Moja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :) Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła(...)liście laurowe sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie
MarciochaKucharzyPyszne, kruche żeberka wcześniej podsmażone na patelni, a później duszone w kapuście kiszonej. Pychotka :) Składniki: 1 kg żeberek, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 szklanka bulionu, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy(...)przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem
Aga w kuchniKolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone(...)Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Na patelnię
Maminek kulinarnyŻeberka z grilla w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku oraz miodu to świetna propozycja na obiad w plenerze. Podane z pieczonymi ziemniakami i surówką będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. składniki na 5 porcji 1 kg żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju szczypta soli czarny pieprz przepis Do miski przeciskamy przez(...)praskę ząbki czosnku, wlewamy sos sojowy, miód oraz olej, marynatę doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Umyte żeberka kroimy na małe, zgrabne kawałki i smarujemy z obu stron marynatą. Tak przygotowane żeberka wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron około godziny. Od czasu do czasu żeberka
Smakowite DaniaŻeberka przygotowałam na przyjazd znajomych. Do ich przyrządzenia użyłam przyprawy, która zawiera miód w proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650 gramów żeberek(...)wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy (u mnie sarepska) oliwa z oliwek garść natki pietruszki Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Żeberka nacieramy marynatą Układamy wokół mięsa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans. Następnie przekładamy je na rozgrzany grill i grillujemy do zarumienienia z wszystkich stron, co pewien czas obracając
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Następnie usmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli
Emcia PichciSkładniki: 1.5 kg żeberek 1/2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 2 duże cebule czosnkowe 4 łyżki miodu 2 szklanki piwa 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku 6 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 łyżka majeranku 1 szklanka wody UWAGA !!! Aby żeberka wyszły niesamowicie aromatyczne i soczyste należy je zamarynować na 24 godziny przed pieczeniem. Przygotowanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Układamy je w jakimś naczyniu ze szczelnym zamknięciem. MARYNATA - do miski dodajemy miód, oliwę, 1 szklankę piwa, sos sojowy
ClauditteMissCookingskładniki* 1 butelka żurku* 20-30 dag resztek wędlin poza kiełbasą * 20 dag żeberek lub kości wędzonych* 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych* cebula* liście laurowe* ziele angielskie* 1 kostka bulionowa drobiową* przyprawa typu vegeta* majeranek* sól, pieprz* chrzan tarty Sposób wykonaniaUmyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości(...)delikatnym ogniu.W między czasie pokroić wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach na paski i dodać do garnka, wsypać nieco soli i pieprzu.Kiedy mięso na żeberkach będzie miękkie, wyjąć z garnka obydwa rodzaje, a wlać 1/2 butelki żurku, dodać 1 łyżkę majeranku, zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować na delikatnym ogniu ok. 10-15 min.W międzyczasie obrać mięska
Mix smakuPyszny niedzielny obiadek to podstawa. Czas spędzony z rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja! Składniki: 1,20 kg żeberek 2 puszki kukurydzy 2 szklanki rosołu Instant 4 łyżki oleju 3-4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pęczek szczypiorku sól, biały pieprz Wykonanie(...)Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek
Bea(u)ty kitchenjuż opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na żeberka na ostro. Jest to co najmniej zadanie trudne, biorąc pod uwagę, że w Arabii Saudyjskiej nie ma wieprzowiny . Przepis poniższy jest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej. Wypróbować(...)dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na smaczny obiad - żeberka wieprzowe w lekko pikantnej zalewie. Składniki na 2 porcje: co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą(...)połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie
Ugotowaćjest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-)1 łyżka kuminu1 łyżeczka musztardy ostrej1 łyżka papryki1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku1 łyżeczka chilisól i pieprz1 kg żeberek wieprzowych200g sosu barbecueMieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy(...)żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue.żeberka powinny być miękkie i klejące.Smacznego
Kulinarna rozmowakoloru.Sos na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny .. delikatnie słodki… troszkę ostry. SKŁADNIKI:ŻEBERKA:- żeberka – 500 g- cebula – 2 szt- cukier kandyzowany – 1 łyżka- bulion – 125 ml- piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- imbir – 1 szczypta(...)papryka czerwona – 1 szczypta- miód – 1 łyżka- musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka- olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ŻEBERKA :W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy.Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka.Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru.Dokładnie
Ostra na SłodkoOstatnio często robię żeberka z pieca. Mam dla Was trzy przepisy po azjatycku, amerykańsku i polsku. Zacznę od żeberek azjatyckich. Pikantno-słodki smak idealnie pasuje do ryżu i tak proponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek marynata: - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2 łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy(...)łyżki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dziś wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia
Lubczyk i Waniliagrilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego(...)ostrego ketchupu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 - 3 łyżeczki soli dodatkowo: 2 cebule olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek. Mięso pokroić
Kuchcik gotujeKolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą. Wstawiamy
Maminek kulinarnychleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego
Z Kuchni Do KuchniUrodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach(...)jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone
MarciochaKucharzytylko zagorzali piwosze pokochają te żeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne. SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć(...)naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka. Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego
MarciochaKucharzyJuż bardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata(...)mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło. 6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa AniMoje ulubione żeberka w naprawdę pysznej glazurze. Połączenie znanej już zalewy z dodatkiem coli z azjatycką nutą. Bardzo aromatyczne, kruche i rozpływają się w ustach. Do tego marchewka z dodatkiem masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie. Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym Składniki: 1 kg żeberek 3/4 szklanki coca – coli 3 łyżki keczupu(...)sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. W rondelku podgrzewamy
Mania GotowaniaPyszne i dosłownie rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej(...)cukier, paprykę słodką i ostrą do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano
My Culinary ArtLidzbarka Warmińskiego. Idealne na chłodne dni. A ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże(...)cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu. Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno
Stare GaryŻeberka to jedno z ulubionych mięs wieprzowych. Wiele słyszałam o żeberkach w coli, więc dziś postanowiłam je wypróbować. Jest wiele przepisów, więc wzięłam z nich co najlepsze moim zdaniem i nie zawiodłam się. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki coli, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz do smaku, vegeta, rozgniecione 2 ząbki czosnku. WYKONANIE: Żeberka kroimy(...)porcje nacieramy solą, pieprzem, vegetą i rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości, podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami
Kuchnia Beatyreguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia(...)można dodać oregano) PRZYGOTOWANIE: Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy na całą noc. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody, wkładamy umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane. Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem. Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków(...)marchewka 1 pietruszka 300 ml żurku 200 ml śmietany ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiełbaskę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy. Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy
Maminek kulinarnyobiadów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju(...)zrobić: Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Przełożyć do miski i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i ketchupem. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zamarynowane żeberka z każdej strony. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Fasolą przepłukać na sitku i rozsypać równo po wierzchu żeberek. Cebulę
Kuchnia w opałachDzisiaj kalorycznie! Upsss! (potem możesz pobiegać lub iść na długi spacer i będzie OK! ;-) ) Żeberka przygotowuje zazwyczaj dla mojego męża, mam taki własnie przepis, który jest bardzo prosty, a żeberka wychodzą boskie. Nie będę się zbędnie rozpisywać. Zróbcie a nie po żałujecie! SKŁADNIKI: - 1 długi pasek żeberek wieprzowych - 2 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do żeberek - 150 ml ketchupu(...)Kotlin, Włocławek lub Pudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez 50- 60 minut, w temp. 200 stopni C. P.S.Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu padła mi bateria.... musicie wybaczyć
SMYKWKUCHNIpowiecie na żeberka w wersji słodkawej :) z miodem i kakao z odrobinką chilli :) Składniki :Kilka kawałków żeberekOkoło 1 łyżki miodu1 łyżka gorzkiego kakaoWegeta, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie OliwaKilka cebulek Wykonanie:Żeberka umyć i osuszyć.Natrzeć , vegetą , pieprzem , szczyptą chilli , ziołami prowansalskimi.Przełożyć do miski .Około 1 szklanki dobrej oliwy wymieszać z miodem i kakao(...)Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki.Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości .Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was )Sos powinien mieć ładny brązowy kolor .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* 50 dag kapusty kiszonej* 1 kg ziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)garnku włożyć do niego ziemniaki i kiełbasę, dodać nieco soli, pieprzu i vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między
Mix smaku