600 g żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu
Gotowanie jest łatweSkładniki: pojedynczy filet z kurczaka 1/4 zielonej papryki średnia cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa szklanka passaty
Moja smaczna kuchniaPolędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki. Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej. Polecam np. na niedzielny obiad 😊 Składniki: 1 duża polę dwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze 2-3 łyżki oleju(...)plastry, rozbijamy delikatnie dłonią (lub trzonkiem dużego noża). Solimy, pieprzymy. Obsmażamy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zalewamy śmietanką. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dodajemy natkę, koperek i tymianek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Walijskie PichcenieDziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą. Składniki: 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos jajko sól i pieprz do smaku młoda kapusta główka rosół 1 szklanka przecier pomidorowy 2 łyżki śmietana 30% 100 ml Wykonanie: Młodą(...)przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie. Moje gołabki serwuje wam na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie
Różowa kuchniaSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste
W Mojej Kuchni Lubięofiary - jeden pęknięty nóż. Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie(...)już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów i dodaniu makaronu trzeba zmniejszyć nieco palnik. Mieszam delikatnie dosyć często i pod przykryciem duszę całość tyle, ile podaje producent klusek. Kiedy makaron jest odpowiednio miękki, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę, delikatnie mieszam. Gotowe! Bork! Bork! Bork! - cokolwiek to znaczy Szwedzki Kucharz tak kończył swoje
I tu będę miała takie tedanie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym. Aby nie doprowadzić do zważenia i powstania(...)uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu
Tradycyjna KuchniaSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać(...)Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać
Monia miesza i gotujewazowej. Łyżką wybieramy bulion i przelewamy go po ściankach garnka. Gotujemy tak całość przez około 1 godzinę. Następnie przecedzamy przez drobne sitko, by oddzielić właściwe consommé od warzyw i mięsa. Voila! Składniki na ciasto do ravioli: - 400 gram mąki - 2 jajka - 160 mililitrów wody - 1 łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto(...)biały pieprz - sól - dodatkowo: 2 żółtka Przygotowanie nadzienia do ravioli: Pory myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem. Zalewamy całość śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy
Życie zamknięte w smakuprzepadam za mięsem, zwłaszcza wieprzowym czy wołowym, ale pierś z kurczaka zawsze chętnie zjem, najlepiej z makaronem, w takiej postaci jak przepis, który przygotowałam. Jeśli zostanie Wam nieco mięsa, upieczonego i nie macie pomysłu co z nim zrobić, taka propozycja jest właśnie dla Was! Jeśli podobnie jak ja kochacie makarony zajrzyjcie koniecznie -> makarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem(...)sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i kawałki pomidorów, posypujemy oregano i słodką pparykę, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Ugtowany makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody i przekładamy, razem z wodą do sosu z kurczakiem, pomidorami i ziołami, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane kawałkami bobu. Kilka
Moja smaczna kuchniaJeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam do polędwiczek wieprzowych w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszła genialna :-) Składniki: 1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia(...)marynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody lub z różnego rodzajami kaszy. Smacznego
pieprzny smaczekKurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego! 500g schabu 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Schab(...)przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. 3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami
Szefowa kuchnijest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się zgadza ;) Jestem szczęśliwy, że w ogóle udało mi się(...)Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką
zadanie-gotowanieOpis: Leczo to danie bardzo sycące, z dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki(...)początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki i dalej dusimy. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki i również podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy ją do garnka. Całość
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezupa i tak też ja je postrzegam, czasem natomiast leczo określa się mianem gulaszu, choć nie wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne(...)300g cukinii 0,5kg kiełbasy po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Cebulę pokroić na grube półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, dusić na małym ogniu, często mieszając, ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do duszących się warzyw. Dorzucić po chwili pokrojoną w kostkę cukinię, dokładnie wymieszać i dodać
Przepysznik - BLW i nie tylkoStaramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy(...)cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika
Kuchnia domowa Anidente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie oliwy. Chleb wkładamy do miseczki z mlekiem. W misce umieszczamy mięso mielone, zeszkloną cebulkę, chleb odciśnięty z mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane listki z ¼ pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie(...)szczyptą cukru. Jeśli danie jest przewidziane dla dzieci to więcej przypraw nie dodajemy, jeśli natomiast będą jedli główne dorośli to proponuję dorzucić nieco słodkiej i ostrej papryki. Pomidory dusimy około 5 minut. Pod koniec wrzucamy listki z ½ pęczka natki pietruszki, a całośc blenderujemy. Dorzucamy pulpety i dusimy kilka minut. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane pozostałą pietruszką. Smacznego
Kolizje SmakówDanie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki(...)Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem
R'n'G KitchenSkładniki: 700 g karkówki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 szt suszonych moreli 3/4 szklanki wody sól
O kuchni z uczuciemTaki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę. Wystarczy poświęcić kilka godzin i można delektować
Bea(u)ty kitchen