mięso duszone - 8529 przepisów (strona:392/569)

KLOPSIKI ZIOŁOWE 107

Dziś przepis na "Ziołowe klopsiki"przywieziony z Castello de Matese.Nic trudnego,jak to u Włochów.Trochę przypraw,dobre jakościowo mięso,dużo serca i miłości i gotowe.   60dag.mięsa mielonego np.drobiowego 1 czerstwa bułka lub bułka tarta mleko 1 jajko sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania oliwa z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułkę zalać mlekiem,kiedy(...)obtaczamy w bułce tartej i układamy na deseczce.Rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojone drobno ząbki czosnku,wyjąć je i włożyć klopsiki podsmażając z obu stron,nakrywamy patelnię ,zmniejszamy gaz  i dusimy jeszcze ok .20 min.Podajemy z ziemniakami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 153

ciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną, bo niestety przy mniej typowych dodatkach(...)cenie jeszcze kilka kawałków pieczonego vel smażonego ziemniaka bule do towarzystwa i byłoby git :) ___________________~"~___________________ Podsumowując: wizytę w gdyńskim Grill Way Bar uważam za udaną !  Najadłam się smacznie , duszę klimatyczną muzą nasyciłam, ciekawym wnętrzem się opatrzyłam, z interesującymi ludźmi pokonwersowałam :) Nie omieszkam wrócić wkrótce po więcej

Grunt to przepis!
Golonka indycza z estragonem 172

Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone do połowy w wodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.  5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Duszonki z klopsikami 115

czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano(...)buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Smażone warzywa z tofu 128

przepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie naje się jedną. Ja tam się najadłam. Do powtórzenia na pewno. Składniki (na 2 - 3 porcje(...)cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką. Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii

Sto kolorów kuchni
Zupa gołąbkowa. Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem 249

Zupa gołąbkowa to zupa leniwej pani domu. Zupa spod ręki gospodyni, której nie chciało się robić tradycyjnych gołąbków , ale stęskniła się za ich smakiem. To pożywne

Smaczna Pyza
Curry z warzywami 162

warzyw nie wyobrażam sobie obiadu. Może nie być mięsa, ale warzywa być muszą. Wystarczy do nich kilka dodatków i powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki(...)łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku.  Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw.  Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy

Fabryka pomysłów
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 131

Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Ja jem wątróbkę dopiero od kilku lat. Gdy byłam dzieckiem, na sam jej widok robiło mi się gorąco ;) Teraz nikt nie

The Sweet Damsel
Schab z warzywami 1375

Dziś przedstawiam najlepszą wersję schabu, jaką dotąd jadłam. To bardzo proste, smaczne, tanie i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni. Jak widzicie, same zalety. ;-) Dużo warzyw, dużo mięsa. Pysznie smakuje z wszystkimi rodzajami kasz lub z frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek(...)podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obsypany przyprawą schab i smażymy 10 minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Kapusta z grzybami i pieczarkami 134

bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy(...)gotujemy na małym ogniu.  Cebulę obieramy i  drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę,  liście laurowe, wlewamy olej lniany. Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła

W kuchennym oknie Ewy
Tournedos z białą rzodkwią. 133

rosołu 3 łyżki oleju 1/2 białej rzodkwi 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Połowę rzodkwi  pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min. Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek(...)każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem. P.s. Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym 133

prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone.  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Sos pieczarkowy: 500g pieczarek(...)pieczenia. Kotlety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. 2.  Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy. 3. Upieczone kotlety przekładamy do sosu

Szefowa kuchni
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 79

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki(...)łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 147

łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)wyciągamy kaszę, doprawiamy ja curry, a do ostygniętej kaszy. Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie

Markowy smak
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 181

tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone figi  i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry . Napiszę o niej trochę-to mieszanka przypraw (czyli masala po indyjsku bo stamtąd pochodzi – curry to nazwa nadana przez(...)Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać   czuszki-ostrej papryki.                    Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem  i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą .  Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania