PÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach gazowych Broil King przystawkę, danie główne i deser, pod czujnym okiem Charliego Daigneault. Zakwalifikowałam się do Wielkiego Finału, który odbędzie się we wrześniu. http://grillujgotuj.pl/aktualnosci,90,polfinaly-konkursu-grilluj-i-gotuj-z-charliem.html I WIELKIE MISTRZOSTWA W GRILLOWANIU
Moniki Smakołykimusem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Wciąż wspominam o obręczach do potraw. Dziś poniżej pokażę Wam, których ja konkretnie używam. Są to obręcze King Hoff ze sklepu Przyjemnegotowanie.pl
Blondynka GotujeTroszkę "przespałam" sierpień z blogowaniem, ale tak zajmuje mnie moje życie, że brakuje mi sił i czasu na pisanie. O przepis na placuszki prosiła Kinga, więc spełniam prośbę i dzielę się z wami recepturą.Do wykonania placuszków użyłam tym razem bezglutenowej maki ryżowej, ale oczywiście można użyć zwykłej pszennej.Czytaj więcej
Farmażonyprezentujący swoje arcydzieło (Tomas i Rui) Łosoś norweski w asyście wasabi oraz marynowany imbir. Całość prezentowała się imponująco. Nawet 10 osób nie podołało tym smakołykom ;) "Wiśniówką" na torcie był king- kong wśród krabów
bastalenakuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Piekły ze mną : Małgosia z blogu Smaki Alzacji Kinga z blogu Małe kulinaria Dorota z blogu Moje małe czarowanie Marta z blogu Blue Hipopotam Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji Alina z blogu Ala piecze
Moje domowe kucharzenieMoim zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust
Mania Gotowaniagrillu gazowym Broil King.Na grillach węglowych bez przykrycia proponuję użyć foli aluminiowej i każdą pieczarkę delikatnie owinąć.Smacznego ;) Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King użyczonym półfinalistom przez firmę Agrimpex w konkursie GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIM
Mechanik grillujepołowy pomarańczy i sosu sojowego robię marynatę do której wkładam na minimum 1h łososia. Po odsączeniu doprawiam odrobinką soli i pieprzu i kładę na grilla.Jeśli posiadacie grilla BROIL KING ( tak jak ja mam czasowo okazję ) to łososia kładziemy bezpośrednio na ruszta skórą w dół na ok 8 minut w temp ok 200 stopni.Na zwykłym grillu zawijam łososia
Mechanik grillujejest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można polać polewą lub lukrem albo
Kraina Tysiąca Smakówowakich... ale czy ze spodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę i sięgnęłam po starą dobrą książkę... "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. I wuala - no jest... Pozmieniany po mojemu - zamiast rodzynków - czekoladowe kropelki, a do tego wanilia i duuużo mniej cukru niż w oryginale ;) Do kompletu polewa z miodową nutką - pycha
Kraina Tysiąca SmakówLKKT (Julia Jaśkowska, Jakub Pasztaleniec, Leon Szymczyk), 4. LKKT (Kacper Kański, Agata Medyńska, Mikołaj Szewczyk); kat. 10-13 lat: 1. Warszawa (Barbara Mroziewicz, Julia Wróbel, Natalia Niewiadomska), 2. LKKT (Kinga Mazurek, Paulina Tutka, Agata Kańczukowska, 3. Warszawa (Natalia Zielińska, Anna Zielińska, Ada Szczepanek; 4. TKKT (Klaudia Tor, Kornelia Kozyra, Natalia Madej); chłopcy: 1. Warszawa (Maciej Filipczyk, Rafał Sikora, Kamil
kolorowotorcikowosmacznapyza.blogspot.com/.../domowe-pieczywo... Justyna http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/.../ciabat... Dobrawa http://bonaapetita.blogspot.com/.../ciabatta-czyli... Paweł http://www.chleby.info/2014/04/ciabatta.html Sara http://www.pieczarkamysia.pl/ciabatta-bertineta/ Małgosia http://smakialzacji.blogspot.com/.../ciabatta-w... Kinga http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-ciabatta.../ Piotr http://kazdy-moze-gotowac.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Kaśka http://babydogarow.pl/?p=497 Monika http://www.matkawariatka.net/2014/04/ciabatta/ i Lidia Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie
Z miłości do słodkościprzekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki. Razem ze mną bułeczki piekli: Dobrawa Wiosenka Kinga Ewelina Łucja Agata Marzena Bernadeta Iza Źródło: Around the kitchen table
Z miłości do słodkościPiec jeszcze 8 minut. Po tym czasie ciastka obrócić i piec jeszcze kolejne 8 minut. Wraz ze mną ciasteczka piekli: Paweł Ola Agnieszka Karina Marzena Bożena Joanna Kinga Magda Dorota Łucja Jagoda Małgorzata Jola Emma Olga Ewelina Magdalena Danusia Agata Edyta Daria Ulubione przepisy
Z miłości do słodkościpysznego. Brokuły zawsze gotuję standardowo w osolonej wodzie. Tym chętniej chciałam je zrobić na parze i sprawdzić czy smak się jakoś znacznie różni. Do testów wykorzystałam garnek King Hoff oraz koszyk parowy. Jestem zadowolona, bo brokuł parował się pięć minut, po czym zostawiłam jeszcze na pięć pod przykryciem. Parowałam bez soli i chyba ta wersja smakowała nam bardziej. Garnek
Magiczne Życie Marty