mięso duszone - 8529 przepisów (strona:380/569)

Chutney mirabelkowy (sos słodko-kwaśny do mięsa, sera) 215

owoców i warzyw wraz z dodatkiem rodzynek oraz octu. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słodko-kwaśnego sosu mirabelkowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa jak i sera.   Składniki: 1 kg mirabelek (waga bez pestek) 1 kg cebuli (waga po obraniu) 1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g) 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki(...)zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę i z mirabelek usunąć pestki. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki chutney (wraz z cukrem, octem i przyprawami). Dusić 45 minut pod przykryciem, a następnie smażyć 1,5-2 godziny bez przykrycia (do zredukowania i wyraźnego zagęszczenia się sosu).  Gotowy chutney posmakować i doprawić (solą). Gorący chutney przełożyć

Ugotować
PILAW WARZYWNY Z KASZĄ 170

Dzisiaj trochę dietetycznie i wegańsko.Nieraz przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso :).Co wtedy ugotować?Może coś z warzywami?Polecam serdecznie to danie,nam zasmakowało bardzo :). SKŁADNIKI 200g kaszy gryczanej(suchej) 2 papryki cukinia 2 marchewki cebula 2 pomidory oliwa z oliwek sól,pieprz,oregano,tymianek,papryka słodka,kurkuma WYKONANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Marchew(...)kostkę,pomidory na drobne ćwiartki lub według upodobania.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy marchew,dodajemy cebulkę jeszcze trochę przesmażamy,następnie podlewamy trochę wodą,dodajemy cukinię i paprykę,przyprawy i dusimy aż warzywa zmiękną.Następnie dodajemy pokrojone pomidory,dusimy chwilę i mieszamy z ugotowaną kaszą.Gotowe!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Gołąbki. 153

mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy(...)układamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5 godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę

Moje-pitraszenie
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 170

potrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy. Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia smaku pomidorów. Następnie dusimy danie na najmniejszym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Przed samym podaniem możemy udekorować potrawkę ziołami. Jeszcze na koniec małe porównanie tego, jak przepis wygląda w książce Sabriny(...)kucharskiej, czyli Sirocco . Dzięki samodzielnemu wypróbowaniu powyższego przepisu możecie sprawdzić przed zakupem, czy dania zaprezentowane w książce trafią w Wasz gust. Po drugie: jest wegetariański. W końcu coś bez mięsa! Wielu czytelników z pewnością się z tego ucieszy (pozdrawiam Magdę!). Po trzecie: jest dość zwykłym daniem doprawionym w nietypowy sposób. Kolendra i kumin robią robotę! Przepis pochodzi z książki Sabriny

Proste-przepisy.pl
Zrazy wieprzowe w sosie własnym 281

ziele angielskie 5 ziaren, majeranek szczypta, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się(...)roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy

kulinarne odsłony pati
Tarta z burakami i serem feta. 139

Mówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej(...)łyżka masła   Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki  formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki

Radość kipiąca uśmiechem.
makaron bolognese po mojemu na dobry i syty obiad... 144

Składniki: makaron 25 dag/gniazdka średnie, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, cukier 1 łyżka, mięso mielone 1/2 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, pomidory 3/4 kg/dojrzałe, koperek 1/2 pęczka, ser mozarella 20 dag,starty cebulę drobo pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać(...)jakiś czas mieszając podsmażać z 5 minut na większym ogniu pomidory ze skórką zmiksować w dzbanie blendera i wlać do mielonego, dodać kucharka, pieprzm oregano i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek makaron gniazdka średnie wrzućić do osolego wrzątku i gotowac 9 minut, odlać na durszlak i krótko przelać zimną wodą, porcje makaronu

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 158

stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne(...)zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw-pomidora z jogurtem i duszoną cukinią

Monia miesza i gotuje
z szynki soczyste mielone kotlety... 157

Składniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą(...)posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube na rumiany kolor z każdej strony następnie kotlety przykryć pokrywka i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut - kotlety będą delikatne, soczyste, potem bez przykrycia na większym ogniu odparować wodę smakują na ciepło na obiad i zimne do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 142

sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól i pieprz do smaku - podduszona cebulka Pieczarki zetrzeć(...)wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu

Wypieki Rene
Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem 115

słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek(...)pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do garnka, całość podlewamy bulionem i dusimy około 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając odrobinę wody, by nic się nie przypaliło. Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy

Mango Papaja
Pulpety duszone w młodej kapuście 189

suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób wykonania: 1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa(...)Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. 4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać

Kuchnia domowa Ani
Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowej) 358

szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowe j - Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe z szynki porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Każdy(...)porcje szynki podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły i zalewamy ok. 600 ml wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (także kluskami śląskimi) oraz ulubionymi sałatkami

Słodka Strona
Chińskie bułeczki z pekińską 170

tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować(...)Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Uwagi: Do farszu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki (dodajemy podczas duszenia pieczarek z cebulką) oraz trochę zielonej pietruszki. Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć pomidorów z puszki

In my kitchen
Wątróbka wieprzowa z sokiem pomarańczowym i cebulą 106

Wątróbka potrzebuje szybkiej obróbki cieplnej zatem jest idealna dla zapracowanych. Można też ją wcześniej pokroić, rozbić i zamarynować w soku, bardzo zyskuje na smaku. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym połączenia mięsa czy podrobów z owocami. Składniki: 0,7 kg wątróbki wieprzowej 1 szklanka soku z pomarańczy 3 średnie cebule sól i pieprz do smaku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób(...)miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni do miski, a na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju i wrzucić na już rozgrzany odsączoną z soku i opanierowaną w mące wątróbkę. Dusić

Gosia gotuje
Cukinia duszona-leczo-bigosik z cukinii 190

kalorii.  Dodatek  w postaci jadalnych kwiatów cukinii lub dyni czyni je niepowtarzalnym i egzotycznym przysmakiem.  Świetnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.    SKŁADNIKI 4 duże cukinie lub kabaczki 2 cebule 50 dkg kiełbasy kwiaty cukinii ( niekoniecznie ) sól pieprz olej z oliwy  SPOS Ó B PRZYGOTOWANIA Pokroić cukinie w plasterki(...)kiełbasę sól, pieprz i podsmażyć lekko  okolo 5 minut.  Następnie można dodać umyte i oczyszczone z precików i listków kwiaty cukinii.  Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez okolo 10 minut.    SMACZNEGO

zielonacukinka
mielony z pieczarkami na obiad... 155

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 30 dag, papryka czerwona 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz mielone z drobiu dobrze wyrobić z jajkiem, cebulą posiekaną, bułką odciśniętą z wody, tartą(...)bułką, kucharkiem,papryką ostrą na gorącym oleju smażyć rumiane mielone kotlety, dodać żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warzywna lazania 143

Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku(...)oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek

Z miłości do słodkości
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 409

minutkę. Zestawiamy z ognia. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. (Ja wsypałam 20 łyżek i trochę mi zostało, ale to nic. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną bułkę, jajko, boczek z imbirem i czosnkiem, ok. 4 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki(...)Doprawiamy solą, słodką papryką i curry. Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam

Ratunku obiad
Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 146

bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 listki laurowe sól, pieprz i cukier do smaku 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Klopsiki: 1. Pieczarki umyj i drobno posiekaj. 2. Do mielonego mięsa dodaj posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu- wymieszaj dokładnie. 3. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj. 4. Na mały talerzyk wylej olej. 5. Formuj klopsiki(...)oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć listki laurowe- podsmażaj przez 30 sek. 2. Dodaj pomidory z puszki i suszone zioła - duś pod przykryciem ok. 15-20min. 3. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. 4. Do patelni z sosem przełóż upieczone klopsiki i podgrzewaj 2-3 min. Smacznego! Roasted meatballs with mushrooms

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 262

obiadowych faworytów nie ma potraw typowo polskich, zdecydowanie pochodzą one lub są wzorowane na kuchniach świata. Uwielbiam smaki Meksyku, Chin, Indii,  Włoch, czy Grecji. Wolę także warzywa od mięsa, ku nieuciesze moich współlokatorów, gdy przychodzi moja kolej gotowania. Chińszczyna ma wszystko to czego wymagam od dania - aromat, przyprawy i... harmonię składników, czyli niesamowicie współgrające ze sobą kolory, faktury(...)Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Gołąbki - wersja light 189

odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z ugotowanym, odsączonym ryżem i rozmłuconym jajkiem. 3. Na każdy(...)ściśle układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć

My Culinary Art
Komunistyczne śniadanie -1 153

proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało.  Wszystkie przepisy na moim blogu ( oprócz(...)się .Obecne pokolenie zachłysneło  się gotowizną i dopiero jak poczuło że jedzą mydło z sodą ,pomału wraca do gotowania. Zapomniałam nadmienić że różnica polega na tłuszczu . Kiedyś smażyło, dusiło się tylko na maśle lub smalcu, teraz na oleju. Dzisiaj śniadanie jakie przygotowywała moja mama jak zostawały z obiadu buraczki. Moze to banalne , malo urozmaicone ale dla mnie smaczne

Eli Gotowanie
Gulasz z kalarepą i marchewką 180

Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą 190

kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie pomidora sparzamy ,usuwamy skórkę i gniazda nasienne i kroimy(...)następnie zwijamy boki do środka i zwijamy dalej. Roladki obwiązujemy nitką ,obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy je bulionem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około

R'n'G Kitchen
Spaghetti 143

sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti. Składniki:   pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła prowansalskie łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej Sposób przyrządzenia: Kroimy(...)kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku

upichcic
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 190

olej Na klopsiki: 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól pieprz majeranek bułka tarta do panierowania Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy(...)cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
Focaccia z brokułami i papryką 153

kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami(...)stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na. cebularz

prawdziwe jedzenie
Ratatouille (ratatuj) 117

Duszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej – prowansalskiej. Jest…. zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie – taki obiad przygotowany w większym garze może „służyć obiadowo” przez kilka dobrych dni Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym(...)czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka

Zasmakuj Kuchni
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 173

przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora . Polecam też z tej książki inny rewelacyjny(...)pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą

karmelowy
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 215

Resztę pozostawiamy w całości. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Zwijamy roladki. Na każdym kawałku mięsa kładziemy ser mozzarella, plaster pomidora suszonego i trochę bazylii suszonej. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy(...)pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli. Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem, mniej więcej, do 3/4 wysokości. Roladki dusimy około 60 minut. W połowie czasu odwracamy je na drugą stronę. Smacznego

Smak mojego domu
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 178

klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą(...)kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony z wodą i mieszamy. Dusimy ok 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety schabowe w cebuli bez panierki 168

łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą i pieprzem. Moczyć całą noc. Jak nie macie czasu(...)mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej wyraziste.  Najpierw przesmażyć na średnim ogniu, następnie dusić pod przykrywką do miękkości mieszając tłuszcz z cebulka, by się nie przypaliła. Podawać z piórkami  cebulki i ziemniakami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Potrawka z bakłażana, pomidorów i ciecierzycy 156

Dzisiaj na blogu potrawka bez mięsa, pełna aromatycznych przypraw, a głównymi składnikami są: bakłażan, pomidory i ciecierzyca. Składniki: 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz(...)olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę i ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać

Czerwień i błękit
Fatayer ze szpinakiem 137

często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżeczka zaataru   Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić

Chocolate Muffin Blog
Kasza bulgur z soczewicą, warzywami, sznycelkami i koperkiem :) Wege obiad! 175

Kolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur  1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju  6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól(...)koperku :)  Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię, pomidory, szpinak. Duś 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut

Zdrowie na języku :P
Spaghetti Caprese 194

skórki i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do podsmażonej wcześniej marchwii i czosnku.  3/4 pęczka bazylii siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą.  W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami(...)pozbawić błon i następnie pokroić w podłużne paski. Obsypać solą i pieprzem i dodać na patelnię razem z pomidorami.  Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie.  W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie jak i mięsne. Polecam oba, a wybór pozostawiam Wam. Włosi to ludzie bardzo

Garniec Magalie
Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk 212

Italii – spaghetti z małżami. Na południu Włoch często podawany z posiekanymi pomidorami jako wersja rosso , jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco . Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży(...)cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Smacznego

Bon Ton Italia
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 270

mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych(...)chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu

PastelFood
Makaron ze szpinakiem, awokado w sosie pomidorowym :) 149

Zdecydowanie za rzadko jadam makarony :( Pełnoziarnisty, razowy, z semoliny dostarcza węglowodanów złożonych, dzięki czemu szybciej i na dłużej stajemy się syci :) W połączeniu z warzywami i chudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu pełnoziarnistego  100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka(...)himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty.  Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną

Zdrowie na języku :P
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 362

mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych(...)chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu

PastelFood
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 195

dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje  mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne: - świeży imbir - śmietanka(...)instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania