mięso duszone - 8529 przepisów (strona:352/569)

Wietnamskie zawijaski – Sajgonki 257

może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno

sierotka maRysia w kuchni
Burger, ziemniaki i kapusta zasmażana z suszonymi pomidorami. 121

łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać masę, uformować okrągłe kotlety i kłaść prosto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, podlać olejem , dodać cebulę, i przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec

Gotowanie jest łatwe
Tagine z kurczakiem i oliwkami 127

chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie(...)plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i oliwki, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Ziemniaki kroimy w kostkę i po półtorej godziny duszenia dokładamy do tagina.  Podajemy posypane natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewane kieszonki drobiowe 423

delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką i tymiankiem. odstawiamy na 30 minut. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę chwilę smażymy następnie dorzucamy pokrojone pieczarki dusimy 15 minut, doprawiamy

kgwjanczewo
Leczo z okrą wegetariańskie 175

więc nie duszę ich bardzo długo. Na koniec dodaję ugotowaną okrę i pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy oraz drobno pokrojony czosnek. Jak wszystko się ładnie połączy dodaję posiekaną bazylię, zioła prowansalskie i resztę przypraw.  Całość nie zajmuje mi więcej niż 30 minut. Najlepiej smakuje kiedy smaki się "przejdą". Szczerze polecam wszystkim nie lubiącym mięsa lub tym, którzy

Jemy Pijemy
Udka duszone w warzywach z winem 105

zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą

Kuchenne aromaty
gulasz z indyka z warzywami... 126

mięso opłukać i obsypać mąką dobrze na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska dodając sól guerande lub inną jaką masz, liść laurowy i ziele angielskie do mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z klopsikami 196

Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym

Z miłości do słodkości
Pieczone udko kurczaka z Rösti 206

marynowania mięsa. Zobaczcie przepis na pierś kurczaka grillowaną. Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim przygotowanym podobnie jak nasze placki ziemniaczane, jednak ziemniaki do Rösti podgotowuje się przed tarciem. Takie ziemniaczane Rösti może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych Ja podałam je do pieczonego udka kurczaka. Pieczone udko kurczaka z Rösti ze szpinakiemi i duszonymi pomidorami 2 udka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 241

oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dewolaj 134

sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek i cebulę i sól i pieprz. I dusimy przez kilkanaście minut. Piersi  należy przeciąć na pół żeby łatwiej je było rozbić. To znaczy nie tak do końca na pół, tylko rozcinamy przez środek(...)dwie złączone ze sobą połówki. Tak żeby nie była taka gruba. Przykrywamy folia spożywczą i delikatnie i cierpliwie ubijamy. Trochę to potrwa, bo musimy uderzać lekko, żeby nie podziurawić mięsa, a jednocześnie żeby naprawdę bardzo je rozpłaszczyć. Jak już piersi będą gotowe, a farsz uduszony i ostudzony to na środek rozbitych piersi układamy po kilka łyżek farszu. Ser kroimy

Marder&Marder Manufacture
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 229

jest tak wysoka, że nabite na szpadki mięso kurczaka piecze się dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Jest przypieczony z zewnątrz, ale wilgotny i delikatny w środku. Pilnujcie i nie przeciągnijcie mięsa, bo będzie suche i mało smaczne. Cebule obieramy i niezbyt drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła, wrzucamy cebule i na średnim ogniu smażymy, aż zrobią się przeźroczyste(...)małym ogniu, stale mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy do rondla puszkę pomidorów, razem z zalewą, a puszką odmierzamy sobie ½ puszki wody. Wlewamy ją do pomidorów. Całość dusimy razem pod przykryciem, na małym ogniu, około 15-20 minut. Sos po ugotowaniu blendujemy – musi być bardzo, bardzo gładki. Wykańczamy sos, dodając do niego dwie łyżki śmietanki kokosowej (śmietanka tworzy się

Karo in the Kitchen
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 366

łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże(...)drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce. SOS : Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek. Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Pieczarki w śmietanie 184

naszego obiadu, mięso czy jajko może być zastąpione np. PIECZARKAMI. Proste, smaczne, estetyczne i zdrowe rozwiązanie! Składniki: pieczarki (dowolna ilość) masło lub inny tłuszcz do smażenia śmietanka 18% (może być też 30%) 2-3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki dokładnie obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 117

Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich stron, uformowałem kulki. Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty. Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania