucharzenie
,,Zielono mi”- kolorowa sałatka z sosem 277

delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tuńczykiem 333

cebula oliwa z oliwek, ok. 5 łyżek musztarda, 1 łyżka sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE: Sałatę myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na cząstki Wszystko razem mieszamy. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 516

Widzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kukurydzą 179

Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się

Aga w kuchni
Letnia sałatka z mozzarellą, pomidorami i kalarepą + film 211

czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. W dużej misce umieszczamy mix sałat. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki lub w plastry a następnie dodajemy do sałaty. Obraną kalarepę oraz ogórki małosolne kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do miski z sałatą i pomidorami. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Opłukany

Smakowite Dania
Cebulowe roladki schabowe 212

ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dwie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Ogórki kroimy w paski. Z lodówki wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki w zalewie keczupowej 122

ogórki gruntowe, 3 kg ocet, 250ml keczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt Przygotowanie Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki lub w plastry i układamy w słoikach. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól, keczup, cukier oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewą zalewamy

Gotowanie moimi oczami
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 196

szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 196

szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie

Lamarida.pl
Ogórki po meksykańsku 1363

daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na  www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo, że do zalewy

Apetyczna babeczka
ogórki kanapkowe w zalewie z curry 293

łyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyża ziela angielskiego, ziaren 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 czubate łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików. wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy cukier raz wszystkie przyprawy

Domowy Smak Jedzenia
Kebab z kurczaka w wersji domowej 200

Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w półksiężyce. Sałatę kroimy. Bułki lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Środek bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki. Następnie dodamy po trochu sałaty, kurczaka, cebuli, pomidora i ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki

Smakowy Raj
Sałatka szwedzka z solą ziołową 175

Karoliny KLIKPo ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu.1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku mm plastry, najlepiej nożem, a nie na tarce. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.2. Zalewę z przyprawami gotujemy

Apetyczna babeczka
Sałatka ziemniaczana 12814

ogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.  Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie

Czerwona Porzeczka
OGÓRKI KANAPKOWE 580

płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować

Smaczne Zdrowe
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 134

cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy

Z Majeczką w kuchni
ZRAZY WOŁOWE + FILMIK 152

zimno. Nadają się do zamrożenia.  SKŁADNIKI :   1/5 kg mięsa wołowego roladowego 30 dkg boczku wędzonego, parzonego 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 średnie cebule 2-3 ogórki kiszone 2-3 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka do smaku  mąka do obtoczenia mięsa olej 1 litr wody lub bulionu wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka brokułowa z jajkiem 173

półtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody i gotuje 10 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę, rzodkiewkę w drobne kawałki, plastry ogórka przekrawamy na 4 części. Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem. Do szklanki z jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy

Piekielna Kuchnia Pati