mięso duszone - 8529 przepisów (strona:360/569)

Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 146

ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią przykrywamy ) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy folię i na jednym(...)końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Makaron w warzywnym sosie 156

wegetariańska propozycja na obiad - także ten na wynos do pracy, bo można go zjeść na zimno lub odgrzać w mikrofalówce. Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:).  100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki  2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dolewamy 1/3 szklanki wody, dusimy. Po 20 minutach dolewamy przecier, dodajemy przyprawy. Ponownie dusimy do miękkosci. 3. Makaron mieszamy z sosem

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 186

cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim pulpety i smażyć z każdej strony. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy. Do głębokiej patelni wlać śmietankę, dodać pomidory(...)puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym ułożyć w sosie pulpety. Nałożyć pokrywę i dusić, od czasu do czasu obracając pulpetami. Podawać gdy sos odpowiednio zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 658

łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię(...)podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką. 134

Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam! Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką: KARMELIZOWANA CEBULKA: 2 średnie cebule olej sól cukier      Cebule(...)obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy jest już szklista dodajemy sól, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr  bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz

Rozpustne gotowanie
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 184

Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, c zosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili(...)wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ). Gotowe

Ostra na Słodko
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 217

niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka. O ile posiadamy. Ja nie posiadam, więc w mej dłoni wylądowała głęboka(...)patelnia, na niej olej, a na nim mięsko.Gdy jest już usmażone, dodajemy nasze warzywa, a po kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, pieprzem, opcjonalnie sosem chilli i ewentualnie odrobiną soli. Następnie wlewamy resztę bulionu i dodajemy makaron. Trzymamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 132

lodówki - na kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni i przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone (w piórka) cebule i ponownie na patelnię wrzucić mięso. Całość zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.   Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)   Na koniec doprawić do smaku(...)talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem. Całość ponownie połączyć. (*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne, aby dusiło się pod przykryciem

Di gotuje
Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 343

Postanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie

Piekielna Kuchnia Pati
Tradycyjne rolady wołowe. 117

szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty, boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym, ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać, wszystkie składniki farszu(...)wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości

Kuchnia Beaty
Dietetyczne Chili con carne 234

drobną kostkę papryki, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut co jakiś czas mieszając (ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli zauważymy, że warzywa nam przywierają do patelni). Gdy duszone warzywa  już będą miękkie, to z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę, za to dodajemy cebulkę z paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy(...)puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.   Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili con carne, oraz dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez

Jedzeniomania
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym 104

świeżo zmielony mąka tortowa do obtoczenia do sosu śmietanka 30 % oraz mąka tortowa kawałek cebulki korzeń pietruszki Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej przyprawiliśmy ( u mnie to było 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz 2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoniach ) zawijamy(...)rulon, ściśle owijając nicią. Postępujemy tak ze wszystkimi sznycelkami. Rozgrzewamy patelnie z oliwą, obsmażamy roladki z każdej strony. Następnie dokładamy po kawałeczku cebulki i podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy z 10 min. W garnczku nastawiamy wodę, kiedy się zagotuje dosypujemy naturalnej jarzynki z solą, dodajemy kawałek korzenia pietruszki oraz przekładamy nasze roladki razem z zawartością z patelni.   W garnuszku

Gotowanie...to proste !
Żeberka z sosem z grzybów leśnych duszone w winie 153

Żeberka jadam rzadko, bo są raczej tłuste i mają swój charakterystyczny smak, na którym mam ochotę tylko czasami. Grzyby za to uwielbiam z całego serduszka, a

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z boczniakami. 127

jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia      Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość(...)stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Kurczak po toskańsku 255

bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)   2 łyżeczki oregano   2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)   sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze(...)części i wrzucamy na patelnię do cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;)  Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Czerwona Porzeczka
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 145

Łatwy i szybki obiad :)  Chętnie zje i dziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek(...)zarumienić. Do czosnku dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do podduszenia z kurczakiem, dołączamy szpinak . Dusimy do odparowania wody i  dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na makaron i opruszamy stwartym na tarce serem. Smacznego

ChilliJemy
Żeberka w kapuście 128

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk(...)podsmażamy ją ok 10 minut dodając pokrojoną w drobną kostkę słoninkę 5. Przekładamy kapustę do brytfanny, dodajemy cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Zalewamy połową bulionu i dusimy co jakiś czas mieszając. Jak bulion odparuje dolewacie i tak aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 bulionu powinno odparować. Trwa to ok 30 min 6. Z brytfanny

Kulinarna Patilogia
Żeberka w piwie miodowym 130

tylko zagorzali piwosze pokochają te żeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne.  SKŁADNIKI:  1,5 kg żeberek  pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy  chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć(...)naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka.  Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 810

Żołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu

Ugotować
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 158

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Gołąbki inaczej 433

przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut .  W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy(...)przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.  Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni

Krakowskie smaki Ani
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 156

łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka(...)lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi

W Mojej Kuchni Lubię
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 246

brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc(...)zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę wlewamy do garnka WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo skrobi, która zagęści nam sos). Doprawiamy łyżeczką oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 7 min. 7. ŚMIETANA (3 min): do sosu dodajemy ok. 200 ml śmietany (najpierw łyżeczkę śmietany, mieszamy, później resztę) można mniej, jak wolicie. Mieszamy

Nerds Kitchen
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 220

jego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano(...)następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem

Wyprawy kulinarne
Gołąbki bez zawijania 228

wyciśnij ją i odlej wodę.  R yż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni.  Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:). Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż(...)stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Obsmażone  przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 212

starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki,  suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie:  Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy(...)formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy je do garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu delikatnie obsmażamy pierścienie pora i piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę

Symfonia Smaków
Koktajl malinowy bez pestek 200

2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub

Korniszonki
smaczne kotlety mielone... 161

potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba można kupić zmielone mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić(...)kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 178

ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy(...)oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina i ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić około 30 minut. Doprawić cukrem (solą i pieprzem w razie potrzeby). Ugotować al dente makaron spaghetti (około 350 g). Wrzucić makaron na patelnię. Wymieszać. Niesamowity sos. Scena z filmu "Ojciec

Karola gotuje
smalec ze słoniny i podgardla... 93

Składniki podgardle surowe 50 dag, słonina 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki słoninę i podgardle surowe zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach sitka teflonowy garnek rozgrzać i wsypać zmielony tłuszcz, co jakiś czas zamieszać, gdy zacznie się wytapiać to na mniejszym ogniu topić, skwarki się za mocno nie spieką a tłuszcz się dobrze wytopi(...)skwarki są rumiane wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, zostawić do wystygnięcia, przelać do smalec do naczynia - doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bajgle z mielonym i kukurydzą 181

dzisiaj takie szybkie coś. Polecam jak nie ma się dużo czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą    Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz(...)chili  Wykonanie:  Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut aż całe ładnie nam się podsmaży. Następnie dodajemy kukurydze, chwile smażymy i dodajemy pastę pomidorową. Dusimy razem, aż nam zgęstnieje. Bajgle kroimy przekrawamy jak kajzerki i górna oraz dolną stronę smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część układamy nasze mięsko, posypujemy serkiem tartym i nakrywamy górną częścią

Moje pyszne gotowanie
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 168

margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły(...)rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka

Kuchnia w czekoladzie
Purre z pieczarek – sos z pieczarek 122

warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu i dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem  mieszając, tak aby nie powstały(...)gotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięsa: cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny. Podałam z karkówką z grilla. zastawa

królestwo garów
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 192

patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Klopsy smażymy przez ok. 12 minut, przy czym na początku intensywnie i ze wszystkich stron, aby szczelnie „zamknąć” mięso. Później zmniejszamy ogień i spokojnie dosmażamy. Będą gotowe, gdy po nakłuciu wypłynie z nich przezroczysty płyn. Jednocześnie przygotowujemy warzywa. Na osobnej głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki(...)oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania 148

siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju(...)dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki

psgotujemy
Zupa ogórkowa 112

Składniki 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 5 ziemniaków Przygotowanie Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi

R'n'G Kitchen
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 114

przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami.  Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze(...)marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.  Makaron wrzucam na osolony

Wanilia i Kardamon
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 131

garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez(...)się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię, na której była smażona cebula i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić

ChilliJemy
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 137

Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie, oczyścić mięso z błonek. Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń. W każdą kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki. Filety posypać papryką, tymiankiem i delikatnie solą (należy pamiętać, że boczek jest(...)następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw Kulinarnych Inspiracji Kamisa. ___________________________ /*wpis

CookYourself
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 164

pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy(...)cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone

Tajskie smaki
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 149

prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane(...)różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze lub duszony w aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia. Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne.  Zbliżonym do pilawu daniem jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 294

podpiekłam w piekarniku (200st.).  Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą.  400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem.  szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu(...)łyżki suszonych pomidorów (z oliwą) łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam na rozgrzaną oliwę i smażyłam ( użyłam oliwy z pomidorów ). Kiedy lekko zbrązowiał podlałam częścią bulionu i dusiłam, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym

bastalena

Proponowane wyszukiwania