na żeberkach - 500 przepisów (strona:6/34)

Ananasowe żeberka na pikantnie 207

Przyzwyczailiśmy  się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ziemniakami-pieczone 234

Lubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś  w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek  1 kg ziemniaków  cebula  marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka  magi  4 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  szczypta chili  szczypiorek  Ze wszystkich(...)pozostałych składników przygotować marynatę - drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki  i marchewki obrać i pokroić.Żeberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Rumiane żeberka w cebuli 172

Najprostsza ( ale wcale nie mniej przez to smaczna) wersja duszonych żeberek. Muszę przyznać , że zdecydowanie wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane .Decydujące jest to , że mięsko duszone jest tak miękkie , ze odpada od kości , a sos może sam z siebie być potrawą ( np. z kopytkami, kaszą itp.). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Przepis na klasyczne żeberka z grilla 170

Polecamy wam przepis na klasyczne żeberka z grilla. Składniki: 1 łyżka chili w proszku 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka mielonego kminku 4 łyżki brązowego cukru ¾ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Przycięte żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie

naRuszcie
Żeberka w ketchupowej glazurze 112

wiem jak Wy sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 181

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś"50 dag kiszonej kapusty4 średnie ziemniakiwłoszczyzna3-4 kostki rosołowe1 wędzone żeberko 15 dag wędzonego boczku1 średnia cebula2 łyżki masła1 łyżka mąkipieprz1 płaska łyżeczka majeranku3 liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegoKapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak.Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości(...)wodze z odrobiną soli. Odstawić.W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut.Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut.W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać

Świat Domowej Kuchni
Kluski śląskie z żeberkami 253

moim przepisie użyłam około 1 kg ziemniaków. Kluski śląskie kojarzą mi się z kopytkami. :) Mam nadzieję że nie obrażę tu Ślązaków. Są przepyszne. Polecam, ja podałam je z żeberkami.Zaczynamy.    Składniki:ziemniakimąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanejzółtko1 łyżka oliwy Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Po ugotowaniu , dusimy ziemniaki i studzimy.Ostudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy(...)szklance - nalewamy wodę do połowy i dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej- mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do osolonej wody. Wkładamy nasze kluski, gotujemy 2 min od wypłynięcia klusek.Gotowe :) Ja podałam z żeberkami.Smacznego

Smaki Edyty
Żeberka w syropie 175

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Krupnik na żeberkach 178

wody300 g żeberek2 średnie marchewki3 średnie ziemniaki1/2 szklanki kaszy jęczmiennej1 mały korzeń pietruszki4 ziarenka ziela angielskiego3 listki laurowe1 łyżeczka suszonego majerankuSól, pieprzPrzepis:Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut

Emcia Pichci
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 450

niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce(...)kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy

SMYKWKUCHNI
Żeberka duszone w kapuście z grzybami 259

Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :)  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Prosty przepis i pomysły na grillowane żeberka wieprzowe 160

Składniki: 4 szt żeberek wieprzowych, każdy pasek 350-450 g ulubiona przyprawa do żeberek folia spożywcza do glazury: 60 ml piwa 60 ml miodu 60 ml gruboziarnistej musztardy starta skóra z jednej cytryny Przygotowanie: Na dzień przed grillowaniem żeberka natrzeć przyprawą i zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane żeberka marynować w lodówce przez 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki(...)godziny przed grillowaniem. Aby przygotować glazurę wymieszać razem wszystkie składniki. Żeberka wyjąć z foli i umieścić na stojaku do grillowania żeberek. Wstawić do grilla rozgrzanego do 180 0 C na 80 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z grilla natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą, zawinąć w folię aluminiową i grillować następne 20 minut w temperaturze 180 0 C . Przed podaniem żeberek

naRuszcie
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 178

Tylko patrzeć, jak zacznie się sezon grillowy. Potrawa znana i lubiana przez amatorów żeberek, ale… i nie tylko. Sposób przygotowania   decyduje o tym, jaki będzie jej smak, a będzie baaaaaardzo ostro. Żeberka w piekielnej marynacie z coli, nadają się do pieczenia i w piekarniku, i na grillu.   Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek- 1,5 szklanki coca coli(...)piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym  cukrem,  chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki

mojewypiekiinietylko
Zupa ostro-kwaśna warzywna z żeberkiem i kimchi 171

Początek tygodnia i początek jesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka i żeby było bardziej zdrowo – warzywa Zupa nie jest skomplikowana. Trzeba tylko ładnie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Żeberka w mielonej kawie z grilla 174

przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa.A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka w kapuście i winie 175

Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 130

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 112

Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka

Buniabaje w kuchni