bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij też jajka. Całość dopraw do smaku majerankiem, pieprzem oraz maggi(...)tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Smaż je na średnim ogniu, aby z zewnątrz nabrały ładnego, złotobrązowego koloru, a w środku „doszły”. Podsmażone kotlety możesz także podlać odrobiną wody i dusić do momentu wyparowania płynu. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubioną surówką
blog.moje-pasje.infopora. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - odstawić do przestygnięcia. Suszone borowiki zalać wodą (ok 1,5 l - ile nam na sos potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże(...)jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody wtedy konieczne jest skosztowanie czy aby przypraw nam nie trzeba dodać). Sos przelać na czystą patelnię włożyć do niego podsmażone klopsy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Następnie zagęścić mąką, zagotować i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzyKurki lubiłam od dawna, a to w formie sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek(...)łyżki masła jedna młoda cebula ze szczypiorkiem sól Przygotowanie: 1.Kurki bardzo dobrze wypłukać ze 3 razy zmieniając wodę. Większe sztuki pokroić. 2. Na patelni rozpuścić masło i wsypać kurki. Dusić na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie posolić 3. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokroić. Kiedy kurki zmiękną dodać cebulę na patelnię i podsmażyć. 4. Do gotowych kurek wbić
Mama z miastaMakaron w wersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę(...)sposób pomidory i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w słupki, a potem na trzy części, smażyć na patelni. Dołożyć przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić aż wszystko zmięknie. Na koniec nałożyć sos na ugotowany makaron i posypać posiekanym szczypiorkiem
Karola gotujesól,pieprz 1/2 szklanki bulionu ( rosołu) Marynata: 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć wszystkie jej składniki,wlać odrobinę oleju by utworzyła się papka i taką natrzeć podudzia.Odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzać(...)myć,gdyż stracą swój smak. Wszystko wrzucić na patelnię i zeszklić,doprawić solą i pieprzem.Dodać podsmażone podudzia,podlać 1/2 szkl bulionu,dorzucić liście laurowe,ziele angielskie i całość dusić ok 40 min po przykryciem.Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę schłodzonego masła oraz czosnek niedźwiedzi. Należy pilnować by płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolać bulionu
Niespełnione zdolności kulinarneśredni ogień i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Następnie dodajemy koncentrat i ketchup i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut i wyłączamy. Do miski wrzucamy zimny ryż, mięso mielone i pokrojoną w małe paski kapustę. Dodajemy przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się nie rozwaliły(...)łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę(...)jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem z czosnkiem niedźwiedzim i śmietaną marchew obraną pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżeczkę
W Mojej Kuchni Lubięśmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab - polecam serdecznie dzisiejszy przepis. Mięso robi się delikatne, mięciutkie, rozpadające się pod widelcem - a dodatek warzyw sprawia, że całe danie nabiera oryginalnego charakteru. Schab rozbić tłuczkiem z obu stron. Posypać solą i pieprzem i kolejno obsmażyć(...)pietruszkę w talarki. Warzywa dodać do usmażonego schabu i zalać gorącą wodą, tak aby dokładnie wszystko zakryła. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, pieprz i kostkę rosołową. Całość dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. U mnie to zajęło około 1,5 godziny. Po tym czasie wlać stopniowo śmietankę, wymieszać. Chwilę pogotować. Na koniec jeżeli stwierdzimy, że sos jest zbyt rzadki
Świat Domowej Kuchniszafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie(...)Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut
w mojej kuchniSkładniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2 cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą miękkie(...)część grubej łodyżki. Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik". Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką wody, dusić aż kapusta zmięknie
Pychotkaaacienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu(...)dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej dusić jeśli nie lubimy chrupiących warzyw Smacznego
sierotka maRysia w kuchnismaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni. Czosnek(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. Pieczarki na patelni przesunąć na bok, zmniejszyć płomień, dołożyć na patelnię filety i podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać śmietankę oraz makaron i całość dusić ok. 5-7 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni
Kulinarne Przebojeidealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera(...)liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut
Smakowity Blog KulinarnyRewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula(...)wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec
Moja Galeria Smakukurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej kolendry szczypta cząbru sól Pierś z kurczaka marynujemy w ostrej papryce, ziołach prowansalskich, kolendrze, cząbrze i soli. Mięso dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy(...)dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Gdy szalotki będą miękkie dodajemy paprykę, cukinię i ciecierzycę. Doprawiamy sosem sojowym, łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dusimy 12 - 15 minut do momentu aż cała woda odparuje, a następnie odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych warzyw i mieszamy. Mix sałat myjemy, wrzucamy do dużej miski
My Chcemy JeśćSkładniki: 4 - 5 plastrów karkówki 1 szklanka piwa jasnego 2 średnie cebule sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę delikatnie rozbiłam
Darcia w kuchniowoców i warzyw wraz z dodatkiem rodzynek oraz octu. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słodko-kwaśnego sosu mirabelkowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa jak i sera. Składniki: 1 kg mirabelek (waga bez pestek) 1 kg cebuli (waga po obraniu) 1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g) 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki(...)zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę i z mirabelek usunąć pestki. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki chutney (wraz z cukrem, octem i przyprawami). Dusić 45 minut pod przykryciem, a następnie smażyć 1,5-2 godziny bez przykrycia (do zredukowania i wyraźnego zagęszczenia się sosu). Gotowy chutney posmakować i doprawić (solą). Gorący chutney przełożyć
UgotowaćDzisiaj trochę dietetycznie i wegańsko.Nieraz przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso :).Co wtedy ugotować?Może coś z warzywami?Polecam serdecznie to danie,nam zasmakowało bardzo :). SKŁADNIKI 200g kaszy gryczanej(suchej) 2 papryki cukinia 2 marchewki cebula 2 pomidory oliwa z oliwek sól,pieprz,oregano,tymianek,papryka słodka,kurkuma WYKONANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Marchew(...)kostkę,pomidory na drobne ćwiartki lub według upodobania.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy marchew,dodajemy cebulkę jeszcze trochę przesmażamy,następnie podlewamy trochę wodą,dodajemy cukinię i paprykę,przyprawy i dusimy aż warzywa zmiękną.Następnie dodajemy pokrojone pomidory,dusimy chwilę i mieszamy z ugotowaną kaszą.Gotowe!!! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy(...)układamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5 godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę
Moje-pitraszeniepotrawę. Kolejnymi krokami są dorzucenie do gara pomidorów (świeżych i puszkowanych) oraz dolanie jeszcze odrobiny oliwy. Całość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy też cukier dla zrównoważenia smaku pomidorów. Następnie dusimy danie na najmniejszym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Przed samym podaniem możemy udekorować potrawkę ziołami. Jeszcze na koniec małe porównanie tego, jak przepis wygląda w książce Sabriny(...)kucharskiej, czyli Sirocco . Dzięki samodzielnemu wypróbowaniu powyższego przepisu możecie sprawdzić przed zakupem, czy dania zaprezentowane w książce trafią w Wasz gust. Po drugie: jest wegetariański. W końcu coś bez mięsa! Wielu czytelników z pewnością się z tego ucieszy (pozdrawiam Magdę!). Po trzecie: jest dość zwykłym daniem doprawionym w nietypowy sposób. Kolendra i kumin robią robotę! Przepis pochodzi z książki Sabriny
Proste-przepisy.plziele angielskie 5 ziaren, majeranek szczypta, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się(...)roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy
kulinarne odsłony patiMówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Składniki na nadzienie; 2 ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej(...)łyżka masła Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: makaron 25 dag/gniazdka średnie, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, cukier 1 łyżka, mięso mielone 1/2 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, pomidory 3/4 kg/dojrzałe, koperek 1/2 pęczka, ser mozarella 20 dag,starty cebulę drobo pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać(...)jakiś czas mieszając podsmażać z 5 minut na większym ogniu pomidory ze skórką zmiksować w dzbanie blendera i wlać do mielonego, dodać kucharka, pieprzm oregano i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek makaron gniazdka średnie wrzućić do osolego wrzątku i gotowac 9 minut, odlać na durszlak i krótko przelać zimną wodą, porcje makaronu
W Mojej Kuchni Lubięstron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne(...)zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw-pomidora z jogurtem i duszoną cukinią
Monia miesza i gotujeSkładniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą(...)posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube na rumiany kolor z każdej strony następnie kotlety przykryć pokrywka i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut - kotlety będą delikatne, soczyste, potem bez przykrycia na większym ogniu odparować wodę smakują na ciepło na obiad i zimne do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól i pieprz do smaku - podduszona cebulka Pieczarki zetrzeć(...)wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu
Wypieki Renesłodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek(...)pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do garnka, całość podlewamy bulionem i dusimy około 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając odrobinę wody, by nic się nie przypaliło. Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy
Mango Papajasuszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób wykonania: 1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa(...)Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. 4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać
Kuchnia domowa Ani