ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:29/76)

Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 166

Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem ( u mnie tzw. ” gęsiarka ” ) rozgrzewamy masło ( lub olej rzepakowy do smażenia ).Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złocisty kolor.Dodajemy mięso – robimy to plaster po plastrze – jeśli wrzucimy(...)ilość sosu z duszącego się mięsa – dokładnie mieszamy.Całość wlewamy do gęsiarki , podgrzewamy.W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą i ogórkami kiszonymi.Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki z sera i szynki z pastą jajeczną z ogórkami małosolnymi 208

chrzanu ogórek małosolny świeżo zmielony pieprz, sól Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: jajka kroimy drobno i wrzucamy do miseczki, dodajemy ketchup i chrzan, mieszamy. Ogórka kroimy drobniutko w kosteczkę, dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem. Na blacie rozkładamy plastry żółtego sera i układamy na nich plastry szynki. Nakładamy płasko farsz na jedną połówkę roladki i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku

Zasmakuj Kuchni
KANAPKA DO PRACY Z MIELONYM I JARMUŻEM 106

SKŁADNIKI: 4 bułki pełnoziarniste ja dałam trójkątne 4 kotlety mielone ja dałam z indyka KLIK TU 4 plastry sera żółtego 1/2 ogórka zielonego surowego 2 plastry cebuli czerwonej garść jarmużu ketchup i musztarda   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Bułkę kroję na pół. Następnie obie połówki smaruję ketchupe i musztardą. Następnie kładę plaster sera, Warzywa kroję w plasterki, cebulę również. Jarmuż myję

Gotowanie Patki
Sałatka maminkowa 5943

papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa

Maminek kulinarny
Roladki z szynki 179

Składniki: 5 dużych plastrów szynki 5 dużych plastrów sera żółtego serek do smarowania o smaku ziołowym papryka czerwona ogórek zielony Sposób wykonania: Plastry szynki rozkładamy, smarujemy serkiem i kładziemy na nie ser żółty. Paprykę i obranego ogórka kroimy w słupki, układamy na brzegu sera. Zwijamy, kroimy na 3 części i wbijamy wykałaczkę

Cukiernia Pychotki
Sałatka śledziowa 200

kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula  sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane

Bon appetit mon amie
Pikantna sałatka z kabanosem 403

łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w cienkie paski, pora kroimy w pół plastry. Fasolę białą i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie 210

przygotowania tych kanapek potrzebujemy 2 kromki chleba np. żytniego w kształcie trójkąta. Wystarczy kromki posmarować cienko masłem, obłożyć kawałkiem sałaty, plasterkiem pomidora. Ogórek małosolny kroimy w cienkie paski, które zwijamy w spiralki, układamy po jednej  na kanapce. Plaster sera kroimy w paski i je również zwijamy w spiralki, na 1 kanapkę wystarczą dwie spiralki z sera. Do tego połówki czarnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem+ film 456

osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy, studzimy i wrzucamy do dużej miski. Wędzonego kurczaka i ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do tortellini. Czerwoną cebulę drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Odsączone z soku plastry ananasa kroimy w niewielką kostkę, w małą kostkę kroimy również odsączoną z zalewy czerwoną paprykę, pokrojone składniki łączymy

Smakowite Dania
Diabelski gulasz z knedliczkami 90

zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wraz(...)doprawić solą i dodać rozrobiony sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około 1,5 centymetrowi. Knedliczki podajemy z gulaszem wołowym przyozdobionymi krążkami cebuli i na przykład ogórkiem korniszony. Chutné

MarciochaKucharzy
Ogórki konserwowe z selerem 310

szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-szczypta ziaren gorczycyZagotowujemy i studzimy.Seler kroimy w cienkie plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka.   Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli.   W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą

Maminek kulinarny
Pikle w ostrej zalewie ketchupowej 697

koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na łódki i pozbywamy się nasion. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość solimy i odstawiamy na około 3 godziny. Do słoików wkładamy na dnie cebulę pokrojoną w plastry i dajemy szczyptę gorczycy. Słoiki wypełniamy odsączonymi z wody ogórkami. Wszystkie składniki podane

W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne bitki wołowe 174

suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie lub kopytka ogórek kiszony lub buraczki zasmażane CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso kroimy na równe plastry. Układamy na desce do krojenia, przykrywamy foliowym woreczkiem i cienko rozbijamy przy pomocy tłuczka do mięsa.  2. W garnku(...)wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Rolady z karkówki w sosie paprykowym. 199

łyżka mąki pszennej  2 łyżki oleju rzepakowego  Mięso kroimy w plastry grubości 1.5 cm do 2 cm. Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło

MamaOskarka
Fasolka z grilla w papilotach 151

kurczaka kroję w długie paski solę, pieprzę odstawiam na 10 minut. Cukinię kroję w długie cienkie plastry. i wrzucam do wrzątku na dwie minuty żeby cukinia była bardziej elastyczna.  Na każdym plastrze cukinii układam po 6 fasolek zwijam. Następnie owijam plastrem boczku, na który nawijam po plastrze piersi z kurczaka. Spinam wykałaczką żeby wszystko lepiej się trzymało. Posypuje papryką(...)wędzoną.  Smaruję pędzlem oliwą. Fasolki grilluję obracając z każdej strony razem z pomidorkami. Sos: Ogórek ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, sole, pieprzę  odlewam wodę którą ogórek puścił. Do miseczki przekładam jogurt, dodaję czosnek sprasowany, ogórka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koperek pokrojony

wesoła kuchnia