Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc
Smaczna PyzaPamiętacie przepis na zakwas ? Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek. żeberka wędzone biała kiełbasa kiełbasa wędzona włoszczyzna zakwas ziemniaki zakwas chrzan majeranek sól dodatkowo : jajka na twardo Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar
Polska Zupaduszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczka(...)majeranku 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki wrocławskiej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody
Gosia gotujebarszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml śmietany (opcjonalnie) sól pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 40 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną cebulę. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dolewamy przecedzony przez sito zakwas i doprawiamy całość solą, pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnytylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół. Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń z boczku: ok. 2 kg płat surowego boczku(...)drugą stronę. Nacieramy mięso delikatnie solą i pieprzem (nie dużo, już raz przyprawialiśmy). Wycinamy ewentualne chrząstki. Rozsmarowujemy farsz z mięsa mielonego – w szczególności zapełnijmy nim miejsca po żeberkach. Zwijamy ciasno roladę (zaczynamy od najgrubszej części, powinna znaleźć się w środku). Aby mięso lepiej się upiekło – związujemy je sznurkiem. Pomiędzy sznurek, a mięso wtykamy kilka liści laurowych. Posypujemy
Poezja smakudaje nam bardzo ciekawy intensywny smak rosołu. Musiałam wypróbować również taką wersję i mogę powiedzieć że smakował wybornie. składniki na 4 porcje 0,50 dag mięsa wołowego 1 żeberko wieprzowe 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól i pieprz(...)składniki na kluseczki 2 szklanki mąki 3 jajka odrobina wody sól przepis na rosół Mięso wołowe i żeberko opłukujemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, przypieczoną na blasze cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania rosół solimy
Smakowite Daniamożemy tych sensacji uniknąć, albo je zminimalizować. Fasolka po bretońsku. Składniki: - 800g fasoli Jaś - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku(...)moczenia fasola zwiększa swoją objętość, wlewamy czterokrotnie więcej wody niż jest fasoli. Wodę z wymoczonej fasoli odlewamy i zalewamy świeżą (woda ma sięgać ok. 3cm powyżej fasoli). Dodajemy wędzone żeberka, których smakiem przejdzie fasola podczas gotowania, liscie laurowe i ziele angielskie – gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. W międzyczasie na rozgrzanej patelni przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
mojewypiekiinietylkoszczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki(...)jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić masło i przez chwilę podsmażyć na nim szczaw, który następnie wrzucić do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami, liściem laurowym i zielem angielskim. Podgotować około 15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!popularna kwaśnica, o której śpiewają w piosence „Słodycze” :)) Dla całej rodziny Golec wielkie dzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :))) Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 ½ kg żeberek wieprzowych 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 4 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki
Smakowy RajBarszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka(...)pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już
Kuchnia z widokiem na ogródchwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat(...)kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą
Humanistka w kuchniChoć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor 0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg zszatkowanej(...)garnka wlać ok 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką
Gosia gotujezupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić w paski
Gosia gotujeoprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzuci
Gosia gotujewcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych(...)przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości. Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, i w drugim, dużym garnku zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę
W SMAKSkładniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól 2 łyżki zasmażki kilka łyżek przecieru pomidorowego Sposób wykonania : Kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Żeberka ugotować do miękkości, przestudzone obrać z mięsa. Grzyby (dzień wcześniej namoczyć) ugotować, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić
Przepisy i porady kulinarnesmak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek
Kuchnia Beatyserdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego kilka(...)suszonych grzybów WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia
Kuchnia BeatySKŁADNIKI 1/2 kg żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić
O kuchni z uczuciembyło to... Teraz już wiem (wtedy, wiele lat temu tego nie miałam o tym pojęcia) idealny krupnik potrzebuje dobrego wieprzowego wywaru, ja przygotowuję go zawsze na żeberkach. Gdy mamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń(...)garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku
Smaczne Zdroweziemniaków, takich jak do drugiego dania.Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem.I obowiązkowo musi być zabielany.A już za chwilę będzie botwinka.W przepisie wystarczy tylko podmienić
bistro mamaskładniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje(...)rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu.Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz.Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie
Mix smakuskładniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej łopatki wieprzowej* przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory* sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy* pieprz cayenne* kminek mielony* cząber* tymianek* rozmaryn* ziele angielskie* owoce jałowca* vegetaSposób wykonaniaKapustę poszatkować, obgotować, odcedzić(...)Wlać 1,5- 2 szklanki wody, dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone mięso, żeberka, ziele angielskie, owoce jałowca, po trochu pieprzu naturalnego i ziołowego, pieprzu cayenne i kminku, vegety, zagotować, przykryć i dusić na delikatnym ogniu.W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, kiełbasę podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość
Mix smakułbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty- 700g surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki(...)farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie paski – przesmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę
mojewypiekiinietylkoRozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy
prawdziwe jedzenieDziś zapraszam na kapuśniak - nie jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :)Składniki:1 żeberko wędzone500 g kiszonej kapusty4-5 ziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę(...)posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę
Kuchnia domowa AniMiałam w planie żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny(...)prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej
Stare Garydyrygenta. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami pozwoli nam uzyskać wyjątkowe profile smakowe, ale również utrzymać równowagę smakową. Jeśli jednak nie chcesz eksperymentować wypróbuj niektóre z naszych ulubionych przypraw: Przyprawa do żeberek: składniki: 2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka soli koszernej1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka kminku2 łyżeczki musztardy2 łyżeczki papryki2 łyżki chili w proszku1 łyżeczka soli cebulowej1 łyżeczka soli selerowej1(...)łyżeczka czosnku w proszku1 łyżka oreganoPrzygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny. Słodko pikantna przyprawa do mięs 1 szklanka brązowego cukru½ szklanki chili w proszku1/3 szklanki papryki słodkiej¼ szklanki soli selerowej¼ szklanka czosnku w proszku¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego pieprzu¼ szklanki białego pieprzu1 łyżka musztardy w proszku1 łyżka startego
naRuszcieZUPA SEROWASkładniki:- 1 litr bulionu drobiowego- 150g serka topionego śmietankowego- 1 duży ziemniak- 200ml śmietany 18%- 2 łyżki mąki pszennej- 1 kostka bulion na żeberkach- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- przyprawa "Kucharek"- pieprz czarny mielony- grzankiSposób przygotowania:W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki, dodajemy mąkę(...)dokładnie mieszamy. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy do naszej zupy razem z kostką bulionową na żeberkach. Dodajemy obranego ziemniaka i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i dodajemy lubczyk, pietruszkę oraz do smaku przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego. Po wylaniu do miseczek wsypujemy grzanki i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuudko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam
NA MOIM TALERZUSMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam grochu łupanego - połówki.Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów(...)przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach 8 - 9.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.SKŁADNIKI:kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 sztpietruszka korzeń 1 sztseler naciowy 1 sztcebula 2 szt czosnek 1 sztpor kawałek części białejsól różowa
Basia w kuchniŻUREKSkładniki:- 200g żeberek- 3 średnie ziemniaki- 100g kiełbasy- 3 liście laurowe- 5 kulek czarnego pieprzu- 4 kulki zioła angielskiego- 2 kulki owoców jałowca- 1 kostka rosołowa- 200ml zakwasu na żur- 5 łyżeczek białego barszczu w proszku- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny
Mentor SmakuKRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce
Mentor Smakusmak .... moje kubki smakowe mają prawdziwą ucztę :)Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :)A potrzeba na barszczyk:kawałek żeberka wędzonego4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie)1 marchew1 pietruszkakawałek selerakawałek białej kapusty2 ziemniakibiała fasola (używam z puszki)sól, pieprz,ew.cukierodrobina majerankuliść laurowyziele angielskiełyżka koncentratu pomidorowegokoncentrat barszczu(...)czerwonegoWykonanie:Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz
Walijskie PichcenieNiektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana(...)Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy
Walijskie Pichceniesię niezbyt często smakuje podwójnie prawda? I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam! Baaardzo nas smakowała :))Składniki:3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny400g grochu1/2 kg ziemniaków2 marchewkikawałek selera150 g wędzonego boczku2 kiełbasycebulasól, pieprz,2 liście laurowe,kilka ziarenek ziela angielskiego3 łyżeczki majeranku1 ząbek czosnkuSposób przygotowania: Groch namoczyć(...)zimnej, przegotowanej wodzie.Jeśli korzystamy z łuskanego grochu, nie musimy go wcześniej moczyć. Następnego dnia ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Następnie dodać groch do wywaru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować, aż groch będzie miękki. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną
Walijskie PichcenieSkładniki:kawałek wędzonego żeberkapętko kiełbasy chorizo3 marchewki1 pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)sólpieprzcukiermajeranekłyżka mąkitrochę śmietany 18%Wykonanie:Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje
Walijskie PichcenieSkładniki: 500 g grochu łuskanego, 3 litry zimnej wody, 700 g żeberek, 1 kiełbasa, 200 g boczku, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, sól morska, majeranek. Przygotowanie: Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz
Aga w kuchniudało mi się zjeść pyszną kwaśnicę, co wcale nie jest takie łatwe, bo wielu knajpach podawana jest ala' kwaśnica. Zawsze ciężko mi było uzyskać ten bardzo typowy smak zupy. Żeberek baranich nigdzie nie mogłam znaleźć i sądziłam zawsze, że głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy(...)ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku!Polecam! Składniki:- 500 g żeberek, mogą być wieprzowe- kiszona kapusta wraz z sokiem- 400 g wędzonego boczku- 2 marchewki- 1 cebula- sól, pieprz- koper włoski (przyprawa)- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę
SMYKWKUCHNIzaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone ziemniaki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTyle słodkości dzisiaj, ale poza paczkami i innymi oponkami, obiad zrobić trzeba. Może zupa ogórkowa będzie idealna na te wszystkie pyszności! Składniki :* 600g żeberek wieprzowych* marchewka* pietruszka* 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę* 2 kiszone ogórki starte na tarce* łyżka mąki* łyżka jogurtu greckiego* sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy* świeży koperek Przygotowanie :Żeberka zalać wodą, dodać przyprawy
Magiczne Życie Martyprzepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny(...)liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy
Magiczne Życie Martyzrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki :* duża główka kapusty włoskiej* 500 g żeberek wieprzowych* 3 kiełbasy - u mnie śląska* mały koncentrat pomidorowy* listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Żeberka zagotować, dodać stopniowo poszatkowaną kapustę i dusić do miękkości razem
Magiczne Życie Martydziś. Dziś burza, wichura ipokaźna ulewa panoszyła się po kolei w wielu miastach Wielkopolski.Ale wczoraj... No, wczoraj nie było tragedii. Postanowiłam to wykorzystac należycie ;] Zapraszam na grilla. MIODOWO - MUSZTARDOWE ŻEBERKA Z GRILLA.(autorski;)2 łyżki musztardy sarepskiej1/3 szklanki miodu3 łyżki oliwykilka kropel soku z cytryny Wszystko wymieszałam. Oczyszczone mięso włożyłam do marynaty na całąnoc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam(...)pokojowątemperaturę na około kwadrans. ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA.(auotrski;)1/3 szklanka oliwy2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego2 łyżki suszonego tymianku2 łyżki suszonego rozmarynu1 łyżka suszonej miętykilka kropel soku z cytrynyłyżeczka soliłyżeczka pieprzuWszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą,zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.(autorski;)1 średnia kapusta pekińska5 średnich marchewek1 por (biała część
W kuchni Karmel-itkipysznego, a do tego tak sycącego, że nie sposób zjeść całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję, że Wam także posmakuje :) Składniki: 1 1/2 kg żeberek mięsnych sól przyprawa pomidor z chili Sos czekoladowy: sos z pieczenia mięsa 1 łyża kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady chili do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego
Bea(u)ty kitchenzagotować. Następnie zdjąć szumowiny z wody i wykonywać kolejno wszystkie punkty ze sposobu przygotowania, z tym że w punkcie 9 nie dodawać już wody. Z ugotowanej zupy wyjąć żeberka, obrać, pokroić i wrzucić mięso do zupy.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska