mięso duszone - 8529 przepisów (strona:332/569)

Szybki bigos ze słodkiej kapusty 331

cytryny 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w paseczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zrumienić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Kapustę zszatkować  i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, zagotować. Dorzucić zawartość patelni i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem czosnku. Dusić około 30 minut. Na koniec dodać wyciśnięty przez

Gosia gotuje
JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU 172

Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 127

kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli nie macie z rosołu można użyć surowej, ale trzeba ją przesmarzyć 5-10 min. na oliwie), wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy okrągłe pulpeciki i dusimy na oliwie około 5 min. z dodatkiem drobno

Kuchnia Beaty
Gołąbki w sosie beszamelowym 175

wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut. W między czasie

Pysznie & Pięknie
KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA 139

oleju. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pieczarki zmiękną. Można lekko osolić. Dodać do zupy wraz z suszonymi grzybkami, które nadadzą aromatu.  3. Dodać ziele oraz doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę oraz zagęścić zupę mąką z niewielką ilością zimnej wody. Ugotowaną kość wyciągnąć z zupy i oskubać. Mięso wrzucić z powrotem do zupy

Kuchnia Paulettes
Kurczak w ziołowym sosie na ryżu 166

Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie wymieszaną). Całość mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po czym dodajemy posikaną natkę pietruszki, znów mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu). Kurczaka dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien

Słodkie okruszki
Gołąbki alla bigos. 193

piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż z delikatnym kurczakiem w ziołowym sosie (z pietruszką) 286

Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie wymieszaną). Całość mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po czym dodajemy posikaną natkę pietruszki, znów mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu). Kurczaka dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien

Słodkie okruszki
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 246

kilka łyżek oliwy, wykładamy na nią cząstki mięsa, smażymy kilka minut na rumiano. Dodajemy rozmrożony groszek i odsączone grzyby. Składniki chwilę przesmażamy i dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek.  Całość zalewamy połową szklanki bulionu(lub wody) i dodajemy półtwardy ryż. Ogień zmniejszamy na jak najmniejszy i patelnię przykrywamy pokrywką. Całość dusimy co jakiś czas mieszając składniki aby nie przywarły

Symfonia Smaków
Roladki schabowe z Lazurem i gruszką w orzechach 196

jajka oraz grubo mielone orzechy włoskie do panierowania Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć na oleju z każdej strony. Roladki dusić ok. pół godziny, na patelni pod przykryciem

Czerwień i błękit
Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami 154

minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z pieczarek 2/3 wody. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.  Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso

Smak mojego domu
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 175

naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Karkówka w keczupie 227

sztuki keczup, około 1l majeranek, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso płukamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, solimy delikatnie z każdej strony, układamy w żaroodpornym naczyniu i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby przeszło solą. Cebulę drobno siekamy i wraz z majerankiem dodajemy do keczupu, mieszamy. Karkówkę zalewamy przygotowanym sosem. Dusimy w piekarniku pod przykryciem do miękkości około

Gotowanie moimi oczami
Rolady w grzybach leśnych 123

kawałki, papryką i cebulę również. W plastry mięsa zawinąć po kawałku marchewki, cebuli i papryki, spiąć wykałaczką. Obsypać dookoła pieprzem czarnym, ziołowym i majerankiem. Otoczyć w mące i usmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać ok 1 szkl wody. Dodać posiekaną cebulę, kawałek papryki i rozmrożone grzyby, i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 40 min. W razie potrzeby dolać

Gotowanie jest łatwe
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 163

dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania