Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej. Czytaj dalej WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA ZE SŁOIKA Danie podwójnie przekręcone
Niedzielny kucharzMagda Tym co mieli okazję być w Grecji i zajadać oryginalną musakę, nie trzeba jej przedstawiać ani zachęcać do jedzenia. Wiedzą że jest niesamowicie pyszna, aromatyczna, w masą dobrych rzeczy w środku. Okazuje się, że jest też bardzo prosta w wykonaniu i samodzielne złożenie jej w domu jest nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy(...)rozkłócone jajka, dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli po upieczeniu bakłażanów wyłączyliśmy piekarnik, to włączamy go ponownie i nagrzewamy na 180°. Składamy musakę – na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 przygotowanego beszamelu. Na niego układamy plasterki podgotowanych ziemniaków, dość ściśle, wciskając w sos. Na ziemniaki wykładamy połowę plastrów bakłażana, a na niego cały mięsny
Smaczna StronaLista zakupów jest dostępna, tradycyjnie, na końcu wpisu. No to do dzieła! Wszystkie nasze menu na tydzień znajdziesz tutaj. Poniedziałek: Sałatka z mango z sosem z masła orzechowego Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Lista zakupowa Jeśli masz(...)sosu chili 4 łyżki masła 4 łyżki mąki Dania do zrobienia w 10 minut W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz
Niedzielny kucharzsię na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 180 g fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy(...)nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym → Parmigiana di melanzane → Moussaka (musaka) → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur
Oryginalny smakPicadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Przypomina chili con carne oraz… musakę. Potrawka jak Kuba gorąca! Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Picadillo jest wyraziste, pikantne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili(...)niezwykle popularne danie w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Podstawę stanowi mielone mięso (nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar – mleć) – może to być wołowina albo indyk, pomidory (w zastępstwie
Niedzielny kucharzBardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej
Cytryna&Co.Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej. Czytaj dalej WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA ZE SŁOIKA Danie podwójnie przekręcone
Niedzielny kucharzWitajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych
Sama słodycz i szczypta chiliMusaka, być może nie należy do najbardziej dietetycznie poprawnych dań, a do jej przygotowania potrzeba trochę czasu i naczyń, ale mogę wam powiedzieć, że jest tak przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:) Składniki : mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów(...)minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto * zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi
zdrowa vege kuchniaMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól
MarciochaKucharzymorza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem. W jednej bardziej wyczuwalny był cynamon, w drugiej tymianek(...)obie były bardzo smaczne. Uwielbiamy bakłażany a to one odgrywają tu jedną z ważniejszych ról. Grecka kuchnia nam a także naszym towarzyszom podróży, bardzo przypadła do gustu. Przepis na musakę inspirowany jest tym, czego spróbowaliśmy w prawdziwych greckich restauracjach. Składniki: - 2 średniej wielkości bakłażany - 2 czerwone cebule - 2 duże ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka
Pan i Pani Smith w kuchniMiesiąc grecki - taki był plan. Skończyło się na sałatce greckiej i musace, do której spróbowania Was zachęcam, bo to proste i smaczne danie. Minęło pół roku, od kiedy rozpoczęłam blogową podróż po kuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze(...)odsłona bloga coraz głośniej domaga się poświęcenia jej należytej uwagi. Tymczasem, z wyrzutami sumienia, że kuchnia grecka przypadła na miesiąc mojego urlopu i blogowego wypalenia, dzielę się przepisem na musakę. Jak zwykle w myśl zasady, że ma być prosto i smacznie. Składniki 2 duże bakłażany 500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 300ml jogurtu
W kuchni wieczoremdanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy. Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzyMusaka jest daniem greckim. A w Grecji byłam 15 lat temu i musaki nie pamiętam :) Pewnie dlatego, że działo się to za studenckich czasów i to nie dania były wtedy najważniejsze, a plaża i napoje. Do Grecji wtedy jeździło się autokarem, co zabierało w sumie jakieś 5 dni z wycieczki... ale czego pod koniec lat 90-tych się nie robiło
bistro mamawole zostawić mięso, a pożreć wszystkie kartofelki. najlepiej na milion sposobów – no, uwielbiam ziemniaczki, pyrki, grule! W książce znajdziemy multum pomysłów na ich wykorzystanie … Artykuł Wege musaka z soczewicą i recenzja książki „Ziemniaki” pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDanie obiadowe na co najmniej dwa dni sprawi, że zatęsknicie na innymi greckimi specjalnościami.… Czytaj dalej Musaka z baraniną
Pij soki wyciskaneMusaka to pyszny przepis na zapiekankę z greckiej kuchni - w oryginale stosuje się mięso jagnięce, u mnie wersja odchudzana z indykiem, ostatnio nie jem innego mielonego - ale wybór należy do Was. Polecam pyszne letnie danie :) SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego
Moje Kuchenne Rewelacjepory nie czułam się tak dobrze jako turystka! JEDZENIE Dla mnie, jako blogerki kulinarnej, był to taki raj na ziemi! Mnóstwo smaków, zapachów i kolorów gościło na moich talerzach! Musaka, Souvlaki, Tiropitakia, Tzatziki, Kleftiko, Kolokithokeftedes, Pastitsio, Chałwy , Baklavy i przeróżne inne smakołyki, których nie sposób tu wymienić. Wszystko niesamowicie pachniało, smakowało i z wielką przyjemnością sięgałam po dokładki! WIDOKI Przepiękne
Ostra na Słodkodanie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem
Kolejny blog o gotowaniusosie z suszonymi pomidorami Kotlety mielone z mozzarellą Spaghetti bolognese – przepis podstawowy Meksykańska lasagne Naleśniki meksykańskie Burrito z chilli con carne Gnocchi bolognese Chilli con carne Zupa gołąbkowa Mousaka (musaka) bułgarska Lasagne (lasagne bolognese) Zupa taco Gołąbki bez zawijania CEVAPCICI – BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI PRZYGOTOWANIE: 50 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI CEVAPCICI: – 250 g mielonej wołowiny – 250 g mielonego
nietylkopasta.plOsobiście najczęściej wykorzystuję sos beszamelowy do makaronu lub polania ugotowanego kalafiora . Wystarczy ugotować makaron lub warzywa i polać ciepłym sosem. Jest głównym składnikiem popularnej, włoskiej potrawy lasagne lub greckiej musaki. Świetnie sprawdza się do zapiekanek z warzyw lub mięsa. Ostatnio wykorzystałam ten sos do polania tarty z kurczakiem i szpinakiem . Idealnie pasuje do ryby i drobiu. Możesz nim polać jajka
Ania gotujewykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywzględu na walory smakowe, ale także docenia się jego właściwości oczyszczające, wysoką zawartość wody i błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Dania takie jak parmigiana , caponata , makaron alla Norma , musaka , zna cały świat. Dania kuchni tureckiej , Libańskiej i oczywiście kuchnia indyjska , która oparta jest na bakłażanie. Na zakończenie, zapraszam na niesamowicie pyszne Pesto z Bakłażana. Pesto i dania z nim, które
RafalCookmnie to również kulinarna przygoda. Jedliśmy w różnych restauracjach. Ja i małżonek jesteśmy fanami ryb i owoców morza, ale też spróbowaliśmy beef Stifado oraz prawdziwie grecką zapiekankę – musaka. Grecy mają pyszne przystawki. Warto więc zamówić kilka przystawek zamiast dania głównego. Greckie meze, czyli tibitz to cukiniowe kulki , które przyrządziłam po powrocie z Krety. Próbowaliśmy też grillowane kiełbaski, sałatkę
codojedzeniabolognese – przepis podstawowy Meksykańska lasagne Naleśniki meksykańskie Burrito z chilli con carne Gnocchi bolognese Chilli con carne Dynia z chilli con carne Azjatyckie pulpeciki z indyka Zupa gołąbkowa Mousaka (musaka) bułgarska Mousaka Lasagne (lasagne bolognese) Zupa taco Szwedzkie klopsiki jak z Ikei Gołąbki bez zawijania Makaron z sosem pomidorowym i klopsami Gołąbki z włoskiej kapusty Zapiekane nachos Pulpety w sosie
nietylkopasta.plpatelni grillowej żeliwnej, jednak dobra będzie także patelnia stalowa bądź aluminiowa. A jeśli lubisz bakłażan może zainteresują Cię także poniższe przepisy na dania z bakłażanem właśnie. Caponata Domowy ajvar Musaka Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Grillowany bakłażan Składniki na grillowanego bakłażana z kozim serem. 35 dkg bakłażana 10 dkg miękkiego sera koziego 5 łyżek
MeCookstawernie? Podpowiadam poniżej! Co zjeść na obiad w Grecji? Dania główne: 1. Souvlaki - greckie szaszłyki z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny. Przepis na Souvlaki z kurczaka znajdziesz TU! 2. Mousaka / Musaka - grecka zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sosu beszamelowego oraz sera. 3. Briam - grecka zapiekanka warzywna (V) 4. Soutzoukakia Smyrneika / Smyrna meatballs - pulpeciki mięsne w sosie
Czarnawisienkamarchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka usmażonych, zachowanych z poprzedniego dnia boczniaków i tym sposobem wegetariański gulasz był gotowy. Tu znajdziesz przepis na wegetariańską musakę . Składniki: 1 szklanka soczewicy 250 g boczniaków lub pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku Siekana natka pietruszki Olej Sól
Niedzielny kucharzskarbnicą wiedzy na temat Oliwy z oliwek . O czym będziecie mogli przeczytać poniżej, w serii – Czy wiesz, że -. Grecka Kuchnia przede wszystkim kojarzy się z Grecką sałatką , musaką czy rybą po grecku, która oczywiście z Grecją nie ma nic wspólnego 😊. Dzięki Domu Oliwnemu odżyły moje wspomnienia z pracy w Grecji i chciałbym Wam pokazać kilka potraw, które może znacie
RafalCookwykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyniepowtarzalny smak i konsystencję. Bakłażan faszerowany soczewicą jest wzorowany na przepisie z bloga Minimalistbaker.com . Wypróbuj nasz przepis na orientalne bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem oraz bakłażany z musaką Składniki 2 małe bakłażany 1 batat 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnki 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki sera feta (opcjonalnie) Szczypta kuminu
Niedzielny kucharzjednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie
Niedzielny kucharzMoussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama
Martyna CooksNadszedł czas, kiedy po raz kolejny podejmuję próbę zrzuceniu kilku(nastu/dziesięciu) kilogramów. Z tej okazji postanowiłam nieco przerobić tradycyjną grecką musakę, aby odjąć jej znaczną ilość kalorii. Efekt mimo wszystko wyszedł pyszny! :) Składniki: 500g mielonego indyka 1 passata pomidorowa 2 średnie bakłażany 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 opakowania mozzarelli w zalewie 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano
Prosto z KotłaMusaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo tego, że jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne. Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: suszone
wiecejwarzyw.plkażdej porze roku. Mistrzami w przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka -patatesli pırasa corbası. Zupa porowo - ziemniaczana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapicadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Czwartek: WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM ORZO Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron
Niedzielny kucharzprostu super food Wypróbuj nasze przepisy z komosą: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY Komosa jest doskonałym składnimiem sałatek MUSAKA Z KOMOSĄ NA SKRÓTY PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY Z GROSZKIEM Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu. Artykuł Jak dobrze ugotować komosę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzusytułowana w fantastycznym miejscu to jest tam stosunkowo nie drogo i co najważniejsze w menu można znaleźć lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy
Związek na patelnisezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą
kruche babeczkimoże skorzystać z małych pomocników w postaci prowadnic do ostrzenia noży , utrzymujących stały kąt. W przypadku, gdy musimy szybko podostrzyć nóż wystarczy skorzystać z diamentowego musaka do ostrzenia , lub posiłkować się szybką i niedrogą ostrzałką dwufazową MinoSharp 220GB , która w wielu przypadkach pozwala zastąpić kamień i skrócić czas ostrzenia noża do minimum
cucinarejednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie
Niedzielny kucharzUwielbiam Musakę grecką, z pysznym, soczystym bakłażanem i pachnącymi pomidorami ale dziś moja wariacja na temat, czyli trochę lżej ale tak samo pysznie. Zapraszam wszystkich na przepyszną zapiekankę. Zapiekanka z bakłażana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieochotę na klasyczną wersję mac&cheese polecamy Wam ten przepis. Zapiekanki ze słoika Polecamy Wam ten sposób zapiekania dań. Wypróbujcie cukiniową lasagnę ze słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików
Niedzielny kucharzsosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez 50 minut. Wierzch musi zrobić się złoto-brązowy. Pozostaw musakę na 20 minut do przestygnięcia, krój i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Mousaka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plniezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić (bo doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł
Niedzielny kucharzniezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić (bo doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł
Niedzielny kucharzzrobił ją pierwszą? Podobno pierwsze zapiekanki makaronowe pojawiły się XIX wieku, kiedy to zamiast makaronu wykorzystywano gotowany ryż z dodatkiem pomidorów. Potem już jakoś poszło, czyli pojawiła się grecka musaka, a także lasagne. Kto jadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji
Kuchennyviral.plKolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku
kruche babeczkicukinii, bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem
MintTasteMOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta
Martyna Cooksprzepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania
Moje Kuchenne Rewelacjerewind: true, loop: false, center: false, autoplay: true, autoplayHoverPause: true, nav: true, navSpeed: 1000, navText : ["",""], dots: true, dotsSpeed: 1000, navText : ["",""], touchDrag: true, mouseDrag: true, rtl: true, }); }); Artykuł Grecka moussaka ( musaka ) pochodzi z serwisu
NiePieprz.pltempie. Do tego wycieczki, zwiedzanie i wieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną
Moja Mama Gotujesławą. Posądzano go o wywoływanie szaleństwa i przypięto łatkę "szalonego jabłka". A jakie ma zastosowanie w kuchni? Różnorodne :) Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jest kluczowym składnikiem popularnej greckiej musaki czy prowansalskiego ratatouille. Dobrze wypada w towarzystwie pomidorów, papryki, cukinii, cebuli i czosnku. Mnie natomiast zachwyca w połączeniu z parmezanem. Wiem, że bakłażan ma wysokie notowania u Maćka i jego
zadanie-gotowanieSzukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki , uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego. Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna! Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
6niebośrednie i umiarkowane. W weekend lepiej zarezerwować. Makaron orkiszowy z pieczoną papryką, bakłażanem, rukolą i kotlecikami z ciecierzycy i suszonych pomidorów Zupa dnia: kalafiorowa z sezamem wegetariańska musaka z zieloną soczewicą i serem twarogowym pieczone warzywa w papilotach, podawane z kolendrową kaszą i dipem z ciecierzycy Cream of cauliflower Satiating and nutritious. Preparation time: 30 minutes. Ingredients
Qlinarnie i Qlinarnieprzez żołądek do serca. Ponieważ Nanie ta sytuacja nie przeszkadza, a wprost przeciwnie, czerpie ona przyjemność z kulinarnych i miłosnych zmagań głównych bohaterów, decydują się na finalny pojedynek na … musakę. Kogo wybrała piękna Nana? Przekonajcie się sami! Jeśli chodzi o przepisy, to książka jest wielką pochwałą sosu avgolemono, czyli z greckiego „jajko-cytryna”. Ponieważ znam go z potrawki
Ugotowane pozamiataneoczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny
Jadło i czytadłopowrocie z wakacji bardzo tęsknię za tamtejszymi potrawami - przepyszna musaka, wyjątkowo dojrzałe owoce, wyśmienite oliwki i najprawdziwsza oliwa extra virgin. W wakacyjny nastrój wprowadził mnie na nowo Lidl za sprawą swojej akcji z Kuchnią Iberyjską w roli głównej. Mimo tego, że wakacje spędzałam w Grecji, gdzie smaki i kultura są nieco inne, to Hiszpania i Portugalia również kojarzą mi się
two broke sisterswysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem do piekarnika, po około 20 minutach posypałem musakę resztą sera. Zapiekałem ją, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił (ok. 40 minut
R'n'G Kitchenwarzywniaku pełno cukinii to na trochę o nich zapominam. Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu
Monia miesza i gotujemnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować musaki, suflaków i chlebka pity. To drugie można kupić już za 2 jurki, najczęściej podawane jest z frytkami, mięsem, warzywami i oczywiście ukochanymi przeze mnie tazikami . Pychotka :-)) Kocham Grecję. Mój
pieprzny smaczekUdało się, oto moja musaka :) W zasadzie pozostało już po niej tylko wspomnienie, także mogę przypuszczać, że była smaczna. Następnym razem jednak wierzch posypię większą ilością startego sera, bo według mnie było go za mało. Myślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę
zadanie-gotowanierządziła gdzieś w piaskownicy na sopockim podwórku i pewnie już wtedy zaczynała się ćwiczyć w "sprawianiu innego wrażenia" , bo teraz wychodzi jej to mistrzowsko! Naprawdę, zupełnie się przy tej musace nie zorientowałem;);) Dzisiaj, choć dalej jadam buły na meczach (i czasem robię je w domu), hasło zapiekanka wywołuje u mnie nieco inne skojarzenia. Na przykład takie, jak to proste
zadanie-gotowanieCottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę
zadanie-gotowanieUmyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką całość. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż pomidory zmiękną. Artykuł PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyPrzepis na grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego
Mango Papajafety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane mi dotychczas polskie odpowiedniki. Frytki były z oregano, musaka z delikatną pierzynką z beszamelu, baranina świeża i mięciutka. No i oliwki. Najlepsze te suszone na słońcu :) czarne i pomarszczone pyszności:) I tzatziki oczywiście! Kasztany jadalne Granaty Oliwa z oliwek
Kuchnia Pani WiosnyBakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na którą przepis wywodzi się z kuchni koreańskiej i ten smak mnie urzekł. Jest doskonała a przy tym bardzo prosta, pożywna i idealna na upały gdyż według przepisu powinno się jeść ją za zimno. Jednak
sierotka maRysia w kuchniBakłażana jadłam może raz, dwa i to był składnik musaki. Postanowiłam spróbowąc go jeszcze raz i tym razem bez zbędnych dodatków aby w pełni wyczuć jego smak. Hmm... i chyba to było smaczne! ;-) Kto ciekawy? - zapraszam po przepis. Składniki; 2 małe bakłażany 1 cebula ok. 4 łyżki oliwy 1 pomidor 2 ząbki czosnku garść oliwek pół papryki ( kolor dowolny
Radość kipiąca uśmiechem.kobiety lubimy poszaleć na zakupach, nawet wirtualnie ;) humor od razu lepszy ;) Zapraszam do obejrzenia fotorelacji :) Przepyszne owoce i warzywa, najlepsze winogrona, melony i bakłażany i limonki prosto z drzewa :) Musaka i baklava - smaki Grecji :) Mocne, pyszne frappe i cudowny sok ze świeżych pomarańczy Xigia - podwodne źródła siarkowe Blue Caves Zatoka Wraku Plaża Porto Zorro Trochę sportów wodnych
Domowa cukiernia EwyKuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się umieścić w deserach: wodę, kawę i herbatę
Życie zamknięte w smakuPiekarnik funkcjonuje dziś na pełnych obrotach. W całym mieszkaniu unoszą się kuchenne zapachy. I dobrze. Stęskniłam się za tym intymnym spożywaniem posiłków, tą prywatnością jedzenia, bez zgiełku i pośpiechu :) MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy
Życie zamknięte w smakunależy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem
W kuchni KatieŚwietny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2 białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła
Tradycyjna Kuchniachłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów
Wyprawy kulinarneróżnych regionów całego świata i poznasz dzięki niej najróżniejsze potrawy. Kulinarną podróż rozpoczniesz w Europie. Znajdziesz tu np. vichyssoise, czyli zupę porową prosto z Francji, hiszpańską tortillę czy grecką musakę. Następnie potrawy z Afryki i Bliskiego Wschodu, różnych regionów Azji, Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Ceviche, moqueca, jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio interesują mnie kuchnie świata. Mam takie zmienne okresy, czasem jadłabym tylko tradycyjną kuchnię polską, a czasem właśnie lubię odmienne dania. Gdy zobaczyłam u Marty musakę , pomyślałam, ze również z chęcią poeksperymentuję z kuchnią grecką. Wykorzystałam przepis Pascala , właściwie dokładnie tak samo przyrządziłam, nie zmiksowałam jedynie cebuli, gdyż mój blender poległ niestety ostatnio i nie użyłam brandy. Smak wyszedł ciekawy
dom-agi.pl