wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić na niego cebulę i zmiażdżone(...)składniki, dodać chili, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i podsmażyć przez ok. 2-3 minuty. Podlać cebulę wódką, zamieszać i dopełnić szklanką bulionu i pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki. Dusić na średnim ogniu pod przykrywką przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony w cienkie krążki seler naciowy i świeże warzywa, dodać resztę bulionu i dalej gotować
Sztuka gotowania w/g Samirykrojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy. Sos: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy(...)ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem
słodki bratekwłoskie spaghetti z sosem pomidorowym. W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera mięsa (za wyjątkiem spaghetti Bolognese). Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – składniki puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii oliwa sól pieprz makaron spaghetti Włoskie spaghetti z sosem(...)podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Tutaj dodajemy czosnek na jeszcze zimną oliwę, inaczej się spali i będzie gorzki. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy aż zmiękną. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią, solą i pieprzem. Sos blendujemy. Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, a następnie polewamy go odrobiną sosu. Zwróćcie proszę uwagę, że makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem(...)można sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki
karmelowyminimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i obtoczone w mące mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do misy, a na patelnię dodajemy dwie łyżki masła i na niewielkim ogniu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ( do momentu aż zacznie się rozpadać(...)garnku i przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy cebulę, kotlety, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 45-50 minut, na koniec doprawiając solą, oraz pieprzem. Po przyprawieniu dusimy kotlety z łopatki jeszcze przez 2-3 minuty
Miód i pieprzcebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić boczek, lekko podsmażyć. 3. Po chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć. 4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki(...)dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków. 10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość ciasno. 11. Na suchej, rozgrzanej patelni opiec wypełnioną farszem tortille po 2-3 minuty
W mojej kuchnismacznych wołowych rolad modra kapusta jest najlepszym dodatkiem, zresztą przy innych mięsach sprawdza się również wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1 średnia główka modrej kapusty 1-2 szalotki 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka octu sok z około 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się(...)rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki
Kuchnia Beatyczerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy klopsiki aż się zarumienią- po 4 minuty z każdej strony(...)patelni a w pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu
Mango Papajamojej kuchni zagościł upragniony wok. A ja, oczami wyobraźni, już widziałam na nim pyszne azjatyckie potrawy, oraz inne „cuda” z gotowaniem na parze, smażeniem w głębokim tłuszczu i duszeniem włącznie. Na chwilę obecną, nie mogę powiedzieć, jak się zachowuje w każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test(...)Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka
Mia Cucina Sofietaskładników. Dlaczego więc je lubimy? Zachwycamy wyjątkowym smakiem i strukturą. W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin oraz składników odżywczych. Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Jedyny ich minus to stan zabrudzenia. Niestety nie ma lepszej metody(...)szczotki do paznokci :) Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak! Bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal. Nawet w towarzystwie sztuki mięsa, ale tylko grillowanego. składniki: 2 porcje schaba wieprzowego 1 koszyczek kurek 250 ml śmietanki 1/2 cebuli 2 łyżki tartego parmezanu albo cheddara 2 gałązki tymianku sól, pieprz ulubiony makaron
Bon Appetit Małgorzatyoregano, sól, pieprz Cebule kroimy w drobną kostkę. 2 z czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła(...)czosnku. Wkładamy do nich dwie łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne, bezmięsne leczo, które robi się błyskawicznie. Ma lekko słodki posmak dzięki ananasowi. Można podać je jako samodzielne danie albo z ryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy(...)Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarnegarnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć(...)marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 o . Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając czy jest dość wody i ewentualnie dolewać nową. Smacznego
Mama Gotujeeuforii. Nie zmienia to jednak faktu, że jest ten produkt bardzo odżywczy. Po pierwsze, jest świetnym zamiennikiem mięsa i nabiału (zawiera komplet aminokwasów i ma wyższą zawartość białka niż mięso). Po drugie, jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy B. I po trzecie, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża poziom złego cholesterolu, jest(...)diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh Ingredients: bio soy beans, bio sunflower
Qlinarnie i Qlinarnieczerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano natka pietruszki opcjonalnie Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy klopsiki aż się zarumienią- po 4 minuty z każdej strony. Następnie(...)patelni a w pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu
Mango Papajamają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania do jednego garnka. Nic trudnego. Każdemu(...)opisu przygotowania, który jest poniżej. Starałam się po prostu opisać wszystko dokładnie, co, jak i dlaczego, tak a nie inaczej. A Wy, robiliście już boeuf bourguignon? Składniki 1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki) 150g wędzonego boczku 4 marchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu
W kuchni wieczoremząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju(...)dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym
mojewypiekiinietylkoPodczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze(...)białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia. 3. MIĘSO + SER (5 min) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy, NIE SOLIMY. Formujemy burgery (ok. 1,5 cm grubości i średnicy nieco większej niż makaronowe bułki, gdyż
Nerds Kitchendodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese(...)sokiem, a także koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, bazylię, oregano, tymianek oraz wstępnie nieco soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Patelnię lub garnek przestawiamy na mały ogień i dusimy składniki pod przykryciem przez 4 do 5 godzin. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy nieco płynu – ciepłej wody, ale można też dodać nieco soku pomidorowego i/lub bulionu
Kulinarna Pokusa