fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem. Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku razem z uprażoną cebulą. Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem(...)zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem
https:KKuchniaMniamsporo niedźwiedziego czosnku. Postanowiłam go przygotować podobnie jak szpinak. Tak przygotowany, to moje odkrycie! Jest świetny! Znakomity jako dodatek do mięsa, ale również bardzo smaczny, podany w temperaturze pokojowej. Można go podać na grzance z pieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę. składniki ok 250 g liści czosnku oliwa(...)opłukać, położyć na sicie, lekko odsączyć wiodę. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dorzucić wilgotny czosnek, podlać 2 - 3 łyżkami bulionu, lekko posolić, wymieszać. Przykryć, dusić przez chwilę, mieszając od czasu do czasu , aż liście zwiędną. Doprawić solą, wyłożyć na talerz, polać oliwą, podawać z cytryną. Smacznego
Stare Garywrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Sos p ieczark owy : Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy
Słodka Stronawrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlew amy olej i wrzucamy
Słodka StronaSpaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie, w piątki nie jadamy mięsa więc to danie było w sam raz. Letnią porą sos przygotowuję ze świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie się sprawdzają pomidory z puszki. Składniki: 300 gram makaronu spaghetti Malma 2 puszki pomidorów bez skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku Olej do smażenia(...)gram startego żółtego ser Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzony
Bajeczna Kuchniaczosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą cebulą, a następnie dobrze wyrobić z kaszą manną, słodką papryką(...)podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasmaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki(...)Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości
Różowa kuchniawiadomo jak to w kuchni, czasem bez eksperymentów trudno :) Mam nadzieję, że to spaghetti przypadnie Wam do gustu. Smacznego!:) Składniki (na 4 osoby): 500 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego(...)Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem
Zasmakuj KuchniSzybkie, proste i smaczne. Makaron dowolny...zwykle to, co mamy pod ręką. Można zrobić bez mięsa, dodając np ulubione warzywa. Lubimy freestyle w kuchni, uwielbiamy wyciągać składniki i mieszać w karach...czasami nie udaje się, ale i tak się nie zrażamy ;) Składniki 300 g ulubionego makaronu (u nas kluski lane) 300 g filetu z kurczaka 150 g pieczarek(...)pomdorowej 2 łyżki sambal oelek szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy i dusimy, pod przykryciem (mały ogień) razem z pokrojonym w dużą kostkę, kurczakiem. Zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z sambal oelek, dodajemy pokrojone na plasterki, pieczarki. Dusimy na małym ogniu
R'n'G KitchenKnorr nadającej mięsu odpowiedniego wyrazu . W nacięcia powtykaj kawałki czosnku, pieprzu i rozmaryn u . Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę , by mięso przeszło ich smakiem. 2. W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut(...)przy tym gniazda nasienne. 4. Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka m inut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek , gdy będą już miękkie . Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z cytryny. Serwuj
SzczyptaSmaQalbo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą(...)garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut. Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody
Kolizje Smakówkurczak będzie rumiany. To na patelnie wlewamy szklankę wody, redukujemy ogień pod patelnią i przykrywamy. Dajemy mu kilka minut. Para z wody spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym(...)plastry i podajemy. PS. Co ważne, nie tylko przy kurczaku ale przy każdym mięsie jakie trafia na patelnię. ZAWSZE!! obracamy szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie
ladykitchenśmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie(...)minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną. Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi ziarenkami smaku, solą i pieprzem. Całość zagotować. Aby sos był gęstszy, można dodać odrobinę mąki
Kuchnia w opałachObierz i drobno posiekaj cebule. Włóż je do dużego garnka na małym ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i duś około 15 minut, żeby zmiękły, ale nie przyrumieniły się. Dodaj ryż i mieszaj całość kilka minut, po czym zwiększ ogień do dużego i wlej chochlę bulionu. Poczekaj, aż ryż zaskwierczy, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu(...)wywar, regularnie mieszając ryż. Powinno to zająć łącznie 16 minut. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu i szałwii. Złóż papier przykrywając mięso i rozpłaszcz piersi wałkiem do ciasta do grubości około 1,5 cm. Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, żeby mocno się rozgrzała. Opiekaj piersi z kurczaka na patelni
Kredowe Menucebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać pokrojone dość drobno pieczarki i na większym ogniu mieszając podsmażać z 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę(...)odciąć czubek, usunąć pestki, opłukać i nadziać kaszą do pełna lekko ubijając nadzienie do rondla dać olej i podsmażyć papryki z 2 minuty z każdej strony i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu smaczne, dość lekkie i zarazem syte danie na obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmacie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne(...)pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. (Jeśli użyliśmy pomidorów w puszce bez dodatku ziół lub świeżych, to teraz możemy dodać szczyptę ulubionych.) Całość dusimy ok. 15-20 min (do zgęstnienia sosu). Podajemy np. z kaszą gryczaną i posiekanymi ziołami. Drobiowe klopsiki, lekki sos i kasza gryczana = pyszny i zdrowy obiadek :) Smacznego
Ratunku obiadcienkie plastry. Płaty mięsa smarujemy z jednej strony musztardą. Układamy na nich cebulę i boczek, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy listek szałwi i parę igiełek rozmarynu. Zakładamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwijamy w rolady i obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady(...)samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku w kostce. Rolady powinny być w około ½ zanurzone w płynie. W czasie duszenia garnek powinien być przykryty, by nie wyparowało zbyt dużo płynu. Mimo tego, że są cienkie, rolady wymagają długiego czasu gotowania, aby smaki dobrze się wymieszały. Rolady wołowe dusimy na małym ogniu przez
Mia Cucina SofietaFajna odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Składniki: dowolna ilość kotletów drobiowych ( KLIK ) kilka pieczarek 1/2 cebulki sól, pieprz ser żółty Sposób wykonania: 1. Pieczarki i cebulę obrać
Kuchnia domowa Animnie lewa ręka( kiedyś miałam kontuzję), inne bóle w miejscach chorobowych. Wszystko to cieszy i sprawia,że człowiek brnie do przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor(...)Leczo: 1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię - podlać wodą,przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu.Pod koniec dodać przecier pomidorowy,czosnek,pieprz,sól oraz zioła - wszystko według smaku. Jeśli chodzi o mnie użyłam mojego gotowego sosu pomidorowego - całość wyszła obłędna,moje kubki
Niespełnione zdolności kulinarnesprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek duszonego na maśle pora, lecz cała reszta została zaczerpnięta z wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę(...)kieliszek koniaku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny kroimy na kawałki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią masło, wrzucamy pora pokrojonego w cząstki i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia
Miód i pieprzkilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. Przygotowane gołąbki posmarować koncentratem pomidorowym. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć(...)położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany
Ugotowaćkurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 1-2 łyżeczki marynaty (odlać troszeczkę tej, w której marynuje się kurczak). Zeszklić cebulę, a następnie(...)plaster sera, a następnie usmażone pieczarki z cebulką. Całość spinamy wykałaczkami. Całą marynatę przelewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie soczyste). Smacznego! Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami (zobacz przepis na: ziemniaki puree ) The post Kieszonki drobiowe
Kulinarne Przebojeprzepis na makaron z samą botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o szpinak. Zieleninę w takiej formie mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne mięso. :-) Przypominam, że sezon na botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero za rok! 1 pęczek botwinki(...)ścieramy na tarce. Liście siekamy. Siekamy również liście szpinaku. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i starte buraczki Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy posiekane liście. Dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną i szpinakiem
Szefowa kuchnifarsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić(...)czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie
Kulinarny karnet ChristopheraPlacek z kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś(...)pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy albo obiad dla kilkuosobowej rodziny. Smaczna Pyza serdecznie poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Wyjdzie ich około 14. Na patelni rozgrzewamy olej. Pulpety smażymy na niewielkim ogniu, z dwóch stron, aż będą miały ładny, rumiany kolor. Trwa to około(...)kroimy. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy kurki. Całość ponownie solimy oraz pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy natkę oraz pulpety i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy odkryte 5 minut. W międzyczasie, w razie potrzeby, doprawiamy solą
Smak mojego domuschab w smaku przypomina rybę po grecku;). Danie tanie i szybkie do zrobienia, bo po wstępnym przygotowaniu mięsa i warzyw robi się praktycznie sam. 400 g schabu 4 marchewki 3 cebule 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem(...)tarki. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab z dwóch stron, do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, podsmażamy chwilę, dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez 40 minut. 3. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i koncentrat. Gotujemy do wyparowania wody
Szefowa kuchniszklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową. Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego trochę bułki tartej. Formujemy z niego około 18 niezbyt dużych, owalnych kotlecików. Każdy z nich obsmażamy z każdej(...)zmieszczą się wszystkie lepiej rozłożyć je na dwa garnki. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu
PatiGotujeWykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu. Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl(...)zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut. Dodać wino i konfiturę. Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu aż kapusta zyska odpowiednią miękkość. Od czasu do czasu pomieszać. Pod koniec duszenia
Ze smakiem bez glutenupomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformować niewielkie kuleczki, które przed smażeniem obtoczyć w mące. Na patelnię (zlałam(...)sosem sojowym(dodałam odrobinę miodu dla złamania kwaskowego smaku pomidorów). Sos przelać do większego garnka i włożyć pulpety - jeśli tak jak mi nie zmieszczą się wszystkie razem na patelni. Dusić ok 30 minut. Na końcu zagęścić odrobiną mąki, dodać łyżkę śmietany i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyosolonym wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie odcedzamy, przykrywamy pokrywk ą i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia(...)naczyniu. Wszystko podlewamy lekko osoloną wodą, zamykamy i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym . Moje posty
Słodka Stronagrzybobranie do lasu lub na targ. Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie będzie pasował zarówno do młodych ziemniaków jak i makaronu. Ale też świetnie skomponuje się z mięsami. Moja kompozycja to sos śmietanowy na bazie białego wina z zielonym groszkiem ;) Składniki: 200 gram kurek 400 ml śmietanki 30% 1 cebula 3 łyżki zielonego groszku 100 ml białego wina sól(...)Przygotowanie: Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie. Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki
Życie zaczyna się w kuchniWykonanie: Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię jednorazowo kładziemy maksymalnie po 2 kotlety. W przeciwnym razie kotlety zamiast się rumienić, będą puszczać(...)Solimy ją, pieprzymy i podsmażania do zmięknięcia. Jeśli zajdzie potrzeba, można dodać trochę oleju. Gdy cebulka się podsmaży, układamy pod nią kotlety. Całość zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość
Smak mojego domuskładniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku 50 g smalcu lub oleju 100 ml rosołu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3-4 gałązki pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając(...)ścianki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy cebulę , czosnek oraz paprykę i dusimy ok 5 min. Następnie wsypujemy ugotowany ryż i dusimy kolejne 2-3 min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem, wkładamy do żaroodpornego
Domowy Smak JedzeniaKebab jest potrawą kuchni orientalnej. Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej. Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek(...)koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż
potrawyregionalneząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka pietruszki Przygotowanie; Mięso, czerwoną cebule i paprykę należy zmielić w maszynce, dodac przecisniety czosnek (2 ząbki),wbic jajko i całość dokładnie wymieszać. Dołozyc posiekana natke pietruszki, sól oraz pieprz. Formowac niewielkie kulki(...)małym ogniu około 10 min. Wody wlewamy tyle aby zakryła kulki. Nastepnie robimy sos; na łyzce oliwy rumienimy drobno pokrojoną cebule, dokładamy czosnek (1 ząbek) i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu mięsne kulki i dusimy razem jeszcze 5 min. Makaron należy ugotować al dente. Na talerze
Radość kipiąca uśmiechem.będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy kawałki cynamonu i pozostałe suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną(...)Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 3-do 5-u minut. Dodajemy pomidory, cukier i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli macie kurczaka w większych porcjach (z kośćmi), trzeba dusić nieco dłużej, ok. 30-40 minut. 4. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę
Kuchnia PrezydentowejRzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya
karmelowySkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony(...)kostkę. Podlewamy ją troszkę wodą, tak by była miękka, ale się nie przypalała. Układamy na niej kotlety, możemy układać warstwami- kotlety i cebulka, kotlety i cebulka. Przykrywamy patelnią i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu
Aga w kuchni