Ostatnio interesują mnie kuchnie świata. Mam takie zmienne okresy, czasem jadłabym tylko tradycyjną kuchnię polską, a czasem właśnie lubię odmienne dania. Gdy zobaczyłam u Marty musakę , pomyślałam, ze również z chęcią poeksperymentuję z kuchnią grecką. Wykorzystałam przepis Pascala , właściwie dokładnie tak samo przyrządziłam, nie zmiksowałam jedynie cebuli, gdyż mój blender poległ niestety ostatnio i nie użyłam brandy. Smak wyszedł ciekawy
dom-agi.plDzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę . A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu
kulinarnyJaBakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki
mojewypiekiinietylkochwali". Z powodu wyjazdu na urlop - blog będzie zamrożony :) ale mam nadzieję, że wrócę z nowymi inspiracjami. Jadę tam, gdzie można zajadać się sałatką szopską, czorbem i musaką :) Czy już wiecie gdzie? :) Podpowiedź także na poniższej ilustracji. Pa kochani, będę tęsknić
Bon Appetit Małgorzatydługoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski
Bon Appetit Małgorzatykolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka , Bakłażanowe Cannelloni , Bakłażan smażony , czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym . Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję
UgotujmyTo.plobróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia
SzczyptaSmaQSałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią. Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :) Ponadto
Aga w kuchniBulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapodział mi się jakoś ten przepis i zupełnie o nim zapomniałam. Zapiekanka grzybowa dawno zjedzona, naczynia umyte i jakoś tak wyszło. A było niezwykle smacznie. Purchawica
Smaczna PyzaTrudno uchwycić smak bakłażana, jednak to właśnie ta nietypowa jagoda... Artykuł BAKŁAŻAN – NIETYPOWY AZJATYCKI OWOC pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE