mięso duszone - 8529 przepisów (strona:378/569)

Hot dog z pieczarkami 162

Wraz z narastającymi trudnościami w zakupie mięsa, a następnie z wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981 roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek, dostępnymi produktami. I tak powstały hot dogi z pieczarkami . Urządzenia do hot dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie(...)dzielnie, łyżką upychały farsz w bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami , jak i zapiekanki sprzedawane były z przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo

królestwo garów
Kotlety ziemniaczane à la Fraszynki 148

ugotowania ziemniaków. Gdy gotowe, lekko je studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, sól oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. W osobnej miseczce przygotowujemy nadzienie. Mięso mielone łączymy z serem, startymi na tarce jajkami, solą oraz pieprzem. W zależności od tego jaką wielkość kotletów chcemy uzyskać, tyle nabieramy ciasta ziemniaczanego. Kładziemy je na dłoni, spłaszczamy(...)roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na średim ogniu na złoty kolor. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego drobno krojone pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty. W kubku mieszamy wodę ze śmietaną i mąką po czym wlewamy ją do pieczarek. Zwiększamy gaz, cały czas kontynuując mieszanie. Gotujemy przez kolejne

mecooks
Pieczarki w śmietanie (na ciepło) 152

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Tak przyrządzone pieczarki mogą doskonale sprawdzić się jako sos do mięsa, dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Idealnie pasują do makaronu czy świeżego pieczywa.     200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 1 łyżeczka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) 1-2 łyżki masła posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz   Cebulę pokroić(...)kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość smażyć do miękkości i odparowania wody. Śmietankę rozmieszać z mąką/skrobią (można nie używać) i przelać na patelnię. Dusić do zagotowania się śmietany. Doprawić do smaku i posypać zieleniną. Podawać na gorąco

Di gotuje
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 144

jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle(...)zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Sos : Pieczarki skroić w paseczki, wraz z masłem dusić w rondelku. W międzyczasie dodać pieprz, sól liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy wszystko razem się udusi dodać jogurt naturalny

Pychotkaaa
Karkówka duszona z kurkami 159

danie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem(...)obtaczamy w mące. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle klarowanym. Do całości dodajemy pokrojone kurki, chwilę razem podsmażamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Posiekaną natkę dodajemy do potrawy, mieszamy. Podajemy z surówką i kopytkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Sos kurkowy 159

Sezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać.  Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy.  Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki(...)pół lub pozostawiamy w całości. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz lekko solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje

Smak mojego domu
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 208

gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek. Odstawić na chwilę,żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia (bez rozmarynu), przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli sos jest za rzadki, odparować. Doprawić solą(...)dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać posiekać Pieczarki obrać. Nóżki posiekać. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić chwilę razem. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu

Pełny talerz
duszona papryka grecka... 179

szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie przyprawić(...)wyjąć gniazda nasienne i opłukać papryki dobrze nadziać farszem do pełna i do każdej włożyć kawałek papryki z odciętych czubków włożyć je do garnka, każdą polać oliwą i dusić pod przykryciem z 35 minut na średnio-mniejszym ogniu................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
41 przepisów na dania jednogarnkowe 313

Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa

Moja smaczna kuchnia
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 173

Dieta dla Zdrowia Seniora. Dietetyk Agnieszka Piskała wprowadziła nas w tematykę zdrowej diety seniora. Główne zasady to właściwe przygotowywanie posiłków, które powinny być lekkostrawne i łatwe w gryzieniu (gotowanie, duszenie lub powolne pieczenie). Wraz z wiekiem zmniejsza się pragnienie, lecz wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna  posiłków to około pięciu porcji pomniejszone(...)smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron

AZgotuj!
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 127

Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej(...)plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików. 4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i  dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. 5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy

Izabelawkuchni
Fasolowe klopsiki w warzywach 179

fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem. Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku razem z uprażoną cebulą. Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem(...)zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem

https:KKuchniaMniam
Czosnek niedźwiedzi duszony z oliwą 124

sporo niedźwiedziego czosnku. Postanowiłam go przygotować podobnie jak szpinak. Tak przygotowany,  to moje odkrycie! Jest świetny! Znakomity jako dodatek do mięsa, ale również bardzo smaczny, podany w temperaturze pokojowej. Można go podać na grzance z pieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę. składniki ok 250 g liści czosnku oliwa(...)opłukać, położyć na sicie, lekko odsączyć wiodę. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dorzucić wilgotny czosnek, podlać 2 - 3 łyżkami bulionu, lekko posolić, wymieszać. Przykryć, dusić przez chwilę, mieszając od czasu do czasu , aż liście zwiędną. Doprawić solą, wyłożyć na talerz, polać oliwą, podawać z cytryną. Smacznego

Stare Gary
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 192

wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę,  a nawet dłużej.  Kapusta ma być miękka. Sos p ieczark owy : Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy

Słodka Strona
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 137

wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej.  Kapusta ma być miękka. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlew amy olej i wrzucamy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania