mięso duszone - 8529 przepisów (strona:385/569)

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem 484

Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut(...)następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu. Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu

Smak mojej kuchni
KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH 200

dziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek(...)porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki. Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora,  pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć

Z Majeczką w kuchni
Potrawka z kury i czterech warzyw 198

obrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki. Na głębokiej i dużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju. Na gorący olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć z patelni na talerz i odstawić na bok. W międzyczasie ugotować w małym garnku(...)ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego

Grunt to przepis!
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 178

które nie mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał(...)szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs

Posadzone i zjedzone
Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 158

wieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki(...)tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Żeberka duszone z warzywami (w sosie własnym) 145

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji.  Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka(...)oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte (na grubych oczkach) warzywa (marchewką, pietruszką, selerem) dodać do żeberek.   Całość zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1,5 godziny). Pod koniec gotowania sos wymieszać z natką pietruszki i doprawić wg smaku

Di gotuje
Kotlety mielone z pieczarkami w śmietanie 175

Kotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku  1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Pieczarki w śmietanie (na ciepło) :  200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki(...)pieczarki (pokrojone w kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość smażyć do miękkości i odparowania wody. Śmietankę rozmieszać z mąką (można nie używać) i przelać na patelnię. Dusić do zagotowania się śmietany. Doprawić do smaku i posypać zieleniną. Podawać na gorąco

Di gotuje
Kurczak w sosie koperkowym. 320

kurczaka to bardzo wdzięczne mięso. Przygotowuje je dużo częściej niż piersi, bo piersi u nas nikt nie lubi, bo one lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej(...)łyżka mąki pszennej Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek posiekany w drobną kostkę.  Następnie doprawiamy przyprawą warzywną i podlewamy nieco wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę, aby kurczak się nie przypalił. Nie można od razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał ładnego koloru. Teraz doprawiamy pieprzem

MamaOskarka
Zupa Krupnik 274

była zmora dzieciństwa. Nie byłam jej fanką, zdecydowanie. Za dużo się w niej działo. W wersji żydowskiej jedynym tłuszczem jaki w niej znajdziemy jest masło. Nie dodaje się mięsa, ani bulionu mięsnego wedle zasady nie łączenia produktów mięsnych i mlecznych. Zupa smakuje jak podrasowana zupa cebulowa. Jest słodka, na co wpływ mają również marchewki. Jak najbardziej polecam, można się nią(...)tarce 3 cebule drobno posiekane 1 szklanka jęczmiennej kaszy perłowej 2,5l wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania W garnku rozpuścić masło i dusić marchewkę, pietruszkę i cebulę przez 15 minut. W tym czasie wymieszać wszystko kilka razy. Następnie dolać wodę, wypłukaną kaszę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu

W kuchni wieczorem
Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem mozzarella 125

odstawiamy do momentu aż sałata nam się zetnie. Szpinak - szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Dodajemy go na uprzednio rozgrzaną patelnie z 3-4 łyżkami oliwy i dusimy ok 5 minut aż cały szpinak zrobi nam się miękki. Dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Całość przekładamy do sitka, tak aby pozbyć(...)serem mozzarella i zawijamy w roladki. Każdą roladkę obtaczamy w majeranku. Na uprzednio rozgrzanej patelni wraz z 5 łyżkami oliwy smażymy piersi. Tak długo aż będziemy widzieć aż mięso w środku nie jest surowe. Smacznego

ClauditteMissCooking
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 246

Jesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem,  nie za ptasim śpiewem. Co więc trapi moją duszę? Nie wiem. Nie wiem nic prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia(...)łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę razem, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaję mięso

W kuchni Karmel-itki
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 271

mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona(...)mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami. Smacznego

Ostra na Słodko
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 182

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim danie jest soczyste, nie schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny Składniki: 10 plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki(...)zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć

Z Majeczką w kuchni
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 194

Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną(...)przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty

Ostra na Słodko
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami 209

Bardzo smaczna propozycja na obiad. Biała kiełbasa obsmażona i zapieczona w piekarniku z dodatkiem podsmażonych pieczarek z cebulą. Danie proste, szybkie i smaczne. Takie jakie lubimy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 133

pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula(...)niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dodać pulpeciki i jeszcze chwilę całość pogotować, żeby smaki się połączyły. Porcję makaronu wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pulpeciki z sosem

wyzwania kuchenne
Gulasz warzywny 176

Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne(...)dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni
Przetwory domowe: leczo do słoików na zimę 207

Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko razem dusimy aż sos pomidorowy trochę zgęstnieje. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki(...)trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy i chowamy do piwniczki Leczo możemy podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem uduszonego mięsa. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Klopsiki w warzywnym sosie. 207

Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy(...)obieramy ze skórki, drobno siekamy lub blendujemy i przekładamy do patelni. Dodajemy trochę tymianku i posiekane listki oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi bez dodatków. Polecam

Rozpustne gotowanie
Propozycja obiadu jednogarnkowego lub zapiekanka ziemniaczana po prostu 221

Jako, że kotlety zaplanowane na poniedziałkowy obiad zjadły się w tortillach, trzeba było opracować nowe menu. Syn dalej chory, więc musiałam się rządzić tym co miałam. Żadnego mięsa nie wyjęłam do rozmrożenia. Deszczowa, poniedziałkowa aura wykluczyła zakupy z "flikającym" Młodym. I tak powstał pomysł przygotowania prostej zapiekanki. Nie wymaga ona czasu, wielkich przygotowań ani zasobów spożywczych. Za to jest smaczna(...)miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam pokrojoną w średniej wielkości kostkę wędlinę i cebulę. Kiedy się lekko przyrumieniły dodałam przecier pomidorowy i podlałam odrobiną wody. Dusiłam jeszcze chwilę. Ziemniaki pokroiłam w talarki o grubości ok 1/2 centymetra. W małym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, ułożyłam 3 warstwy ziemniaków. Oprószyłam je ziołami prowansalskimi i położyłam kilka wiórków masła

Kuchnia po mojemu
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 240

Makaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy posiłek. Moja ulubiona wersja szpinaku. :-) 200g  suchego makaronu spaghetti 450g mrożonego szpinaku 2 duże cebule 12 suszonych pomidorów z oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy(...)zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 4. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerze

Szefowa kuchni
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa 351

kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny.   Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku(...)umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kurek wlać szklankę wody. Całość posolić i popieprzyć. Jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek

Ugotować
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 230

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)przygotowania: Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Pierś indyczą faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami

Pyry na Gaz
Majówka! 201

sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć od szczęścia(...)łyżeczka mąki  makaron Do dzieła!!! Brokuła delikatnie obgotować - tak aby pozostał lekko twardy (lubię chrupiący). Na patelni poddusić pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem dodać brokuła i razem chwilę dusić. Zalać śmietaną wymieszaną z mąką i chwilę razem smażyć aż zgęstnieje jednak nie dopuścić do zagotowania. Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i dodać małą szczyptę cayenne. Dodać parmezan - dokładnie wymieszać

sierotka maRysia w kuchni
Jednogarnkowe danie z kurczaka, warzyw i curry 282

podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny, zdrowy posiłek łączący w sobie wyśmienitą kompozycję smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :) Cebulę pokroić(...)podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość w stosunku do oryginału, żeby danie nie było zbyt kwaskowate), wodę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Warzywa powinny dobrze zmięknąć. W razie potrzeby możemy ponownie doprawić do smaku. Źródło: marta-gotuje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Przedstawiam królika 157

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Smaki Przyprawy i Kolory
Lekki bigos (240 kcal) 274

Bardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew(...)kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Przedstawiam królika 166

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Kulinarna rozmowa
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 196

przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła i o lej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie słupki (dł. 4-5 cm). Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć na chrupko, przełożyć łyżką cedzakową na talerz wyłożony(...)minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia. Rozgrzać

SzczyptaSmaQ