każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo 3 łyżek parmezanu , selera(...)trzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę. Z powstałej masy zrobilam malutkie kuleczki. We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam
Z Kuchni Do Kuchnikuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona
Right Behind The Kitchenmięsie skórę nacinamy w kratkę. Pierś okładamy rozmarynem, zalewamy 150 ml czerwonego wina i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, odsączamy z marynaty (rozmaryn zostawiamy) i osuszamy ręcznikiem. Mięso zostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie nacieramy sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, obkładamy rozmarynem i plasterkami czarnego czosnku. Pakujemy próżniowo i "gotujemy" w 58 stopniach około 80-90 minut(...)podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy poszatkowaną kapustę, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną kuminu, gdy zmięknie dolewamy 2-3 łyżki czerwonego wina i dodajemy jeżyny (ja użyłam mrożonych), dusimy jeszcze około 10 minut. Gęsią skórkę solimy i smażymy w głębokim oleju, aż uzyskamy chrupiące chicharrony (coś w rodzaju chipsów). Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę
Quinoa Raz!kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie, nabieramy porcje mięsa i formujemy w rękach kuleczki. Podsmażamy na oleju kokosowym lub inny. Odkładamy na talerz. 2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut. 3. Dodajemy
kruche babeczkimące. W garnku zagotować wywar i włożyć delikatnie mięso. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowoplastry, a mniejsze na pół lub ćwiartki. Dusić do miękkości często mieszając. Wrzucić cebulkę, przyprawy. Zalać wodą do zakrycia grzybów. Gotować kilka minut. Dodawać powoli rozrobioną śmietanę i mąkę, zagotować. Proporcje mąki można dowolnie zmieniać. Ja chciałam uzyskać sos lekko zawiesisty, oblepiający makaron. Jeśli chcecie go użyć do mięsa tudzież ziemniaków proponuję zmniejszyć ilość mąki wedle uznania nawet do jednej
Karola gotujeskładniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki. Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką
Smak mojej kuchnicebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć ją do garnka z mięsem. Na tę samą patelni rozsypać mąkę. Uprażyć, ale nie przypalić. Mąkę przesypać do garnka z gumbo. Wymieszać. Patelnię przepłukać wodą, podgrzewać, zbierając z niej smak i przelać do garnka z gumbo. Wymieszać. Do garnka dodać pomidory. Rozdrobnić je łyżką. Do duszącego się gumbo dodać przyprawy z wyjątkiem soli i pieprzu
Weekendy w domu i ogrodziedwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano. Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając. Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu
Gotowanie Patkioleju spod suszonych pomidorów, oprószamy go kurkumą. Gdy mięso się zetnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem (ja użyłam bulionu z 1 łyżeczki DOMOWEJ BULIONETKI z TEGO PRZEPISU , którą rozpuściłam w szklance gorącej wody) i dusimy do odparowania blisko połowy płynu. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron
Kolorowy Przepisownikpomyślałam o jakimś sosie do mięsa. Tak też powstał ten chutney (po polsku: czatnej albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty aromatyczny sos czyli czarna porzeczka w wytrawnej odsłonie. Słodko-kwaśny smak przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych jak pieczeń i wątróbka czy wszelakich
To co kochamwiększą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso. Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone kurki, można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja dodałam je w całości. Dusimy około 5 min. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku
Radość kipiąca uśmiechem.karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji. Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować
Fabryka pomysłówminut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego
Dzieje kuchennej Wiewiórykostkę. Papryczkę chili oczyścić z nasionek i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Odłożyć na bok i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać pokrojone papryki kolorowe i papryczkę chili, smażyć przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać
Zakątek rozkoszy kulinarnych