pracy wygląda tak: Niedziela: Zdrowy fast food, czyli shawarma z kurczaka Poniedziałek: Posiłek po treningu, czyli kurczak pieczony ze szparagami i pomidorkami Wtorek: Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty Środa: Zucchini – czyli warzywne spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym Czwartek: Fit kurczak z cieciorką, batatem i warzywami Piątek: Buddha bowl, czyli miska boskich smaków(...)nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Wtorek: Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty (zobacz przepis) Lekkie, ale sycące, pachnące korzeniami danie z faszerowanych bakłażanów. Smakuje jak musaka, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Doskonale
Niedzielny kucharzmenu wygląda tak: Niedziela: Zdrowy fast food, czyli shawarma z kurczaka Poniedziałek: Posiłek po treningu, czyli kurczak pieczony ze szparagami i pomidorkami Wtorek: Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty Środa: Zucchini – czyli warzywne spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym Czwartek: Fit kurczak z cieciorką, batatem i warzywami Piątek: Buddha bowl, czyli miska boskich smaków(...)nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Wtorek: Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty Lekkie, ale sycące, pachnące korzeniami danie z faszerowanych bakłażanów. Smakuje jak musaka, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Doskonale smakuje
Niedzielny kucharzDzisiaj u nas na obiad bałkańska musaka. Muszę przyznać, że to co nowe nie znaczy złe :) Zapowiada się pyszne danie , bakłażany sprawiają, że smak dania jest niezwykle delikatny, Musaka nadaje się w sam raz na niedzielny obiad, porcji starczy dla 6 osób. Składniki: - 1 duża cebula - oliwa - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki) - 500 g mielonego(...)masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C Smacznego
Różne smaki w kuchniszukamy pomysłów na nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie(...)Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu. Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka
kulinarnyJaszukamy pomysłów na nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie(...)Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu. Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka
kulinarnyJawłoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej. Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt(...)wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz sól Beszamel: 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki kukurydzianej
Food Squaredanie z mięsa mielonego baraniego, bakłażanów i pomidorów. Wykonanie tej potrawy jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszego wysiłku. Jednym słowem smak jest rewelacyjny, przypominający gorącą, letnią Grecj ę. Musaka znana jest jako tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową. Składniki(...)naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis
Smaczne PotrawyMusakę przygotowywałam pierwszy raz i stwierdzam, że jest to danie, które będzie się u nas pojawiało przynajmniej kilka razy w sezonie ;) Wychodzi z tego przepisu na prawdę duża porcja. Można nią wykarmić gości lub jeść przez 3 dni :p Kiedy będziecie przygotowywać Musakę pierwszy raz zapewne przepis wyda Wam się zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy(...)ponownie mieszamy. Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy suchym ręcznikiem, obtaczamy w mące i smażymy na lekko złoty kolor na patelni. Naczynie, w którym będziemy piekli musakę smarujemy oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika
MamaOskarkaZapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę(...)warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem Zapiekanka z bakłażana – musaka Składniki (6-8 porcji): 500 g mielonej wołowiny lub baraniny 3 bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 puszki pomidorów 2 łyżki puree pomidorowego
UgotujmyTo.plskładniki są dostępne. Tak też przyrządziłam moussakę. Bakłażan nie jest częstym składnikiem w menu mojej kuchni i dlatego chętnie przystąpiłam do zrobienia moussaki, miałam okazję … Czytaj dalej Moussaka (musaka) Artykuł Moussaka (musaka) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąBułgarska musaka to siostra musaki greckiej a różni je tylko główny składnik. W greckiej główną rolę grają bakłażany, a w bułgarskiej ziemniaki. Obie wykonuje się prawie tak samo i obie smakują pysznie, aczkolwiek inaczej. I wydaje mi się że z bułgarską jest zdecydowanie mniej pracy, a i jeść ją można o każdej porze roku, bo składniki są tak samo dostępne
Bernika - moj kulinarny pamietnikDwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej. Czytaj dalej WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA ZE SŁOIKA Danie podwójnie przekręcone
Niedzielny kucharzMagda Tym co mieli okazję być w Grecji i zajadać oryginalną musakę, nie trzeba jej przedstawiać ani zachęcać do jedzenia. Wiedzą że jest niesamowicie pyszna, aromatyczna, w masą dobrych rzeczy w środku. Okazuje się, że jest też bardzo prosta w wykonaniu i samodzielne złożenie jej w domu jest nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy(...)rozkłócone jajka, dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli po upieczeniu bakłażanów wyłączyliśmy piekarnik, to włączamy go ponownie i nagrzewamy na 180°. Składamy musakę – na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 przygotowanego beszamelu. Na niego układamy plasterki podgotowanych ziemniaków, dość ściśle, wciskając w sos. Na ziemniaki wykładamy połowę plastrów bakłażana, a na niego cały mięsny
Smaczna StronaLista zakupów jest dostępna, tradycyjnie, na końcu wpisu. No to do dzieła! Wszystkie nasze menu na tydzień znajdziesz tutaj. Poniedziałek: Sałatka z mango z sosem z masła orzechowego Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Lista zakupowa Jeśli masz(...)sosu chili 4 łyżki masła 4 łyżki mąki Dania do zrobienia w 10 minut W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz
Niedzielny kucharzsię na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 180 g fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy(...)nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym → Parmigiana di melanzane → Moussaka (musaka) → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur
Oryginalny smakPicadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Przypomina chili con carne oraz… musakę. Potrawka jak Kuba gorąca! Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Picadillo jest wyraziste, pikantne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili(...)niezwykle popularne danie w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Podstawę stanowi mielone mięso (nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar – mleć) – może to być wołowina albo indyk, pomidory (w zastępstwie
Niedzielny kucharzBardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej
Cytryna&Co.Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej. Czytaj dalej WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA ZE SŁOIKA Danie podwójnie przekręcone
Niedzielny kucharzWitajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych
Sama słodycz i szczypta chiliMusaka, być może nie należy do najbardziej dietetycznie poprawnych dań, a do jej przygotowania potrzeba trochę czasu i naczyń, ale mogę wam powiedzieć, że jest tak przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:) Składniki : mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów(...)minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto * zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi
zdrowa vege kuchniaMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól
MarciochaKucharzymorza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem. W jednej bardziej wyczuwalny był cynamon, w drugiej tymianek(...)obie były bardzo smaczne. Uwielbiamy bakłażany a to one odgrywają tu jedną z ważniejszych ról. Grecka kuchnia nam a także naszym towarzyszom podróży, bardzo przypadła do gustu. Przepis na musakę inspirowany jest tym, czego spróbowaliśmy w prawdziwych greckich restauracjach. Składniki: - 2 średniej wielkości bakłażany - 2 czerwone cebule - 2 duże ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka
Pan i Pani Smith w kuchniMiesiąc grecki - taki był plan. Skończyło się na sałatce greckiej i musace, do której spróbowania Was zachęcam, bo to proste i smaczne danie. Minęło pół roku, od kiedy rozpoczęłam blogową podróż po kuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze(...)odsłona bloga coraz głośniej domaga się poświęcenia jej należytej uwagi. Tymczasem, z wyrzutami sumienia, że kuchnia grecka przypadła na miesiąc mojego urlopu i blogowego wypalenia, dzielę się przepisem na musakę. Jak zwykle w myśl zasady, że ma być prosto i smacznie. Składniki 2 duże bakłażany 500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 300ml jogurtu
W kuchni wieczoremdanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy. Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzyMusaka jest daniem greckim. A w Grecji byłam 15 lat temu i musaki nie pamiętam :) Pewnie dlatego, że działo się to za studenckich czasów i to nie dania były wtedy najważniejsze, a plaża i napoje. Do Grecji wtedy jeździło się autokarem, co zabierało w sumie jakieś 5 dni z wycieczki... ale czego pod koniec lat 90-tych się nie robiło
bistro mama