mięso duszone - 8529 przepisów (strona:341/569)

Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 247

przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 247

przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić

Ze smakiem bez glutenu
Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią 185

połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem

Pyry na Gaz
POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 166

przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem.  Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem

Z Majeczką w kuchni
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 189

zrumienić mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałeczki kolorowe papryki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając obieraczką "julienne" poszatkować marchew i dodać do gulaszu, wymieszać wszystko z ugotowanej fasolki szparagowej wlać wodę lub dodać 2 kostki warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z indyka z fetą i pesto 191

mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy i dusimy na maśle

Trzeci talerz
KLOPSIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 204

wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy podłużne klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju. Smażymy z każdej strony, podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy

słodki bratek
Klopsiki w sosie pomidorowym 129

mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około

cucinare
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 164

mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu

MarciochaKucharzy
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 535

kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z mięsem i warzywami. 262

mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień .  Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.  Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze

Symfonia smakowa
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 210

wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco.  MARMOLADA Z CEBULI: Składniki: 4 duże czerwone cebule 2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą) 100 ml porto (lub wytrawnego wina(...)łyżki octu balsamicznego łyżeczka suszonego tymianku szczypta soli i pieprzu do smaku łyżka masła do smażenia Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn

Bon Appetit Małgorzaty
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 197

mięsem) (250g) ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula szklanka bulionu sól pieprz cukier odrobina bazylii koperek oliwa łyżka mąki Wykonanie: Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić. Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
Gołąbki bez zawijania 313

włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem

Blondynka Gotuje
Golonka po Bawarsku... 266

duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką

Zainspiruj się kuchnią
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 360

mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce na 1 partię klopsików). Ja smażyłam swoje w dwóch partiach i było to zdecydowanie wygodniejsze, niż smażenie wszystkich na raz. W trakcie smażenia :) Zrumienione kotleciki przekładamy do ciepłego sosu i dusimy

Ratunku obiad
Gulasz choby po szegedyńsku (Gulasz jakby po szegedyńsku) 190

prziprawy i niech sie to trocha podusi. Potyn kapusta (keby 29 bōła 30 mocno kwaśnoł, to mogecie jōm przepōkać 31 ), a za chwila wlyjcie buliōn i niech sie to dusi, aże miyso baje miynke 32 . Na kōniec wlyjcie tam wino, śmiytōnka i doprowłcie sie to do smaku. Tera mogecie upranżyć trocha sezam i posuć 33 nim tyn gulasz na talyrzu(...)stōł. Smacznego   1 ja 2 są 3 podróżować 4 różnych 5 całego 6 Węgier 7 kilka 8 inny 9 przecież 10 kiszona 11 jej 12 daje 13 mięsa 14 może 15 boczku wędzonego 16 oleju 17 pomidorów 18 mąki 19 obciąć 20 połowę 21 połowa 22 zaraz 23 zgubi 24 dom 25 nikt 26 przerzucajcie 27 dużego 28 pokrojoną

Chop w kuchni
Trochę zapomniany już smak gołąbków 252

sosie warzywnym (przepis na ok. 9 sporych gołąbków) Do przygotowania gołąbków będziemy potrzebować: 9 dużych liści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule(...)pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy

Ratunku obiad
Domowa pomidorówka na króliku z dodatkiem soczewicy i quinoy 184

świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru(...)łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminku 2 łyżki masła liść laurowy ziele angielskie majeranek pieprz sól 1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę i dusimy na maśle, gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia. Królika myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i wstawiamy, żeby się

Quinoa Raz!
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2992

muszą być nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach(...)się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę mocno już rozgrzanego piekarnika. Najpierw dusimy całość pod folią aluminiową przez 35-40 minut. Folię zdejmujemy i dopiekamy ziemniaki do miękkości i zrumienienia przez kolejne 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut, dla lekkiego przyrumienienia, warto

Karo in the Kitchen
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 236

kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami ( ja zawsze używam do tego celu nitki ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy

Smaki Ewy
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 215

Duszę pod przykryciem ok 7 minut. Przyprawiam solą, wlewam bulion, dodaję paprykę wędzoną, sos sojowy i wsypuję kaszę. Dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam patelnię na bok.  W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi

Cook&Love
zupa z indykiem i ala pierogami 186

dusić, aż będzie miękka i cebuli przezroczysta, około 5 minut. Całość posypać 2 łyżkami mąki po warzywach ,wymieszać . Powoli wlać bulion, jednocześnie ubijając, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Następnie dodać sok jabłkowy , ziemniaki, sól, pieprz,tymianek. . Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać mięso z indyka

w mojej kuchni
Klopsiki w sosie pieczarkowym 177

obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. • Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 2 łyżki bułki tartej. • Z masy mięsnej formować(...)porcji wychodzi 18 sztuk. • Obsmażyć je na oleju i włożyć do rondla. Podlać szklanką wody, dołożyć kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. • Dusić pod przykryciem 10 minut. Sos pieczarkowy • Drugą cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. • Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pieczarki, sos sojowy

To co kocham
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 219

mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos. 232

mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić

W kuchni u Moniki
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym 236

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka

Kuchnia co dnia
Gołąbki Teściowej 202

mięso mielone warto doprawić mocniej). Dno żaroodpornego naczynia (lub dużego garnka) wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty. Na duże i całe liście nakładać nadzienie, zawinąć boki (równolegle do nerwu), zwinąć w rulon. Układać gołąbki ściśle jeden przy drugim. Nie więcej niż dwie warstwy. 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego rozrobić z wodą, doprawić i powstałym sosem zalać dokładnie gołąbki do duszenia.  Jeśli

IzaGotuje
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 220

bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane oregano, sól i pieprz. Podsmażamy chwilę, dodajemy kilka łyżek groszku zielonego i dusimy jeszcze

BaRepas
Paprykarz domowej roboty 256

oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego warte :) w międzyczasie gotujemy na sypko ryż z małą łyżeczką soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę z marchewką, podlewamy delikatnie wodą, by się nie spaliło i dusimy

upichcic
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 324

mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu

głodny alergik
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 193

przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Podsmażyć na gorącej oliwie do zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania