mięso duszone - 8529 przepisów (strona:348/569)

Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 148

Stoisław   Wykonanie : Mięso myjemy, i kroimy w grubą kostkę lub paseczki,następnie nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. W rondlu rozpuszczamy masło i przekładamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy piersi z kurczaka i obsmażamy na rumiano.  Wszystko zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w sosie marchewkowym 170

złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około

O kuchni z uczuciem
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 137

kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
potrawka drobiowo-szparagowa 173

dodaj do cebuli i duś razem przez 10 minut. Całość oprósz mąką i powoli wlej bulion ciągle mieszając, następnie dołóż kurczaka pokrojonego na kawałki. Obierz szparagi, odetnij około 3 cm od góry i odłóż czubki na potem, a pozostałe łodygi pokrój w 2 cm kawałki i dodaj do kurczaka. Gotuj około 30-40 minut, gdy mięso będzie ugotowane dodaj czubki

Eksperyment sobotni
PIERŚ ZIOŁOWA POD ANANASEM I SEREM Z KOLOROWYM RYŻEM 157

czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h.  Pod koniec pieczenia folię odwinąć położyć na każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika. kolorowy ryż: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać szpinak i całość dusić, aż szpinak będzie miękki i woda

Prosto i Smacznie z Anetą
Gęsia pierś pieczona z pigwą 146

termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęło zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 126

przegotowaną wodą (do przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około  minut

Qchnia po prostu
Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami 131

kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak

Kuchenne Wariacje
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 224

Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g

W kuchni wieczorem
Gołąbki w kapuście włoskiej 117

zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty  kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka  a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy  gotować gołąbki  wykładamy liście kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem

Smakowite Dania
Jarzynka duszona z mięsem 137

kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Całkowity czas duszenia

Maminek kulinarny
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 163

składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć

SzczyptaSmaQ
Najlepsza zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 655

półplasterki pieczarki i dusimy, aż się zredukują. Mocno doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą

chwile dla mnie
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 162

wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 158

kaszy kuskus.   Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania