Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!Składniki:1 kg żeberekMarynata:2 liście laurowe1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki musztardy ostrejsól, pieprz3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki. Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliwą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej(...)przerwać gotowania ) sól, pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami, ziemniakami.SMACZNEGO
zielonacukinkaIdealne mięso, doprawione pod nasz smak, rozpływające się przy każdym kęsie. Tak jak nie lubię mięsa wieprzowego i do tego gotowanego, tak te żeberka i sos smakowały mi bardzo. Do ich przyrządzenia wykorzystałam bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Składniki : * kilogram żeberek* cebula* 2 ząbki czosnku* bulionetka do duszonych mięs Knorr* 2 łyżki śmietanki Przygotowanie :Mięso umyć, zalać szklanką wody(...)dusić pod przykryciem do miękkości razem z pokrojoną w piórka cebulę i plasterkami czosnku. Pod koniec gotowania dodać bulionetkę, poczekać aż się rozprowadzi i zagotować. Dodać śmietankę, podawać ciepłe. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami
Magiczne Życie MartySkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, kapusta kiszona 3/4 kg, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka żeberka opłukać i zalać wodą w garnku, jak się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka vegeta, 2 sztuki papryka zielona, 2 sztuki cebula biała, 4 szklanki woda, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka kucharek, 6 szklanek woda, 2 łyżeczki musztarda rosyjska, 2 łyżki śmietana słodka gęstażeberka umyte, osuszone, natrzeć kucharkiem i posypać mąką - reszta mąki do sosu - na smalcu zrumienić przełożyć do rondla, wlać wodę i dusić do miękkości żeberek na mniejszym ogniu pod koniec dodać musztardę, śmietanę
W Mojej Kuchni LubięLubicie duszone żeberka w gęstym, pachnącym sosie ? My bardzo. Mięso musi być mięciutkie, tak żeby nie trzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i smakowity. Z tłuczonymi ziemniakami smakują wybornie.Duszoną wieprzowinę można też przygotować z innymi składnikami. Bardzo smaczne są żeberka duszone z kiszoną kapustą i grzybami. Żarłoczkowi wyjątkowo smakowały żeberka w ketchupie - pikantne i jednocześnie słodkawe
Smaczna PyzaSkładniki: 1 kg żeberek, 1/2 łyżeczki kolendry, 4 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, ryż basmati. Przygotowanie: Żeberka kroimy co drugą kość. Posypujemy je przyprawami i polewamy miodem. Dokładnie wcieramy przyprawy. Odstawiamy żeberka na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 10 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg żeberek, 3 suszone grzybki, 1-2 cebule, 2 łyżki mąki, 1 litr bulionu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pokrojone żeberka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.Podlewamy trochę wodą. W garnku do gotującego się bulionu dodajemy suszone grzybki i podsmażone żeberka wraz z tłuszczem
Aga w kuchniDziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy(...)tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy
Tajskie smakiŻeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę
prawdziwe jedzenieSkładniki :Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg)Olej lub smalecSól, pieprz, rozmaryn, majeranek.Kilka ząbków czosnkuSzklanka białego wina2 duże cebuleSzklanka kurekKilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Oprószamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina(...)octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy.Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki
prawdziwe jedzenieSkładniki - 50 dag pokrojonych żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka kminku - szczypta papryki - sól, pieprz - olej do wysmarowania formy Wykonanie Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Połączyć sos sojowy z olejem, musztardą, dodać kminek, paprykę, cebulę, czosnek i wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą(...)odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Następnie żeberka osączyć z marynaty, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Marynatę podgrzać, polać żeberka i piec jeszcze 5 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki
Świat SmakuNajpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm. Składniki na 2 porcje: 2 żeberka ekstramięsne czosnek, duużo :) ok. 1 główka sól pieprz majeranek tymianek słodka papryka oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem
Blondynka Gotuje