Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)kilka suszonych grzybów odstawiam na 5 min. Do wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne
Swojskie jedzonkogustu..ja dodałam najpierw mniej octu , a potem dodałam jeszcze ..tak samo z wodą, ilość wody zależy od tego, jaki chcemy otrzymać sos. około 50-60 dkg polędwicy lub innego mięsa wieprzowego 2 jajka przyprawa do gyrosa Galeo około 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 cebula 2-3 łyżki suszu warzywnego 1 szkl.octu białego winnego około 20 dkg cukru 3 łyżki(...)będzie brązowe .Na drugiej patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulkę.Następnie dodać listek , pieprz , warzywka suszone.Dodać także ocet, cukier i koncentrat.Smażyć, mieszając ,aż cukier się rozpuści.Sosik dusić tak jeszcze około 2-3 minuty, następnie dodać usmażone mięsko.Całość wymieszać i jeszcze chwilkę razem pogotować.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieużyć filetów innej ryby. Ugotowałam ją w parze wytworzonej przy duszeniu warzyw. To bardzo dobry sposób na szybki i zdrowy posiłek z rybką w roli głównej. Jesiena rybka duszona na warzywnej parze. 4 - 6 filetów makreli około 1/2 kg miąższu dyni 1 czerwona papryka 1 duża cebula pęczek koperku sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku(...)gotowania brokuła. Poduś chwilę, dodaj dynię. Posól i popieprz do smaku warzywa. Gdy będą prawie miękkie ułóż płaty ryby skórą do dołu. nakryj pokrywką. Po kilku minutach, g dy mięso ryby zbieleje przewróć płaty na drugą stronę. Po kilku minutach wyłącz ogień. Rybę ułóż na półmisku pozostawiając część warzyw na patelni. Wymieszaj je z ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej
Gotuj Sam!Kasza bulgur z warzywami. Pyszne danie obiadowe. Ja nie jestem miłośnikiem kasz, ale są takie, które zjem z apetytem. Najczęściej robię je z gulaszem, mięsem lub w postaci zapiekanek. Dzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Polecam! Składniki 200 g kaszy bulgur 2 średnie marchewki(...)Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości wlać puszkę pomidorów, 2 szklanki wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać na sałacie roszponce. kasza bulgur z warzywami
O kuchni z uczuciemfaszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego(...)oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy quinoe, cukinię, starte ogonki pieczarek i cebulę. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy i 3/4 szklanki wody następnie dusimy tak, aby cebula i kasza była miękka, a z cukinii odparowała woda, doprawiając między czasie solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie
IMPRESJA SMAKUSzukacie pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję mięciutką cielęcinę w aromatycznym, ziołowym sosie curry. U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi
Moje Kuchenne RewelacjeSałatka w takim zestawieniu moim zdaniem jest super! Jak już pisałam wielokrotnie bardzo lubię żurawinę, więc ciągle szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę(...)żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min., doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe
Kuchnia Beatydzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz(...)się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar zamykamy i gotujemy 30 minut ( ale zależy to też od rodzaju wołowiny ). Po tym czasie, gdy zaworek opadnie
Smaki Ewygroszkiem i marynowanymi gruszkami :) Obok niej stała puszka pomidorów pelatti, jak tylko spojrzałam na ten duet to już wiedziałam co będzie na obiad :) Mimo iż w daniu nie ma mięsa, to dzięki ciecierzycy jest bardzo treściwe i sycące, smaki świetnie się komponują i tworzą wspaniałą fuzję smaków. SKŁADNIKI (4 duże porcje) makaron tagiatelle 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów pelatti(...)oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli. 2. Paprykę pokrojoną w cienkie słupki dodać do cebuli i czosnku. Smażyć chwilę i całość zalać pomidorami. 3. Dusić do momentu aż pomidory sie rozpadną i papryka będzie miękka ( lub lekko chrupiąca jeśli taką bardziej lubimy). 4. Dodać cieciorkę oraz groszek. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem
DefinicjaSmakucielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni. Piana 150 ml jogurtu pitnego, 100 g świeżego chrzanu. Puder 25 g suszonych kwiatów lipy(...)godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Golonki wyjąć z wywaru. Wersja degustacyjna: usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami
SzczyptaSmaQprzepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki(...)oraz szczyptą chili i przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w krążki marchew, pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy
Ostra na SłodkoSkładniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem wymieszać(...)mięska. Ogórki i paprykę pokroić z kostkę, dodaj na patelnię. Zmniejszyć ogień lub moc kuchenki. Do szklanki wody wsypać przyprawy, mieszać i wlać do patelni. Wszystko przemieszać i przykryć. Dusić około godzinki. Podawać z ryżem :) Smacznego
ClauditteMissCookingAtelier by Roszak byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób(...)równolegle do ścięgien. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Paprykę kroimy w paski, papryczki chilli kroimy w krążki i pozbawiamy pestek. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Mięso polewamy olejem "od serca", żeby dokładnie przykrył mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie
My Culinary Artdzięki dodatkowi sosu – niezwykle pyszna. Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa. Wszyscy oblizywali talerz! Polecam! SKŁADNIKI: * polędwiczka wieprzowa – 2 szt * duża cebula – 3 szt * mąka – 1 czubata łyżka * bulion – ok. 300 ml * ocet winny – 1 łyżka * cukier(...)osobnego rondelka i blendujemy. Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką. Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Miękkie zalewamy przygotowanym sosem i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy gorące np. z kaszą. Smacznego
Ostra na Słodkoschabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą(...)sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety
Z miłości do słodkościNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;) Składniki: dynia do 1 kg 3 małe marchwie cebula (użyłam niewykorzystanych środków
Taste Of My Dayzastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty) kaszy(...)ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska. Drukuj Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka(...)maśle klarowanym lub oleju. Przekładamy pulpety na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki. Chwilę podsmażamy. Dolewamy wywar. Powinniśmy uzyskać gęsty sos. Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 20 min. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy ciut wody. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy 1/2-1 łyżki mąki i go redukujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/delikatne-drobiowe-pulpeciki-kasza-jaglana-sosie-jarzynowym/ MieszamWGarnku
Mieszam w Garnkuzastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty(...)ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno - warzywny sos, posypujemy serem i natką
Zasmakuj Kuchniszklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku(...)Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut , pilnując , by woda zanadto nie odparowała i w razie potrzeby uzupełniamy ją. Po tym czasie , zlewamy wywar z gołąbków ,doprawiamy solą , pieprzem , śmietaną
Ogrodnik w podróżygotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta(...)mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut. Życzę smacznego
Kulinarne życieszybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 mała cukinia(...)cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem. Co lubię w takich daniach, szybkość
Basia w kuchniWyśmienity kotlet w delikatnej marynacie z wódki , czosnku i pietruszki.Świetne danie obiadowe.Kruche , delikatne i rozpływajace się mięso , doskonały na wspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego(...)czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwęgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem. Te mniejsze klasyczne placuszki ziemniaczane jem również znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już(...)masła 150 g fety 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga
bistro mamaŚwietne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem
kgwjanczewoopakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Gary