na żeberkach - 500 przepisów (strona:12/34)

Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 211

Pomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.   Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy(...)opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.   Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa

Maminek kulinarny
Kapuśniak z kiszonej kapusty 146

Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.Potrzebujemy:-3-4 żeberka mięsne-0,5 kg kiszonej kapusty-liść laurowy-ziele angielskie-majeranek-warzywko lub sól i cukier do smaku   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę.   Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).   Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą.To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukiera także majeranek.Chwilę gotujemy i gotowe.   Kapuśniak możemy

Maminek kulinarny
Brak tytułu 93

wspaniałymi produktami. Miód nektarowo-spadziowy - o wspaniałym bursztynowym kolorze i delikatnym smaku - to dla mnie produkt uniwersalny, pasujący do wielu potraw i napoi. Dziś przygotowałam na jego bazie - żeberka. Żeberka w miodzie - przepis Porcja żeberek Do marynaty: 3 łyżki płynnego miodu nektarowo-spadziowego  Sądecki Bartnik 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać, np z pieczonymi kartofelkami.     Smacznego ! Zapraszam na zakupy do sklepu internetowego TUTAJ  Znajdziecie tu bogatą ofertę miodów oraz innych produktów

kolorowotorcikowo
Żeberka marynowane w chilli 102

degustacji byłam pewna, że wypali mi wszystkie kubki smakowe :D Jednak myliłam się i to bardzo. Podczas smażenia wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły i okazało się, że żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka(...)chilli sól  pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki

Bea(u)ty kitchen
Żeberka w jarzynach 121

niedzielny obiad przystało, nie mogło zabraknąć pieczystego, dlatego polecam Wam, kochani, żeberka duszone pod jarzynową kołderką :D Składniki: 2 kg żeberek 2 ząbki czosnku 1-2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera sól pieprz ziele angielskie  liść laurowy ostra sproszkowana papryka 2 szklanki rosołu olej Wykonanie: Żeberka kroję na porcję, nacieram solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i ziołami(...)rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki. Cebulę kroję w kostkę, pozostałe jarzyny oczyszczam i ścieram na tarce o dużych oczkach i podsmażam razem z cebulą.. Gorące przekładam na żeberka, podlewam rosołem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i duszę jeszcze przez 1-1 1/2 godziny, do miękkości

Bea(u)ty kitchen
Kapuśniak na żeberkach 195

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki: 0,8 kg żeberek(...)ziemniaków 0,8 kg kiełbasy  2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku  pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa. Należy pamiętać o zbieraniu szumowin podczas gotowania się wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki

Krakowskie smaki Ani
Pieczone żeberka - costolette al forno 212

SKŁADNIKI 1-2 kg żeberek wieprzowych listek laurowy pieprz sól marchew cebula rozmaryn listki szałwii czosnek ziele angielskie pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego 3 łyżki oleju z oliwy 1 kg ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surowymi żeberkami  dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone  ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki(...)mięsem,  przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin. Co jakiś czas przewracać mięso. Obrać i pokroić ziemniaki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia żeberka wraz z warzywami z marynaty, dodać ziemniaki, polać olejem z oliwy, posolić i dokładnie  wymieszać.  Włożyć do nagrzanego do 200 ° C  piekarnika i piec pod przykryciem około godziny

zielonacukinka
Żeberka w słodkim sosie chilli 172

wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu u mnie w domu.Mięciutkie , delikatne żeberka w słodkim sosie chilli.Niesamowicie delikatne … niesamowicie aromatyczne.Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego.Naprawdę pyszne!Polecam! Zarówno paniom jak i panom :DSKŁADNIKI:* żeberka(...)ząbki* bulion – 100 ml* sos  hoisin – 2 łyżki* sos sojowy – 1 łyżka* skórka z limonki – 1 łyżeczka* mleczko kokosowe – ok. 180 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Żeberka oczyszczamy , kroimy w kawałki.W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy je z każdej strony.Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chilli i 0,5 łyżeczki imbiru.Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy.Dodajemy

Ostra na Słodko
Cytrynowo-miodowe żeberka 131

Rewelacyjne połączenie słodkiego smaku miodu z wyrazistym smakiem kwaskowatej cytryny. Takie żeberka możemy również ugrillować. 500 g żeberek wieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem(...)mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 50 minut

VioletoweKucharzenie
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 106

zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś przepis na Tatrzańską kwaśnicę na żeberku, przepis pochodzi z ilustrowanego przewodnika TATRY (wyd. Galileos).  W przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami i przesypywaną solą, na koniec przykrytą dechą i zapartą(...)corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki

Kuchenne aromaty
Żeberka pieczone z jabłkami 111

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 jabłka 2 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 szklanki wody sól Wykonanie Przygotować marynatę. Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać  słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso(...)całą noc. Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia. Co jakiś czas polewać żeberka sosem. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem  pieczenia dodać je do żeberek. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Żeberka pieczone 126

Solidna porcja " mięcha " dla mężczyzny czyli pieczone żeberka w miodowej marynacie to moja propozycja dzisiejszej niedzieli. Bardzo smaczne i proste danie, podane z ziemniakami i surówką stanowi syty obiad . składniki na 5 porcji 1 kg żeberek 1 łyżka masła ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego szczypta płatków chili szczypta papryki słodkiej szczypta imbiru w proszku 1/2 szklanki miodu sól pieprz(...)przepis Przyrządzamy marynatę z przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, sosu sojowego, miodu . Dodajemy szczyptę płatków chili , imbiru i papryki słodkiej całość marynaty doprawiamy solą i pieprzem . Żeberka kroimy na mniejsze kawałki , zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny , obracając je co jakiś czas aby całość mięsa się marynowała . Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy

Smakowite Dania
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami + film 133

Pyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami , jest świetną  propozycją na  jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka. składniki na 6 porcji zupy 70 dag żeberek 1/2 główki młodej kapusty włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora ) cebula ząbek czosnku(...)szczypta kminku sól przepis Umytą i oczyszczoną kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę. Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki żeberka, i zalewamy je około 2 litrami wody, doprawiamy solą . Dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki , oraz włoszczyznę (marchewkę , pietruszkę, mały kawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę. W trakcie

Smakowite Dania
Żeberka w sosie grzybowym 160

dzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych.   SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroję na porcje. Podsmażam na odrobinie oliwy. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Wsypuję paprykę mieloną. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone żeberka z cebulą 257

macie pomysłu na obiad? Mam go dla Was. Pyszne, soczyste i miękkie żeberka - idealne na rodzinny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a możliwość dodatków nieograniczona. Jako, że ja uwielbiam kaszę, to zdecydowałam się właśnie na nią. Składniki: 1 kg żeberek 1 ketchup pikantny 150 ml bulionu  6 cebul sól, pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Żeberka natrzeć solą(...)pieprzem. Obsmażyć na patelni. Następnie doprawić słodką papryką. Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę rozłożyć dnie naczynia żaroodpornego. Na nią wyłożyć żeberka i przykryć resztą cebuli. Obficie polać ketchupem, podlać bulionem i wstawić do piekarnika.  Piec pod przykryciem przez ok. 90 min. w temperaturze 200 st.C. W razie potrzeby jeszcze dopiec

Pasja Smaku