mięso duszone - 8529 przepisów (strona:328/569)

Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 198

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały(...)żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na dno garnka w którym mają się dusić gołąbki połóż całę liście kapusty. Na liście wyłóż gołąbki, górę przysyp poszatkowaną pozostałością kapusty (malutkie listki środkowe). Zalej to wszystko wywarem z gotowanej kapusty i przykryj pokrywką. Tak duszone gołąbki nie wymagają obracania ani innych kombinacji alepjskich i dowieziesz do mety piękne

Mieszam w Garnku
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 155

tłuszczu i odkładamy. Na rozgrzanym woku oprócz mięsa smażymy przez 8-10 min. 500 g włoszczyzny w słupkach,  pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśniętego w prasce, kawałeczek utartego imbiru, szczyptę  soli, szczyptę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy

chleba naszego
Pulpety w sosie chrzanowym 223

namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące.  Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak w pomidorach z czerwoną fasolą i porem 161

kurczaka Jak przygotować? na maśle podsmażamy dobrze przyprawione mięso (jeśli macie udka zacznijcie smażenie od skóry) w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, przesmażamy na niej cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i suszonymi pomidorami (takie z zalewy w oleju), gdy będą miękkie dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i pomidory, dusimy do miękkości pomidorów - mają się lekko rozlecieć

Zasmakuj Kuchni
Kąski drobiowe 155

rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Filet opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka dodajemy przyprawy, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokrojone mięso, por z czosnkiem i starty ser. Wszystkie składniki łączymy

kgwjanczewo
Kurczak z miodem, śliwkami i cynamonem 144

klarowane Filety z kurczaka myję, rozkrawam na pół (żeby mięso było cieńsze) i potem dzielę na 2 lub 3 części. Oprószam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam kurczaka i podsmażam chwilę. W międzyczasie myje śliwki, kroję na ćwiartki (pestkę wyrzucam), wrzucam do podsmażonego kurczaka, dodaje miód i chwile duszę (śliwki powinny zmięknąć i puścić sok). Następnie dodaję cukier, cynamon

kruche babeczki
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 153

minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem musimy obficie posypać sos posiekaną natką pietruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą

Poezja smaku
Chili con carne 153

podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Wrzucić mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. W międzyczasie całość lekko posolić, dodać oregano i kmin rzymski.   Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie

Di gotuje
Tortillowe miseczki 166

paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy. Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy

Gotuj z Rumcajsem
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 147

łyżki  1,5 szklanki  Sposób przyrządzenia:  Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka

pieprzny smaczek
Kurczak z marchewką Gajar Murgh 164

wyjąć je na talerz. Do rondla w którym smażyliśmy mięso wsypać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć na złoty kolor, a następnie dodać wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minut stale mieszając. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki , zrumienionego kurczaka, wodę wymieszaną z octem, posolić  i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka. Wszystko wyłożyć

O kuchni z uczuciem
Pieczony kurczak z soczewicą 142

kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać

Moja Galeria Smaku
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 121

cebulkę a następnie mięso.  Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut).  Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi

MarciochaKucharzy
Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami 248

soku z cytryny,  łyżka oliwy z oliwek.  Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.  Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania