mięso duszone - 8529 przepisów (strona:330/569)

Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 152

kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste.  Odrobina tłuszczyku przytwierdzona

Right Behind The Kitchen
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 122

mięsie skórę nacinamy w kratkę. Pierś okładamy rozmarynem, zalewamy 150 ml czerwonego wina i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, odsączamy z marynaty (rozmaryn zostawiamy) i osuszamy ręcznikiem. Mięso zostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie nacieramy sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, obkładamy rozmarynem i plasterkami czarnego czosnku. Pakujemy próżniowo i "gotujemy" w 58 stopniach około 80-90 minut(...)podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy poszatkowaną kapustę, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną kuminu, gdy zmięknie dolewamy 2-3 łyżki czerwonego wina i dodajemy jeżyny (ja użyłam mrożonych), dusimy jeszcze około 10 minut. Gęsią skórkę solimy i smażymy w głębokim oleju, aż uzyskamy chrupiące chicharrony (coś w rodzaju chipsów).  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę

Quinoa Raz!
Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 181

kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie, nabieramy porcje mięsa i formujemy w rękach kuleczki. Podsmażamy na oleju kokosowym lub inny. Odkładamy na talerz. 2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.  3. Dodajemy

kruche babeczki
Pulpeciki w sosie koperkowym 116

mące. W garnku zagotować wywar i włożyć delikatnie mięso. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego

Trufelkowo
Sos z borowików szlachetnych 211

plastry, a mniejsze na pół lub ćwiartki. Dusić do miękkości często mieszając. Wrzucić cebulkę, przyprawy. Zalać wodą do zakrycia grzybów. Gotować kilka minut. Dodawać powoli rozrobioną śmietanę i mąkę, zagotować. Proporcje mąki można dowolnie zmieniać. Ja chciałam uzyskać sos lekko zawiesisty, oblepiający makaron. Jeśli chcecie go użyć do mięsa tudzież ziemniaków proponuję zmniejszyć ilość mąki wedle uznania nawet do jednej

Karola gotuje
Roladki z gruszką i serem 118

składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki. Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką

Smak mojej kuchni
Gumbo - potrawa z Luizjany i "Ja, kochanka" 151

cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć ją do garnka z mięsem. Na tę samą patelni rozsypać mąkę. Uprażyć, ale nie przypalić. Mąkę przesypać do garnka z gumbo. Wymieszać. Patelnię przepłukać wodą, podgrzewać, zbierając z niej smak i przelać do garnka z gumbo. Wymieszać. Do garnka dodać pomidory. Rozdrobnić je łyżką. Do duszącego się gumbo dodać przyprawy z wyjątkiem soli i pieprzu

Weekendy w domu i ogrodzie
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 168

dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano. Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając.  Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu

Gotowanie Patki
Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami 325

oleju spod suszonych pomidorów, oprószamy go kurkumą. Gdy mięso się zetnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem (ja użyłam bulionu z 1 łyżeczki DOMOWEJ BULIONETKI z TEGO PRZEPISU , którą rozpuściłam w szklance gorącej wody) i dusimy do odparowania blisko połowy płynu. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron

Kolorowy Przepisownik
Chutney z czarnej porzeczki 229

pomyślałam o jakimś sosie do mięsa. Tak też powstał ten chutney (po polsku: czatnej albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty aromatyczny sos czyli czarna porzeczka w wytrawnej odsłonie. Słodko-kwaśny smak przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych jak pieczeń i wątróbka czy wszelakich

To co kocham
Tagliatelle w sosie kurkowo śmietanowym. 136

większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso. Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone kurki, można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja dodałam je w całości. Dusimy około 5 min. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 177

karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji.  Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować

Fabryka pomysłów
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 157

minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. 157

kostkę. Papryczkę chili oczyścić z nasionek i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Odłożyć na bok i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać pokrojone papryki kolorowe i papryczkę chili, smażyć przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak Tikka Masala 140

minimum na 1 godzinę). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć z nadmiaru jogurtu i podsmażyć na patelni. Cebule pokrojone w piórka zeszklić na maśle. Dodać przyprawy (po trochu tych samych co do marynaty, plus czosnek, sól i pieprz). Wrzucić pomidory i całość skropić sokiem z cytryny. Dusić około 10 minut. Pod koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać

Di gotuje
Klopsiki w sosie pomidorowym 95

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko, cebulę oraz 3 łyżki mleka , które pozostało po odciśnięciu bułki, przyprawić. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy klopsiki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kulki wrzucamy do wrzącej wody (ok 700 ml). Wszystko dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy

magiczna kuchnia Kasi
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 119

pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. KIEDY MIĘSO PRZEJDZIE solą i pieprzem rozgrzej patelnię i roztop masło. Smaż królika z każdej strony  aby zamknąć pory. Wyjmij królika i przełóż do garnka, na tym samym maśle zeszklij cebulę i dodaj do królika. ROSÓŁ Z KRÓLIKA DODAJ do garnka i duś około godziny. Po tym czasie wyjmij królika

Kuchnia bezglutenowa Loli
RYBA W SOSIE SZAFRANOWO-BAZYLIOWYM 142

łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą i Odstawić do lodówki na kilka godzin. Teraz bierzemy się za sos-do rondelka wlewamy sok z cytryny, wino ,posiekany drobno czosnek, obraną i posiekaną Cebulę i Dusimy na małym ogniu.Wyłączamy gaz spod rondelka , dodajemy śmietanę i całość mieszamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 158

marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania