Kolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku
kruche babeczkicukinii, bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem
MintTasteMOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta
Martyna Cooksprzepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania
Moje Kuchenne Rewelacjerewind: true, loop: false, center: false, autoplay: true, autoplayHoverPause: true, nav: true, navSpeed: 1000, navText : ["",""], dots: true, dotsSpeed: 1000, navText : ["",""], touchDrag: true, mouseDrag: true, rtl: true, }); }); Artykuł Grecka moussaka ( musaka ) pochodzi z serwisu
NiePieprz.pltempie. Do tego wycieczki, zwiedzanie i wieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną
Moja Mama Gotujesławą. Posądzano go o wywoływanie szaleństwa i przypięto łatkę "szalonego jabłka". A jakie ma zastosowanie w kuchni? Różnorodne :) Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jest kluczowym składnikiem popularnej greckiej musaki czy prowansalskiego ratatouille. Dobrze wypada w towarzystwie pomidorów, papryki, cukinii, cebuli i czosnku. Mnie natomiast zachwyca w połączeniu z parmezanem. Wiem, że bakłażan ma wysokie notowania u Maćka i jego
zadanie-gotowanieSzukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki , uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego. Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna! Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
6niebośrednie i umiarkowane. W weekend lepiej zarezerwować. Makaron orkiszowy z pieczoną papryką, bakłażanem, rukolą i kotlecikami z ciecierzycy i suszonych pomidorów Zupa dnia: kalafiorowa z sezamem wegetariańska musaka z zieloną soczewicą i serem twarogowym pieczone warzywa w papilotach, podawane z kolendrową kaszą i dipem z ciecierzycy Cream of cauliflower Satiating and nutritious. Preparation time: 30 minutes. Ingredients
Qlinarnie i Qlinarnieprzez żołądek do serca. Ponieważ Nanie ta sytuacja nie przeszkadza, a wprost przeciwnie, czerpie ona przyjemność z kulinarnych i miłosnych zmagań głównych bohaterów, decydują się na finalny pojedynek na … musakę. Kogo wybrała piękna Nana? Przekonajcie się sami! Jeśli chodzi o przepisy, to książka jest wielką pochwałą sosu avgolemono, czyli z greckiego „jajko-cytryna”. Ponieważ znam go z potrawki
Ugotowane pozamiataneoczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny
Jadło i czytadłopowrocie z wakacji bardzo tęsknię za tamtejszymi potrawami - przepyszna musaka, wyjątkowo dojrzałe owoce, wyśmienite oliwki i najprawdziwsza oliwa extra virgin. W wakacyjny nastrój wprowadził mnie na nowo Lidl za sprawą swojej akcji z Kuchnią Iberyjską w roli głównej. Mimo tego, że wakacje spędzałam w Grecji, gdzie smaki i kultura są nieco inne, to Hiszpania i Portugalia również kojarzą mi się
two broke sisterswysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem do piekarnika, po około 20 minutach posypałem musakę resztą sera. Zapiekałem ją, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił (ok. 40 minut
R'n'G Kitchenwarzywniaku pełno cukinii to na trochę o nich zapominam. Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu
Monia miesza i gotujemnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować musaki, suflaków i chlebka pity. To drugie można kupić już za 2 jurki, najczęściej podawane jest z frytkami, mięsem, warzywami i oczywiście ukochanymi przeze mnie tazikami . Pychotka :-)) Kocham Grecję. Mój
pieprzny smaczek