drobniutko. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy białko, przeciśnięty czosnek oraz kaszę mannę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jarmuż. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Z masy formujemy niewielkie pulpety które układamy w naczyniu do gotowania na parze - gotujmy przez około 15-20 minut. U nas pulpeciki podane z duszonymi pomidorami z ziołami i ugotowanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i w plastikowej lub szklanej misce odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie, zamknięte w naczyniu, dusimy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez
Kuchenna KontrrewolucyaUwielbiam ryby, chyba nawet bardziej niż mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu. Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie. Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz
Garniec Magaliedoprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie podlewamy 2 szklankami bulionu i dusimy około 20 minut, od czasu
Smakowite DaniaMięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem
VioletoweKucharzeniepodgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy . Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko
Pasje Jolkipapryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy. 5. Po około
Kitchens Alphabetnaczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia
Mania GotowaniaMiała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a
Buniabaje w kuchnimięso białe i przetwory. pollowegetarianizm odmiana semiwegetarianizmu Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz mięsem białym, wyklucza mięso czerwone, ryby, owoce morza i przetwory mięsne. laktoowowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, produkty zawierające żelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory(...)tkankach zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które
Powiedz dietom niejest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione! Ja uwielbiam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * świeży tymianek – 1 łyżeczka * tymianek duszony – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka * sok cytrynowy – 3 łyżki * grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka * sól – do smaku * oliwa(...)Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem! Pycha
Ostra na Słodkopierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe podałam(...)miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim. Myślę, że jeśli taki obiad miałby mieć bardziej swojsko - polski smak, to zamiast brązowego ryżu doskonale sprawdzi się kasza i marchewka duszona z odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju
Posadzone i zjedzonemajeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć(...)pieczarki i podsmażyć. Do szerokiego rondla lub dużej, wysokiej patelni wlać bulion. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, ziarna pieprzu), podsmażone na maśle pieczarki z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Po tym czasie do sosu dodać podsmażone klopsy i dusić pod przykryciem, na małym ogniu
Gospodyni Miejskakażdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie że ja użyłem rewelacyjnych moim zdaniem burgerów z Biedronki z mięsa Black Angus (98% mięsa , reszta przyprawy - żadnych dodatków sztucznych). Skupię sie na dodatkach bo one sprawiają ze burger jest pyszny. Bardzo słodki więc jesli to nie Twoje smaki to może niekoniecznie Ci posmakuje(...)przestygnie obieramy i kroimy na plastry około 0,5 cm. Można grubiej jak ktoś lubi Teraz karmelizowana cebulka. Cebulę kroimy w piórka, rozgrzeamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulkę i dusimy około 9 minut. Następnie dodajemy 4 łyżki octu balsamicznego , zwiększamy ogień i czekamy aż odparuje większość. Dodajemy 1-2 łyżki miodu i karmelizujemy. Po kilku minutach odstawiamy z ognia. Teraz
Snejkusiowe Przepisysmaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy(...)oliwie z oliwek obsmażamy cukinię z papryką i cebulą. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Delikatnie rozdrabniamy pomidory. Całość dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Fasolę odsączamy z zalewamy, płuczemy, ponownie odsączamy i dodajemy do warzyw. Delikatnie mieszamy. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszone
Moja smaczna kuchnia