Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 jabłka 2 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 szklanki wody sól Wykonanie Przygotować marynatę. Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso(...)całą noc. Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia. Co jakiś czas polewać żeberka sosem. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać je do żeberek. Smacznego
O kuchni z uczuciemSolidna porcja " mięcha " dla mężczyzny czyli pieczone żeberka w miodowej marynacie to moja propozycja dzisiejszej niedzieli. Bardzo smaczne i proste danie, podane z ziemniakami i surówką stanowi syty obiad . składniki na 5 porcji 1 kg żeberek 1 łyżka masła ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego szczypta płatków chili szczypta papryki słodkiej szczypta imbiru w proszku 1/2 szklanki miodu sól pieprz(...)przepis Przyrządzamy marynatę z przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, sosu sojowego, miodu . Dodajemy szczyptę płatków chili , imbiru i papryki słodkiej całość marynaty doprawiamy solą i pieprzem . Żeberka kroimy na mniejsze kawałki , zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny , obracając je co jakiś czas aby całość mięsa się marynowała . Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy
Smakowite DaniaPyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami , jest świetną propozycją na jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka. składniki na 6 porcji zupy 70 dag żeberek 1/2 główki młodej kapusty włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora ) cebula ząbek czosnku(...)szczypta kminku sól przepis Umytą i oczyszczoną kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę. Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki żeberka, i zalewamy je około 2 litrami wody, doprawiamy solą . Dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki , oraz włoszczyznę (marchewkę , pietruszkę, mały kawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę. W trakcie
Smakowite Daniadzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych. SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroję na porcje. Podsmażam na odrobinie oliwy. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Wsypuję paprykę mieloną. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami
Tradycyjna kuchnia Kasimacie pomysłu na obiad? Mam go dla Was. Pyszne, soczyste i miękkie żeberka - idealne na rodzinny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a możliwość dodatków nieograniczona. Jako, że ja uwielbiam kaszę, to zdecydowałam się właśnie na nią. Składniki: 1 kg żeberek 1 ketchup pikantny 150 ml bulionu 6 cebul sól, pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Żeberka natrzeć solą(...)pieprzem. Obsmażyć na patelni. Następnie doprawić słodką papryką. Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę rozłożyć dnie naczynia żaroodpornego. Na nią wyłożyć żeberka i przykryć resztą cebuli. Obficie polać ketchupem, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez ok. 90 min. w temperaturze 200 st.C. W razie potrzeby jeszcze dopiec
Pasja SmakuSkładniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 szklanka coli 1 szklanka ketchupu łagodnego 1 szklanka sosu barbecue 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego
O kuchni z uczuciemchyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania(...)krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna łamana średniej wielkości
W SMAKkiszoną kapustą, a na Śląsku - ze świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją. Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 250 g wędzonego boczku włoszczyzna (bez kapusty) garść suszonych grzybów leśnych 250 g grochu 100 g pęczaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, zalać ok. 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać włoszczyznę, grzyby i liście laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. godziny. W tym czasie w dwóch oddzielnych garnkach zagotować groch i pęczak (groch do miękkości potrzebuje ok. 30 minut, pęczak - 15 minut). Z zupy wyjąć ugotowane żeberka
W SMAKbarszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody. Włożyć(...)żeberko (używam trójkąta), pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok 45 minut. W tym czasie na patelni wytopić słoninę, dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek i na średnim ogniu smażyć 5 minut. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki i dodać na do boczku. Zasmażać razem przez ok. 3 minuty
W SMAKJestem fankom prostej polskiej kuchni, która może nie jest dietetyczna, ale jaka smaczna!! Dla smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na ŻEBERKA . ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM SKŁADNIKI: 1kg. żeberek 10 dag. mąki po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem
Kuchnia BeatyZUPA PIECZARKOWA , to dobry pomysł na obiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety(...)opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować do miękkości żeberek, Ugotowane żeberka wyjąć i pokroić, pieczarki usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę, Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości
Kuchnia Beatyzatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu(...)ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone, Czas połączyć wszystkie
Kuchnia Beatyfasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki(...)ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki
Tradycyjna kuchnia Kasijest pyszna. Dość często się jej nie gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać(...)Gotowanie może potrwać nawet 1,5 godziny. Po godzinie po prostu spróbujcie, czy czasem fasola nie jest już miękka. Ja na samym początku, do gotującej się fasoli, dorzucam wędzone żeberko. Kiedy żeberko będzie mięciutkie, na tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną
upichcicgotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi(...)kapuśniaku Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek. Kapuśniak można również podprawić zasmażką z mąki ,ale i bez tego jest doskonały. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyuciesze męskiej części mojej rodziny, na niedzielny obiad przygotowałam pyszne i soczyste żeberka. Robię je na kilka sposobów, ale dzisiaj te które lubię najbardziej. Mięso doprawione tylko odrobiną przypraw, oddaje swój naturalny aromat. Proste, ale jakże pyszne. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 3 duże cebule olej sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Żeberka umyć i pokroić. Na głębokiej patelni(...)piórka cebulę,posolić, podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać. Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty
Kuchnia w opałachprzygotowywanie tej potrawy tylko na 3 etapy: Etap 1 - marynowanie Etap 2 - pieczenie Etap 3 - konsumowanie Jak myślicie który etap jest najprzyjemniejszy ? Prawidłowa odpowiedź: 3 :) SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz A jak to zrobić: Żeberka umyć, pokroić i oprószyć solą(...)pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku przygotować marynatę, którą dokładnie natrzeć żeberka. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przekładając je cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbroić się w cierpliwość przez 1,5 godziny. Po tym czasie żeberka są soczyste i nabierają pięknego koloru
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek,4 łyżki miodu Wileńskich,1 cebula,1 łyżka tymianku,1 łyżka słodkiej papryki,1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,2 łyżki oliwy,sól,pieprz. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy co jedną lub drugą kość. Oprószamy solą i pieprzem - mieszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać(...)rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając), tymianek, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi i oliwę. Mieszamy wszystko i zalewamy marynatą żeberka. Najlepiej jest założymy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wymieszamy żeberka. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 90 minut przez 10 minut w 200 stopniach, a potem
Aga w kuchnijest "przegryziony" przez kwas kapusty.Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia)Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki:o.80 kg kiszonej kapusty60dkg żeberek wędzonych3 marchewkipietruszkakawałek selera kawałeczek(...)wędzonego boczkuszklanka kaszy jęczmiennej4 średnie ziemniaki1 cebulasól, pieprz, majeranekliść laurowy, ziele angielskieWykonanie:Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy w kostkę. Do czystego wywaru
Walijskie Pichcenieczasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą 2 x 5 minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze(...)zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka(...)kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko
Ratunku obiadsałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO(...)MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie smaczne, ale jak dla mnie – ulepszyłabym co nieco. Atmosfera
W kuchni Karmel-itkiSkładniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. 3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków 3 czubate łyżki stołowe mąki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziel a angielskiego 1 łyżka majeranku 1 nieduży grzybek suszony około 2,5 litra wody sól, pieprz(...)smaku ewentualnie 100 gra mów śmietany do zabielenia Obrane i umyte warzywa , grzybek suszony oraz żeberka włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru.. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę . Jeśli używamy kiełbas y białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasu, letnie wyjazdy i pracę :( Ale już powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól(...)pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie średnią cebule 2 ząbki czosnku Na rozgrzaną patelnie z oliwą kładziemy przyprawione solą i pieprzem żeberka i obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula będzie zarumieniona (to da nam ciemny kolor sosu) całość zalewamy wodą i wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku 2 większe cebule łyżeczka miodu kilka kropel sosu sojowego szczypta tymianku, lubczyku, rozmarynu kilka kropel cytryny sól, pieprz, papryka ostra i słodka Przygotowanie: Żeberka pociąć na kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz. Piekarnik rozgrzać(...)Mięso piec ok 2 godzin w rękawie do pieczenia. Na pięć minut przed końcem otworzyć rękaw i podpiec żeberka na ciemniejszy kolor z góry.. Smacznego
Gaździnka warzySmaczne, soczyste słodko pikantne skrzydełka, ich przygotowanie zajmie nam tylko chwilkę. Składniki: 0,5 kg żeberek 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta tymianku szczypta oregano Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do(...)marynaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
Krakowskie smaki AniKażda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy(...)stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście laurowe , 1/3 ziaren ziela angielskiego . Żeberka opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny obiadek... 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól cytrynowa Piątnica przyprawa Piątnica pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę i gotować do miękkości.W razie
Moje domowe kucharzeniemięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. Kotlety gryczane Drukuj przepis Składniki 1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) listonic_name = "Kotlety gryczane (z coolinarnie.pl(...)listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok 2 Z żeberek obrać mięso i posiekać
CoolinarniePLMięso wekowane...robione jakiś czas temu.. łopatka, szynka , żeberka dowolne przyprawy bulionetka wołowa listek, ziele sól papryka słodka pieprz cayenne przyprawa do mięs knorr susz warzywny Żeberka i mięso pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawą do mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki [ u mnie mięsko było w misce Tupperware].Następnie mięsko podsmażyć, dodać przyprawy , bulionetkę(...)dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak mięso już miękkie przełożyć gorące do słoików[ z żeberek usunęłam kości],dolać sosu do każdego słoiczka. Zakręcić i pasteryzować metodą tyndalizacji
Moje domowe kucharzeniePogoda sprzyja grillowaniu. Dzisiaj przepis na żeberka w pikantnej marynacie, które ja, ze względu na brak własnego ogrodu upiekłam w rękawie. jednak mięso zamarynowane dzień wcześniej będzie idealne do upieczenia go na ruszcie "pod chmurką". Składniki: 1,2 kg żeberek ekstra mięsnych Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki szczypta ziaren kminku sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, podzielić na kawałki, osuszyć. Maczać poszczególne części mięsa w marynacie, umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można również przygotować
Czerwień i błękitświetny sposób, aby je zmiękczyć i muszę przyznać rację. Dodatkowo mięso nabiera delikatnego posmaku tego specyficznego trunku. Wypróbujcie tym bardziej, że zaczynamy tegoroczną majóweczkę. Składniki: 1,5 kg żeberek 2 szklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól(...)pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę ( w 180 stopniach) lub na grillu do uzyskania pięknego, złotego koloru. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytProdukty potrzebne; Żeberka- 30 dag Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta(...)paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę z papryką, Gotujemy jak najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie Wyjmujemy
pichcisztoDziś przepis archiwalny ale nie publikowany na blogu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad to może się skusisz i przyrządzisz żeberka duszone w grzybach ze śmietaną. Smaczne jedzonko dla wielbicieli żeberek. Wiem, że nie każdy je lubi ale moja rodzinka bardzo, dlatego od czasu do czasu na obiad są właśnie żeberka na różne sposoby. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniŻeberka z dzika, gałązki jałowca, 5 jagód jałowca, 4 owoce ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, torebka do pieczenia, Żeberka umyć, osuszyć. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć szczelnie – ja uszczelniam folią aluminiową pokrywkę. Ustawić(...)Wszystko musimy przygotować przed skończeniem wędzenia. Mięso szybko przełożyć do torebki do pieczenia, natrzeć przyprawami i zamknąć torebkę i wstawić do piekarnika. Piec 10 godzin. zastawa z Żeberka można kupić w sklepie dziki trop
królestwo garówMoja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana 18% Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę. Zagotować, ściągnąć szumowiny , następnie zmniejszyć ogień. Dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około pół godziny na małym ogniu. Następnie(...)koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać, mięsko wrzucić do zupy. Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając. Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą
MarciochaKucharzyKonkretna, sycąca, znakomita Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku SKŁADNIKI: 500 g grochu w połówkach 300 g boczku kawałek żeberek włoszczyzna kilka ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk Groch wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Żeberka
MarciochaKucharzybędzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego 2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki Przyprawy: sól pieprz cukier gorczyca majeranek jagody jałowca papryka słodka papryka ostra(...)kminek Wykonanie: Żeberka gotuję w lekko osolonej wodzie, aż mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso
Bea(u)ty kitchennaszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym dodaje jej pikanterii, i wyjątkowego smaczku w dosłownym znaczeniu... Składniki: 0,5 kg żeberek pęczek włoszczyzny 5 dużych ziemniaków 1 cebula sól pieprz świeżo zmielony 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki tymianku 1 szklanka zakwasu 2 łyżki masła 3 litry wody Zakwas(...)łyżki mąki żytniej 1 szklanka ciepłej wody 2 ząbki czosnku Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3-4 dn i Wykonanie: Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię kładziemy łyżkę masła obsmażamy żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie
kgwjanczewoChrzanić dietę - czasami człowiek ma ochotę na porządny kawał mięsa. Żeberka nadają się do tego idealnie. Ale aby nie było tak ciężko jako dodatek pyszne pieczone warzywa :) Składniki - 1 kg żeberek - 1 czerwona papryka - 2 marchewki - 2 cebule - por - 500 g pieczarek - olej - sól, pieprz, ostra mielona papryka Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, poporcjować i natrzeć przyprawami . Odstawić na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Pieczarki oczyścić, pokroić na pół i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa umyć i obrać
Świat SmakuTradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka
wyzwania kuchennePrzepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy
Jadło i czytadłodomu nie było. Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka Składniki: 20 dag ziemniaków 30 dag grochu 15 dag wędzonego boczku 6 żeberek wędzonych sól pieprz 3 litry bulionu warzywnego majeranek Wykonanie: Groch zalewamy wrzątkiem na całą noc.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy groch razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Gotujemy ok 45 minut , dodajemy ziemniaki. Dokładamy pokrojony w kostkę boczek, wkładamy żeberka. Gotujemy do miękkosci ziemniaków, dodajemy dość obficie majeranku. Mieszamy, jesli jest potrzeba doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.Podajemy z żeberkami
Z Majeczką w kuchniróżne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek(...)przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru
Kuchnia z widokiem na ogróddużą ilością mięska. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami . Doskonale rozgrzewa zimową porą. Pachnąca czosnkiem i majerankiem , po prostu pyszna;) Grochówka na żeberkach 60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone 50 dag groszku żółtego łupanego 2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 duże ząbki czosnku 2 Listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki papryki słodkiej
Takie tam pichcenieDzisiaj coś dla "mięsożerców"...pyszne żeberka, które się rozpływaja w ustach. Ich tajemnica, to subtelne połączenie smaku gorzkawego piwa ze słodkim miodem i cebulą...tyle. Temu połączeniu poza szczyptą soli i pieprzu, nic więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg żeberek wołowych 0,5 kg cebuli 0,5 l piwa jasnego 1 czubata łyżka miodu sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Żeberka umyć, pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić przyprawy , podsmażone mięso, dolać piwo i miód. Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze
Gosia gotujezajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli(...)muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę
Gosia gotujebardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g żeberek 0,5-1kg ziemniaków 0,4kg kiełbasy włoszczyzna sól, pieprz(...)posiekana natka pietruszki lub koperku 50ml słodkiej śmietanki 18% 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie: Żeberka obsmażymy na patelni (ja zrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki
Amatorka kuchennajadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy(...)jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone
Monia miesza i gotujeDziś przepis na pożywną, rozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)kostkę, usmażyć z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki) z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy
Kuchnia BeatyByły żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha! Składniki: 1 szt. żeberek wieprzowych 100-120 ml oleju lub oliwy 1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku(...)nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek żeberek Cebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią mięso Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C Wstawiamy mięso do piecyka i pieczemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDlatego szczególnie polecam osobom, które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek(...)słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa. Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości
Kuchnia w opałachjaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie:Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić(...)Składniki albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę. Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę
Smaki Brazyliiprzypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie(...)minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA - MIĘSO: Potrzebujemy pół kilo żeberek, nóżkę i ogonek świnki. Kroimy w kawałki.Aby uczynić mięso jeszcze smaczniejszym możemy zostawić je na noc w garnku obtoczone w soli. Sól penetruje mięso i "wyciąga" wodę z mięsa
Smaki Brazyliigotuję !składnikiok 600 g żeberek1 marchewka2 pietruszki1/2 selera1 por - biała część, w plasterkach1 cebula2-3 ziemniakigarść suszonych grzybów150 g kaszy pęczak1/2 pęczka natki pietruszkisól, pieprzmasłook 2 l wodyprzygotowanieUmyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę i ugotować na nich wywar - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę
Stare Garyczosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki:kawałek żeberka wieprzowego2,5 l wody1/4 główki małej białej kapusty3 średnie ziemniaki1 marchewka1 malutka pietruszka3 buraczki1 cebula4 ząbki czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowego1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego2 łyżki(...)soku z cytrynyoliwaplasterek masłasólpieprzDodatkowo:natka pietruszki do dekoracjigęsta śmietana 18%pampuszkiPrzygotowanie:Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki. Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce
Oryginalny smakchyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :)Składniki:250g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej2 marchewki1 pietruszkaseler1 cebula3 średnie ziemniaki200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku liście laurowe ziele angielskie1 łyżka oliwy lub oleju1 łyżka masłasólpieprzmajeranek2 łyżeczki octu (wg uznania)1 łyżeczka cukru (wg uznania)Wykonanie:Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy(...)następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy
Walijskie PichcenieSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki majeranek Prymat 1 łyżka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka OKRASA:ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek wędzony 50 dag, cebula 3 sztuki, szczypiorek 1 pęczek żeberka zagotować w niedużej ilości wody(...)wodę wylać następnie wlać 4 litry wody do żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą
W Mojej Kuchni Lubiękiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony(...)kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać
Kulinarny karnet Christopheramielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem(...)boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnicoś co by było polskie, miało mięsko, ale też było zdrowe, niesmażone , nieprzetwarzane itd. I postawiłam na piekarnik! Bo to zawsze mniej roboty. Użyłam naczynia żaroodpornego. I stały się żeberka mięsne pyszne aromatyczne, z młodymi ziemniakami i marchewką...i sałatka. Tak przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się nie zmarnuje. Składniki -żebrka mięsne – ilość(...)zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo koperku -zielona sałata, pomidor, ogórek , itd. -jogurt naturalny -sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek -liść kapusty- genialny Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku. Wkładamy do lodówki nawet na całą noc aby się przegryzły i zamarynowały. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchnibyła nadskakująca, ale jednocześnie miła i pomocna. Druga wizyta została spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw dla dwóch osób składający się z żeberek Southern Baby Back Ribs z frytkami lub steków z karkówki w marynacie teriyaki z frytkami. My zdecydowaliśmy się na to i to. Za zestaw zapłaciliśmy 33,99 zł. W normalnej cenie(...)razem niestety nie będzie dobrych zdjęć, bo pendrive odmówił posłuszeństwa i straciłam większość zdjęć z tamtej wizyty. Ale mniej więcej tak, jak poniżej prezentują się potrawy, które otrzymaliśmy. Żeberka trafiły do Męża, a ja postanowiłam przetestować stek. Po jakimś czasie zamieniliśmy się bo okazało się, że bardziej smakują nam potrawy wybrane przez współbiesiadnika. Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka
Pasja Smakuwezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis na Flaki. Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe(...)SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wkładamy żołądki ponownie do garnka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarszcz z białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek Przygotowanie(...)jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka
Magiczne Życie Martytaką pogodę jak ta za oknem, a u mnie pada deszcze ze śniegiem niestety, najlepsza jest zupa, która nas rozgrzeje. Ja dzisiaj proponuję grochówkę na żeberkach i boczku. Będzie jeszcze na blogu zupa grochowa z przepisu mojej mamy. Składniki :* kawałek żeberka z kością * 5-6 plasterków wędzonego boczku* pół torebki wcześniej namoczonego grochu - połówek * marchewka* 6 ziemniaków * sól(...)pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek Przygotowanie :Żeberka zagotować razem z namoczonym grochem. Zebrać powstałe szumowiny z mięsa i grochu. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przyprawy i gotować do miękkości mięsa i grochu. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
Magiczne Życie Marty