smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno. Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory
Codziennik Kuchennykawałki kurczaka z obu stron. Ściągnąć mięso z patelni. Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak podsmażyć czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałeczki. Następnie dodać mascarpone i bulion, dokładnie wymieszać. Dodać bazylię, oregano i parmezan, ponownie wymieszać, by powstał jednolity sos. Wrzucić do sosu wcześniej usmażone kawałki kurczaka i dusić całość do czasu aż sos nieco
Kulinarne Przebojeprzez folie, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozklepane filety przyprawiamy solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy
Smaki Ewysałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik
Moja Galeria Smakutemperaturze 180 stopni około godziny. Mięso ma być miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć obrać i pokroić w pół talarki. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać około 6 łyżek dobrej oliwy , wrzucić wszystkie warzywa , i przyprawy, dusić aż wszystko zmięknie. Warzywa wymieszać z kaszą
Sama słodycz i szczypta chilizgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć, Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory razem z odrobiną oleju, dodać sól, pieprz, przyprawę i bazylię, Wszystkie składniki dusić pod przykryciem kilka minut, Zetrzeć połowę
Kuchnia Beatypieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami
BaRepasoliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem. Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy
Bon Appetit Małgorzatymięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w mące i odstawić na talerz. Rozgrzać na patelni olej i położyć kotlety. W kubku, w misce lub gdziekolwiek , wlać wrzącą wodę i dodać kostkę rosołową. Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion. Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo
Gotuj Z Muzykąkostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu
Pasja Smakucytryny olej Wykonanie: Mięso marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem
Pasja SmakuPapryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól, pieprz, Olej z oliwek do smażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze jakieś 10 minut (do miękkości
cookplKurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami Dziś znowu kurczak i znowu z pomidorami, a jednak zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak jest taaaki soczysty. A wino wiadomo, jak to wino. Trochę na patelnię, trochę dla kucharza ;) To takie proste danie dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego i sycącego, nie ładując przy(...)rozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje są krótkie) 400 g pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki do posypania Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem. Natrzeć solą i papryką. W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, zrumienić mięso z obu stron. Zdjąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać
Pełny talerzSkładniki (2 porcje) -200 g mięsa -300 g passaty/puszka pomidorów z puszki -300 g warzyw na patelnię* -90 g ugotowanej kaszy gryczanej -tłuszcz do smażenia -dodatkowo przyprawy:2 papryczki chili/ łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 2. Wrzucamy warzywa, przykrywamy i dusimy do miękkości co jakiś czas
Zdrowie i pysznie na talerzuprzypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. 3. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść. 4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Podawać z ryżem, kuskusem
Apetyczna babeczkakotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę
Kuchnia po mojemumisce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu
R'n'G Kitchensamym zbijające się grudki. Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut
Smaki Na Talerzuziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki: * 7-8 pieczarek * 3 łyżki masła * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki do smaku * 2 łyżki mąki wymieszane z wodą * 1 szklanka wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać wodą i dusić tak długo aż pieczarki puszczą
Zrób to smacznierównież pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem
R'n'G Kitchenmieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Na blogu znajdziecie przepisy
Kocham Czekoladęłyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h. Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy. Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część
Gotowanie moimi oczamizacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie. W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory
Codzienne Gotowaniezarumienienia. Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno. Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita
W kuchennym oknie Ewysól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatityolej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną na 1 łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej strony przykryć pokrywką i dusić z 25 minut na małym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody, pokroić w paski i razem z wywarem dodać do kapusty. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty
wyzwania kuchennesmażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki: 2 duże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Smakowity Blog Kulinarnyugotowany ryż wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem i resztą przypraw i składników nakładać farsz do papryk lekko ubijając papryki wybieram takie, aby mogły stać i nie miały czubka ostrego do garnka włożyć wkład do pary lub sitko rozkładane - papryki się nie przypalą garnek dobrać do wysokości papryk skropić papryki oliwą i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut
W Mojej Kuchni Lubię