mięso duszone - 8529 przepisów (strona:336/569)

Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 181

piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację. Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :). Składniki na roladki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło(...)rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia

Trufelkowo
Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 260

dodatek obiadowy do mięsa lub sosu, przy czym wówczas pominęłabym jabłko. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach (źródło: „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”). Z przyjemnością edytuję post, ponieważ chciałabym się z Wami podzielić komentarzem, jaki do tego przepisu na FB napisała Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła

Trzeci talerz
Idealne leczo 620

podsmażamy razem z mięsem przez kilka minut. Następnie wrzucamy paprykę i podsmażamy cały czas mieszając. Warzywa powinny zacząć się delikatnie przypalać. Nada to potrawie wyjątkowego smaku. Dodajemy dwie puszki pomidorów, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, zioła prowansalskie, a także sól i pieprz do smaku. Gdy leczo zacznie się gotować dodajemy cukinię i dusimy na małym ogniu

Dieta bez mleka
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 295

smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję paprykę z papryczką chili i całość jeszcze smażę około 5 minut. Następnie do garnka dodaję podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i całość duszę około 15 minut

Uwaga Babcia Gotuje
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 165

łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie mieszamy,formujemy okrągłe klopsiki. Cebulę obrać i pokroić w średnią kosteczkę,podsmażyć ją na patelni z 2 łyżkami oleju,aż zmięknie. Rosół podgrzać,dodać podsmażoną cebulę,sos pomidorowy - następnie włożyć uformowane klopsiki i dusić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak cacciatore 167

Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.  Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy krótko na  łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino, dusimy całość kilka

Smak mojej kuchni
Przepis: Obiad Tuaregów 188

smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler potarte na tarce o grubych oczkach, a por pokrojony w plasterki), liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą, tyle aby wszystko było przykryte i dusimy. Na 10 minut przed

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami 198

Niezwykle krucha i delikatna rolada nadziana suszonymi śliwkami,duszona w czerwonym winie.  U mnie jako wykwintna noworoczna przekąska.  polędwica wieprzowa ok. 600g 10 szt suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml czerwonego półwytrawnego wina(...)marynata: 150 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry świeżo mielony pieprz kolorowy sól Polędwicę  umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Do miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa gulaszowa 250

cebuli. Jak mięso się zarumieni, dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i warzywa pokrojone w plastry. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok 45 min. Dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 20-30 min. Jeśli lubimy gęstą zupę, dodajemy rozrobione z wodą 2 łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-gulaszowa/

Mieszam w Garnku
Domowa konfitura z czerwonych porzeczek babci Basi 210

pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy z szypułek i liści, dobrze płuczemy . Wkładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy wodę. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż nie puszczą soku. Po tym czasie zmniejszamy ogrzewanie na minimalny i dusimy ok. 1 godziny często

Pysznosci Babci Basi
Chili Con Carne 183

Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy

Aromatyczne Podróże
Dieta CTZO, dzień trzeci 165

ziaren słonecznika i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem; spożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka

Kucharzyca
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 168

Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec

Szefowa kuchni
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 164

bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.  Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem

Kulinarne życie
Modra kapusta 155

preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 szklanki wody 1 cebula 1 małe jabłko 2 łyżki octu sól morska cukier pieprz czarny olej do smażenia Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania