Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu(...)naprawdę mogę go polecić wszystkim. Do żeberek podałam sałatę lodową z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym. Żeberka na sposób azjatycki Składniki: 1,5 kg żeberek 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 cm świeżego startego imbiru lub łyżeczka suchego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu do żeberek Woh Hup (można zamiast niego użyć keczupu
Mania GotowaniaPrzez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada). Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest(...)lada wyzwania bo wszystkie żeberka są po prostu fantastyczne. Na festiwalu właśnie zakochałam się w tym mięsie, zdałam sobie sprawę, że dobrze przygotowane żeberka są najdelikatniejszym, najbardziej soczystym i najpyszniejszym mięsem. Przygotowanie idealnych ribs'ów nie jest jednak takie proste. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale cierpliwość będzie wynagrodzona. Żeberka możecie przygotowywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze
Mania Gotowaniadania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny(...)konserwantów i zbędnych dodatków. Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę, ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć(...)chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Razem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek
Poezja smakuPieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie.Składniki:* około 1 kg żeberek * 3 łyżki miodu* 80 ml sosu teriyaki* 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1/2 łyżeczki soli morskiejWykonanie:Rozgrzać suchą patelnię(...)gorącą wsypać ziarna pieprzu i kolendry - podgrzewać przez chwilę, aż zaczną wydawać mocny aromat. Uwaga - nie spalić ziaren.Uprażone ziarna, wraz z solą morską utrzeć w moździerzu.Żeberka umyć, osuszyć. Nie krójcie na cząstki, lepiej zrobić to już po upieczeniu.Całe kawałki żeberek natrzeć przyprawami z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.Przygotować marynatę.Miód dokładnie połączyć
kolorowotorcikowomuszę koniecznie go nabyćJ Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny(...)smaku i zdecydowanie czuć w nim dodatek whiskey. Naprawdę polecam. Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels Składniki: 1 kg chudych żeberek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżeczki przyprawy do żeberek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju lub oliwy
Mania GotowaniaŻeberka lubiłam już jako dziecko. Nie mogły to być jednak byle jakie żeberka. Musiały być „na patykach” – jak to określałam. Teraz po latach nadal najbardziej lubię te z kośćmi i w dalszym ciągu kawałek żeberka, w którym nie ma „patyków’ nie ma dla mnie racji bytu. Czasami wstąpimy z Danielem do restauracji z amerykańskim jedzeniem(...)zwykle zamawiamy tam albo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu
OstryKęsŚwiętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych2 wyciśnięte ząbki czosnku6 łyżek musztardy Dijon1(...)pośredniego z użyciem tacki ociekowej (polecamy również używać specjalnych stojaków do grillowania). Tackę powinniśmy wypełnić do połowy gorącą wodą a grilla rozgrzać do średniej temperatury. Następnie na ruszcie umieścić żeberka. Grillować je przy zamkniętej pokrywie grilla. Grillować 15 minut dla każdego pół kilograma żeberek (dla uzyskania efektu średnio wysmażonego). Pamiętajmy aby w trakcie grillowania monitorować poziom wody w tacy ociekowej
naRuszcieSmażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ... Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu. I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam(...)zrobiłam. I przywołałam kolejny raz wspomnienia. Domu. Rodziny. Najbliższych. Składniki: 800g żeberek mięsnych 3 cebule olej sól pieprz majeranek czosnek ostra papryka tymianek ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski
Walijskie PichcenieDanie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra(...)coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho!składniki1 kg żeberek wieprzowych1 puszka coca-colisos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisuprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie
Stare GaryŻeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć
UgotujmyTo.plNazbierało się przepisów do opublikowania..a czasu jakoś brak..jakiś czas temu były żeberka...córki zażyczyły sobie takie żeberka pieczone...a mąż woli jednak gotowane...tak więc dziś przepis na pieczone..bo gotowane też już były...Do marynaty żeberek dodałam miód klonowy i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna. 1 kg żeberek 3 łyżki oleju(...)łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Nast
Moje domowe kucharzenieżeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie. Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne. Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe(...)Mieszamy sól z solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liśćlaurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody. Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin. W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy
Maminek kulinarnySkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze
W Mojej Kuchni LubięPyszne aromatyczne żeberka zamarynowane w keczupie. Użyłam keczupu śliwkowego firmy Społem Kielce. Keczup ten nadał mięsku fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać. Zamiast keczupu śliwkowego można użyć też zwykłego i żeberka wyjdą równie smaczne. Myślę, że śliwkowy posmak uzyskamy również gdy damy zwykły keczup i dodamy ze 2-3 łyżki powideł śliwkowych.składniki:1,5 kg żeberek1 słoiczek(...)łyżki majeranku3 łyżki olejuŻeberka podzielić na małe kawałki, ja podzieliłam na kawałki z dwiema kostkami. Keczup dokładnie wymieszać z olejem oraz majerankiem. Następnie mieszanką nasmarować dokładnie żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotuje