mięso duszone - 8529 przepisów (strona:387/569)

Ryba zapiekana z warzywami 144

Nigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka.  Składniki:         -1 kg ryby(...)odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać tłuszczu i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku.  Przygotowane filety ułożyć  na żaroodpornym półmisku  wyłożonym folią aluminiową

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 100

ziele i liść, można je zawinąć w gazę, wtedy przez zmiksowaniem można z łatwością wyciągnąć. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, aż się ładnie zeszkli. Po lekkim ostygnięciu dodajemy do mięsa i ryżu. Paprykę kroimy w kostkę, razem z natką i resztą przypraw dodajemy do nadzienia. Mieszamy dokładnie , na koniec jeszcze jajko i gotowe. Zdecydowanie bardziej wolę włoską kapustę, jest dużo(...)obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek przegnieciony przez praskę i miksujemy na gładki krem

Dieta moja pasja
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 152

Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej(...)Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Bullio
Pikantne spaghetti z klopsami 194

Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju(...)dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku) ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem

Alutka-Gotuje
Kopytka z dynią 125

tych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały(...)szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło świeży tymianek lub rozmaryn  Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić

kolorowotorcikowo
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 167

ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT i czas 10 minut. Zamknąć pokrywę. W tym czasie mięsko nam się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie(...)gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko z cebulą. Potem dodać pozostałe składniki, zalać woda i dusić pod przykryciem aż do momentu kiedy mięsko stanie się delikatne i miękkie

ClauditteMissCooking
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 141

bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić na 15 minut. Brokuł ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około(...)jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków

Kuchnia w opałach
Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym 134

łyżka mąki 2/3 szklanki soku z pomarańczy skórka z całej pomarańczy 2/3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron słodką papryką, curry, granulowanym czosnkiem oraz tymiank iem. Kłaść na każdym płacie po 2 figi i zwijać w roladę. Spiąć wykałaczkami(...)chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Dodać sok z pomarańczy, śmietankę, musztardę, miód i skórkę z cytryny. Mieszając cały czas rózgą doprowadzić do zagotowania. Do sosu włożyć roladki i dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać również do smaku nieco soku z cytryny, by sos nie był za słodki. Roladki można podać z ryżem

Czerwień i błękit
Puree ziemniaczane z szfranem 155

Lubię ziemniaki do obiadu w każdej postaci, takie duszone są bardzo popularne w Anglii. Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić ziemniaki do garnka zalać wodą, osolić i dodać szafran. Gotować tak długo, aż będą zupełnie miękkie, odcedzić i odparować. Ugnieść ziemniaki na gładką masę, wlać mleko i doprawić do smaku solą. Mleka nie trzeba dokładnie dodać tyle(...)jakie macie ziemniaki. Masa musi być gładka, ale nie papka. Mimo, że woda była osolona to jednak ziemniaki trzeba czasami doprawić. Wyłożyć ziemniaki na talerz i serwować z dowolnym mięsem lub rybą czy jajkiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 160

Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej(...)Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Bullio
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 181

papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki(...)dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki. Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min. PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę

kulinarnyJa
Schab zapiekany ze szpinakiem 263

oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka minut dusić pod przykryciem. Szpinak się rozmroził i przy okazji poddusił, na końcu dodałam gałkę ( 2 szczypty ) trochę pieprzu i szczyptę ostrej papryki.  Schab lekko rozbiłam i pokroiłam w podłużne paski(...)piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli.  Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła.  Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.   Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab pieczony

Kuchnia na wzgórzu
Udka duszone z suszonymi jabłkami 136

3 udka 100 g jabłek suszonych 1 cebula 400 ml rosołu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz tymianek bazylia

Gotowanie jest łatwe
Schab z kostką duszony i kluski śląskie 104

porcje schabu z kością sól pieprz pieprz ziołowy 1-2 łyżeczki miodu szczypta suszonego hyzopu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy szczypta chili smalec do

Gotowanie jest łatwe
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 150

Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroić i wszystkie składniki ze sobą połączyć , aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Formować małe(...)część biała łyżka oleju Pora pokroić w pół plastry. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek , lekko go zeszklić , po czym dodać pokrojony por i dusić ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyć do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą się zagotuje , wrzucić 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser się

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania