wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso. Składniki: na dwie porcje 160 g sałata rzymska 100 g grillowany antrykot wołowy 190 g mrożona mieszanka warzyw ( małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa ) 1 mały świeży ogórek 100 ml naturalnego(...)wytworzonym sokiem dodajemy do jogurtu. Odstawiamy do lodówki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju. Rozgrzewamy i dodajemy mieszankę warzywną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Ewentualnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą odpowiednio miękkie ( al. dente ). Sałatę rzymską kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Grillowany antrykot kroimy w cienkie paski i kładziemy na sałacie razem z wystudzonymi warzywami
Smaki EwyPycha obiad! Nikt nie będzie wybrzydzał, kaprysił przy takim daniu. Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki(...)łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać śmietankę, starty parmezan oraz posiekaną drobno
Raj dla Podniebieniamnie znowu makaronowa propozycja :-) i mimo że podsmażane mięso i śmietana, to danie lekkie, idealne na panujące obecnie upały. Moje dziecko poprosiło o dokładkę, a - uwierzcie - nie jest to częsty przypadek ;-) Zachęcam Was więc do skorzystania z mojej propozycji :-) SKŁADNIKI ok. 500 g fileta z kurczaka 100 - 120 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30 % 2 łyżki oleju kokosowego(...)makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchnicebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną(...)ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać do brytfanny, wymieszać, nałożyć pokrywkę i włączyć palnik. Co jakiś czas potrawę wymieszać, dusić do miękkości papryki i cukinii (u mnie było to około 20 minut). Jak warzywa zmiękną, to dodać do nich pieczarki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli sos jest zbyt
Passions hobbies lifeskromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę. Składniki: 20 dag pieczarek 2 papryki czerwone 3 kiełbasy śląskie (30 dag) 1,2 kg pomidorów 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 duża cebula(...)pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek. Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić
My simple kitchenwszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki(...)głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek. Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem Smacznego
Stare GaryIdzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie
Szefowa kuchniSkładniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną(...)kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu
W Mojej Kuchni LubięŁazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska(...)świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, w woku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Dodajemy podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę dodajemy do kapusty i całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody
Moniki Smakołykijeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru(...)obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż
Pasja SmakuKorzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej(...)gorący podsmażamy na nim cebulę aż będzie szklista. Dodajemy utartą cukinię i podsmażamy do miękkości na średnim ogniu (ok 10 – 15 minut). Dodajemy bulion, śmietanę oraz przyprawy, dalej dusimy, aż płynna część w znacznej mierze odparuje. Możemy od razu podawać na gorąco np z kaszą, to mój ulubiony sposób zjadania. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniesię na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej(...)smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo lepiej, skoro
Dieta moja pasjapaski. 8 Na średnim ogniu rozgrzewam w garnku 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam delikatnie kurczaka ok. 4-5 minut do czasu aż większość kawałków straci różowy kolor. Mięso przekładam do miseczki. 9 W tym samym garnku podgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. 10 Dodaję połowę z pokrojonego w kostkę mango, papryczkę chilli, połowę(...)Wszystkie składniki w garnku miksuję na gładką masę. 12 Do sosu dodaję kurczaka, łyżkę miodu, liście kaffiru (opcjonalnie) druga połowę mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję
Book of spellskurczak, ale ta wyczuwała królika nawet pokrojonego na drobne kawałki i oczywiście nie jadła… ma tak zresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: • 1 królik podzielony na porcje • 5 marchewek • 500 g pieczarek • 3 łyżki natki pietruszki • 1 łyżka koperku • 1 cebula • 3 ząbki(...)Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć. • Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. • Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. • Gdy królik
To co kochamWiem, że nie każdy lubi wątróbkę drobiową. Ja zdecydowanie należę do jej fanów. Chętnie zjadam ją pod każdą postacią, oprócz wersji na słodko z jabłkiem, rodzynkami
Passion of Cookingpieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam(...)miękkie, dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam kaczkę na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego! http://dagoma.com.pl
Wanilia i Kardamonkupujmy te w całości, są lepszej jakości niż sprzedawane krojone. Pomidory, do Europy, przywiózł w XIV wieku Krzysztof Kolumb, ale początkowo służyły jedynie do ozdoby. Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami(...)chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą
Moja smaczna kuchniaDelikatne mięso wieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło. Warto wypróbować ! Składniki 4 polędwiczki wieprzowe 250 g boczniaków 100 g sera pleśniowego niebieskiego pół szklanki śmietany 30 ml białego wina 3 ząbki czosnku tymianek 1 łyżka sosu sojowego jasnego oliwa z oliwek łyżeczka masła sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej kapary zielona pietruszka Przygotowanie Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem(...)czosnku oraz tymiankiem. Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę. Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku. Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę
R'n'G Kitchenosobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać na tacy w celu wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą. Paprykę pokroić w kosteczkę, dymkę i szczypior w plasterki, łodygi selera w półplasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, a natkę posiekać(...)dodać brokuły i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem, solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody
Mix smakukonserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1 lyzka maki krupczatkigrzybki suszone-opcjonalnieWykonanie:Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe,pokrojone juz w plastry i mieso i boczek.W domu nie sposob tak cienko pokroic.Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy.Ulozyc po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku.Ogorek przekroic wzdluz na 3-4 plastry i na kazdym kawalku miesa ulozyc(...)przykryciem do miekkosci.Zeby nadac roladom wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować w kuchni i chcę Wam przedstawić efekt mojego ostatniego eksperymentu. Kapustę głowiastą zastąpiłem kapustą pekińską, ryż ustąpił miejsca kaszy gryczanej palonej a mięso mielone w moim przepisie to garść warzyw. Wyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka(...)smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowanie możemy skrócić o kilka minut, ponieważ przed sobą mamy jeszcze około 30 minut duszenia faszerowanych gołąbków. Odcinamy głąb kapusty, liście rozdzielamy i myjemy . Największe posłużą nam do zawijania (wybieramy do momentu w którym uznamy, że liść jest zbyt mały na faszerowanie) a mniejszymi wyłożymy garnek
Gar Zdrowiakuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Piecza r ko wy: 2 50 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, piepr z 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. K ażdy z kotlecików(...)zbrązowienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 7 0 minut. Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy
Słodka StronaNigdy tej ryby nie jadłam, wiec postanowiłam coś z niej zrobić. Ryba z wyglądu śmieszna, ma boki w dwóch rożnych kolorach i jest płaska. Niestety okazała się bardzo oścista. Mięsa mało i żeby wyżywić rodzinę trzeba zakupić większą ilość. Do tego przepisu polecam jednak rybę bardziej mięsistą, np.dorsza karpia czy szczupaka. Składniki: -1 kg ryby(...)odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać tłuszczu i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku. Przygotowane filety ułożyć na żaroodpornym półmisku wyłożonym folią aluminiową
Kulinarne przemysleniaziele i liść, można je zawinąć w gazę, wtedy przez zmiksowaniem można z łatwością wyciągnąć. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, aż się ładnie zeszkli. Po lekkim ostygnięciu dodajemy do mięsa i ryżu. Paprykę kroimy w kostkę, razem z natką i resztą przypraw dodajemy do nadzienia. Mieszamy dokładnie , na koniec jeszcze jajko i gotowe. Zdecydowanie bardziej wolę włoską kapustę, jest dużo(...)obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek przegnieciony przez praskę i miksujemy na gładki krem
Dieta moja pasjaMięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej(...)Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami
BullioPikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju(...)dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku) ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem
Alutka-Gotujetych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały(...)szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło świeży tymianek lub rozmaryn Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić
kolorowotorcikowoogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT i czas 10 minut. Zamknąć pokrywę. W tym czasie mięsko nam się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie(...)gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko z cebulą. Potem dodać pozostałe składniki, zalać woda i dusić pod przykryciem aż do momentu kiedy mięsko stanie się delikatne i miękkie
ClauditteMissCookingbulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić na 15 minut. Brokuł ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około(...)jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałachLubię ziemniaki do obiadu w każdej postaci, takie duszone są bardzo popularne w Anglii. Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić ziemniaki do garnka zalać wodą, osolić i dodać szafran. Gotować tak długo, aż będą zupełnie miękkie, odcedzić i odparować. Ugnieść ziemniaki na gładką masę, wlać mleko i doprawić do smaku solą. Mleka nie trzeba dokładnie dodać tyle(...)jakie macie ziemniaki. Masa musi być gładka, ale nie papka. Mimo, że woda była osolona to jednak ziemniaki trzeba czasami doprawić. Wyłożyć ziemniaki na talerz i serwować z dowolnym mięsem lub rybą czy jajkiem. Smacznego
Kuchnia PokoleńMięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej(...)Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami
Bulliopapryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki(...)dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki. Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min. PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę
kulinarnyJa