mięso duszone - 8529 przepisów (strona:377/569)

SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 284

pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso bardzo blisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą(...)umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również na małą kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się nie przypaliły.Jeśli skrzydełka są bardzo duże i mają na końcu trochę piersi to odcinam to mięsko,mielę w maszynce i wrzucam do farszu by się

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 121

pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona  bułka tarta    Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę,którą najlepiej przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa.Oczywiście jeśli nie posiadamy takowej wtedy należy drobno ją posiekać.Następnie umyte pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, mozzarellę w kostkę oraz jajko z przyprawami.Dokładnie mieszamy,odstawiamy(...)wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy kotlety na rumiano z obu stron,następnie jeszcze ok 3-4 min dusimy na wolnym ogniu by w środku ładnie doszły.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczony boczek 125

jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej strony. Pomidory pokroić w plasterki.  Gotowanie bobu krok po kroku: Zanim przystąpimy do gotowania(...)gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny i twardy, ma gładką skórkę i przyjemnie pachnie. Nie ma na nim żadnych plamek. Bób - gotowanie: ciąg dalszy. Po przepłukaniu

ClauditteMissCooking
Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita 177

polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji. Składniki: 1 dorodna polędwiczka wieprzowa 1 spora cebula mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz świeżo mielony olej do smażenia odrobina wody (opcjonalnie)   Przygotowanie: Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki(...)smażymy na lekko rumiano na tym samym tłuszczu. Pod koniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką. Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka

Kuchnia po mojemu
Zupa ogórkowa na maśle 237

Zupa ogórkowa na maśle... Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych. Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków(...)umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej

Gospodyni Miejska
Sos z pieczonych pomidorów 176

pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów(...)oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę. Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania

Kulinarne przygody Gatity
Łopatkowe spaghetti wg Buni 151

Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i   bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki(...)przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć

Buniabaje w kuchni
Faszerowane papryki 182

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake

Zainspirowana w kuchni
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 426

dania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki(...)skórką na plasterki grubości około 1 cm. Na patelni z roztopionym smalcem obsmażamy plasterki ziemniaków z obu stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pogiętym, zmoczonym pergaminem i dusimy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mlecz i filety śledziowe moczymy w mleku przez 1 godzinę, osuszamy. Mlecz kroimy drobno

WojnaNaSmaki.pl
Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym 269

ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek Sól Pieprz 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 1,5 łyżki mąki pszennej Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki(...)wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 341

Czasem gdy mamy mało czasu lub gdy nic nam się nie chce warto pokusić się o dobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego  JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano(...)ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy do cebuli i papryki, dusimy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko mieszamy. Całość zalewamy sosem, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ugotowanym ryżu

VioletoweKucharzenie
Wołowe zrazy w potrawce na winie 181

smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie  1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli(...)stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 168

czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli użyjecie pomidorów z puszki, przygotowanie sosu pójdzie Wam dużo szybciej, jednak w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory(...)lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 118

Lubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki(...)przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy  do smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania