dużych otworach. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, startą cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję okrągłe klopsy. 2. Klopsy układam na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, wlewam wodę, wsypuję paprykę mieloną, przyprawę warzywną oraz mąkę. Duszę pod przykryciem
Tradycyjna kuchnia Kasiproszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem i podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem do miękkości
Di gotujerazem z mięsem. 100g makaronu chińskiego (nie z zupek, użyłam "Mie") 450g mieszanki warzywnej (brokuł, marchew, zielona fasolka szparagowa, kukurydza, czerwona papryka, kiełki fasoli mung) imbir papryka słodka i ostra czosnek granulowany suszona cebulka kolendra bazylia, natka pietruszki sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy (ilość wg gustu) i dusić pod przykryciem
Di gotujeulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości
Z Majeczką w kuchniproblem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką
Wiem co jempieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam(...)paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone
Takie tam pichcenieprzyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę oraz selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu
Kuchenne aromatyzagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub do momenty uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić sos do ostygnięcia. Po 3-4 godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar marynaty wylać. Uda grillować na grillu rozgrzanym do około 150 °C przez około 20 minut obracając od czasu do czasu. Pod koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć
naRuszciesmażenia Przygotowanie: Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać pomidory z puszki i zagotować. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Kotleciki
Kuchnia Elliestartego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę, fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut
Apetyczna babeczkaWyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka
Buniabaje w kuchniWykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut. SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkosól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka(...)odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i polać sosem. Wszystko przykryć liściem sałaty i bułkę. Smacznego. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę 2. Zmiksować pomidory 3. Usmażyć cebulę
KuchniaWeDwoje.plPrzygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy aż odparuje
Z Majeczką w kuchniręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na roztopionym maśle z dodatkiem liści laurowych. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy makaron al dente. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i dodajemy pieczarki w ćwiartki. Razem chwilę przesmażamy . Dodajemy do zrumienionego indyka. Smażymy co chwilę mieszając. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy
Pysznosci Babci Basiszpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy
VioletoweKucharzeniewody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami
Przepisy i porady kulinarnezeskrobując kawałki mięsa, które przywarły do patelni. Następnie wlewamy passatę, wrzucamy liście laurowe i dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez ok. 1-1,5 h do czasu, gdy wołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować
Cooking Monsterktórej smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość
Kulinarne Przebojekawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie
Powiedz dietom nieNastępnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum
Słodka StronaNastępnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum
Słodka StronaMięso z kurczaka mielimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie bułki tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut
My Culinary ArtMięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu. W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić. Wlać pomidory i sos, dusić
Chocolate Muffin Bloglodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony pamiętając o bokach. Jak już się polędwiczka zrumieni podlewamy wodą i dusimy. Polędwiczka ma być
ladykitchenmięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. 3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną cebulką
Kto ugości moich gości?mięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody
Bon Appetit Małgorzatymaleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor Kiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarki Całość doprawiamy na ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym
Walijskie Pichceniewieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny do smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Dodać pieczarki do cebuli, dusić
Kuchnia Danusisolić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem
Zgrabne Gotowanie