mięso duszone - 8529 przepisów (strona:379/569)

Spaghetti z sosem neapolitańskim 150

Spaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie, w piątki nie jadamy mięsa więc to danie było w sam raz. Letnią porą sos przygotowuję ze świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie się sprawdzają pomidory z puszki. Składniki: 300 gram makaronu spaghetti Malma 2 puszki pomidorów bez skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku Olej do smażenia(...)gram startego żółtego ser Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzony

Bajeczna Kuchnia
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 271

czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą cebulą, a następnie dobrze wyrobić z kaszą manną, słodką papryką(...)podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z wołowiny i warzyw 137

smaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę  łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki(...)Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości

Różowa kuchnia
Spaghetti bolognese 144

wiadomo jak to w kuchni, czasem bez eksperymentów trudno :) Mam nadzieję, że to spaghetti przypadnie Wam do gustu. Smacznego!:) Składniki (na 4 osoby): 500 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego(...)Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem

Zasmakuj Kuchni
Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym 98

Szybkie, proste i smaczne. Makaron dowolny...zwykle to, co mamy pod ręką. Można zrobić bez mięsa, dodając np ulubione warzywa. Lubimy freestyle w kuchni, uwielbiamy wyciągać składniki i mieszać w karach...czasami nie udaje się, ale i tak się nie zrażamy ;)    Składniki 300 g ulubionego makaronu (u nas kluski lane) 300 g filetu z kurczaka 150 g pieczarek(...)pomdorowej 2 łyżki sambal oelek szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy i dusimy, pod przykryciem (mały ogień) razem z pokrojonym w dużą kostkę, kurczakiem. Zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z sambal oelek, dodajemy pokrojone na plasterki, pieczarki. Dusimy na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Pieczony schab z jabłkami 219

Knorr  nadającej mięsu odpowiedniego wyrazu . W nacięcia powtykaj kawałki czosnku, pieprzu i rozmaryn u .  Odstaw  w chłodne miejsce  na  minimum  godzinę , by mięso przeszło ich smakiem.   2.  W żaroodpornym naczyniu ułóż s chab  skórą do góry i piecz   w piekarniku nagrzanym do 220 stopni,  przez około 15 minut(...)przy tym  gniazda nasienne.    4.  Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś  przez kilka m inut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek ,  gdy będą już miękkie . Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z  cytryny. Serwuj

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 261

albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą(...)garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut. Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody

Kolizje Smaków
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 516

kurczak będzie rumiany. To na patelnie wlewamy szklankę wody, redukujemy ogień pod patelnią i przykrywamy. Dajemy mu kilka minut. Para z wody spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym(...)plastry i podajemy. PS. Co ważne, nie tylko przy kurczaku ale przy każdym mięsie jakie trafia na patelnię. ZAWSZE!! obracamy szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie

ladykitchen
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 198

śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie(...)minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną. Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi ziarenkami smaku, solą i pieprzem. Całość zagotować. Aby sos był gęstszy, można dodać odrobinę mąki

Kuchnia w opałach
Risotto z groszkiem i pierś z kurczaka przyprawiona szałwią 244

Obierz i drobno posiekaj cebule. Włóż je do dużego garnka na małym ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i duś około 15 minut, żeby zmiękły, ale nie przyrumieniły się. Dodaj ryż i mieszaj całość kilka minut, po czym zwiększ ogień do dużego i wlej chochlę bulionu. Poczekaj, aż ryż zaskwierczy, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu(...)wywar, regularnie mieszając ryż. Powinno to zająć łącznie 16 minut. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu i szałwii. Złóż papier przykrywając mięso i rozpłaszcz piersi wałkiem do ciasta do grubości około 1,5 cm.  Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, żeby mocno się rozgrzała. Opiekaj piersi z kurczaka na patelni

Kredowe Menu
kasza jęczmienna średnia z pieczarkami,indykiem w papryce żółtej... 155

cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać pokrojone dość drobno pieczarki i na większym ogniu mieszając podsmażać z 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę(...)odciąć czubek, usunąć pestki, opłukać i nadziać kaszą do pełna lekko ubijając nadzienie do rondla dać olej i podsmażyć papryki z 2 minuty z każdej strony i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu smaczne, dość lekkie i zarazem syte danie na obiad..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 166

macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne(...)pomidorowy z 3-4 łyżkami wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. (Jeśli użyliśmy pomidorów w puszce bez dodatku ziół lub świeżych, to teraz możemy dodać szczyptę ulubionych.) Całość dusimy ok. 15-20 min (do zgęstnienia sosu). Podajemy np. z kaszą gryczaną i posiekanymi ziołami. Drobiowe klopsiki, lekki sos i kasza gryczana = pyszny i zdrowy obiadek :) Smacznego

Ratunku obiad
Wołowe roladki mojej Mamy 170

cienkie plastry. Płaty mięsa smarujemy z jednej strony musztardą. Układamy na nich cebulę i boczek, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy listek szałwi i parę igiełek rozmarynu. Zakładamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwijamy w rolady i obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady(...)samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku w kostce. Rolady powinny być w około ½ zanurzone w płynie. W czasie duszenia garnek powinien być przykryty, by nie wyparowało zbyt dużo płynu. Mimo tego, że są cienkie, rolady wymagają długiego czasu gotowania, aby smaki dobrze się wymieszały. Rolady wołowe dusimy na małym ogniu przez

Mia Cucina Sofieta
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 385

Fajna odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Składniki: dowolna ilość kotletów drobiowych ( KLIK ) kilka pieczarek 1/2 cebulki sól, pieprz ser żółty Sposób wykonania: 1. Pieczarki i cebulę obrać

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania