zupy. Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie
Walijskie PichcenieGdybym miała ocenić, która jest Nr 1 - chyba bym nie umiała :) Mimo delikatnej zmiany smaku - wszystkie uwielbiam! Przepis na zupę jest identyczny jak na OGÓRKOWĄ NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH, z tą różnicą, że tym razem zupę gotowałam na skrzydełkach drobiowych i zamiast ziemniaków zrobiłam lane kluski. Składniki na lane kluski: 2 jajka 4 łyżki mąki Wykonanie: Jajka rozbijamy
Walijskie Pichceniejako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek
Moja smaczna kuchniaGrochówka Grochówka na żeberkach Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa krem z cukinii Zupa wiśniowa
Aga w kuchnigrochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy się nam z reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki:475 g suchego
Kulinarne przygody Gatitypieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli
Kulinarne przygody Gatityczasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni. Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na 6-8 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 500 g czerwonej cebuli
Kulinarne przygody Gatitycytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach na zdrowie"- przesłała go pani D. ZygmuntTam podano, że można ją ugotować w wersji na żeberkach, moja jest w wersji bezmięsnej, letniej :) Oryginalna w smaku, delikatniejsza od tradycyjnej ogórkowej, mnie pasuje ten smak
Proste Potrawysoczewicy czerwonej 1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole. Następnie juz wymoczoną
NaKońcuJęzykadania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż za żebrami. Następnie przekroiłem cąber na dwie części, pozostawiając kawałki skóry. Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem
Wyprawy kulinarnesię blada i smutna, jak pogoda za oknem. Ale dziś już wiem w czym tkwi jej prawdziwy sekret. Ona ma być po prostu kwaśna, nie ładna! W garnku umieściłam żeberka, zalałam 2 litrami zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam
bastalenaduszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak pozostanę wierna polskiej tradycji i z bólem serca niestety na naszym stole zagości (może nie karp, bo tu o niego trudno) dorsz
bastalenaKilka dni temu był międzynarodowy dzień pizzy. Przyznaję, nie świętowałam. O ile dobrze pamiętam u nas obiadowo prezentowały się wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g
bastalenanabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree
Moje domowe kucharzenie