mięso duszone - 8529 przepisów (strona:338/569)

Pióra Penne z sosem pomidorowym 208

szczyptami pesto ). Odstawić mięso na 30 min. W tym czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć ogień spod patelni i wmieszać do sosu

Gaździnka warzy
Chili con carne 196

Podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone obsypane papryką słodką, chili japanelo, pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia.  2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut. 3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę (można pominąć), czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można

Szefowa kuchni
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 226

curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą.  Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego(...)Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty.  Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą i od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety drobiowe z warzywami 157

połową soli i pieprzu. Odkładamy na kilka(naście) minut. Panierkę przygotowujemy poprzez wymieszanie bułki tartej z ziołami prowansalskimi. Jajko (zarówno żółtko jak i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące pszennej, jajku oraz panierce. Cukinię obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”. Pozostawiamy(...)cukinię obsmażamy intensywnie przez 2 minuty często mieszając i dodając w międzyczasie resztę soli i pieprzu. Dodajemy pomidory, raz jeszcze wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień do średniego i dusimy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Jeśli jednak wcześniej warzywa zaczną puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2278

smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę cebulę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć. Farsz doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej). Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz(...)oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około 20 – 30 minut. Pieczarki można lekko posolić. Gdy pieczarki będą podduszone należy wlać śmietankę i całość wymieszać. Przelać do szklanki odrobinę wody

KuchniaWeDwoje.pl
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 344

zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego(...)innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 171

grona tych szczęśliwców! :) A zwłaszcza, gdy swój kawałek steka mogę przyrządzić tak, jak lubię najbardziej: średnio wysmażony, z którego wycieka jeszcze sok, sprawiający, że jedzenie staje się prawdziwą rozkoszą! Mięso potrzebuje jednak godnego kompana. Nie zapomnijmy zatem o dodatkach.  I wiecie co - to właśnie tu kryje się największa zaleta samodzielnego przyrządzania potraw. Nikt nam niczego nie narzuca i niczego(...)czym dusimy pod przykryciem, aż wino się zredukuje. Na koniec dorzucamy cukier i podsmażamy chwilę, by cebulka ładnie błyszczała. Gruszkę obieramy, kroimy na cztery i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy miód, po czym dosypujemy cynamon i kardamon, a następnie wrzucamy cząstki gruszki. Wszystko smażymy na małym ogniu, aż gruszka zmięknie i nabierze lekko brązowej barwy. Mięso oczyszczamy z błon

Sajkofanka smaku
casserole: garnek czy zapiekanka 144

zapiekania. połączył tu dwie informacje, a za nim powtarzają chyba wszyscy. tak naprawdę ten francuski garnek, to w zasadzie rondel, gdzie składniki miały się powoli dusić. a powolnemu duszeniu i braku konieczności pilnowania sprzyjało wstawienie go do piekarnika. a czy te garnki były ceramiczne, czy metalowe, to raczej zależało od zamożności właściciela. tyle z Francji, natomiast w krajach anglosaskich casserole(...)mięsne. bazą mogą być i ryby i również warzywa. ja w dzisiejszym przepisie proponuję drób, który ostatecznie trafia do piekarnika, ale jeśli ktoś piekarnika nie ma, to spokojnie może mięso udusić na kuchence i nadal będzie miał casserole ;) casserole z kurczaka z oliwkami 4 ćwiartki kurczaka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 80 dkg pasteryzowanych pomidorów, 15 dkg oliwek (kolor

Eksperyment sobotni
Krokiety ziemniaczane z papryką 360

jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków(...)pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę dusimy, papryka ma stracić swoją surową postać, studzimy. W garnku gotujemy w osolonej wodzie umyte i obrane ziemniaki. Kiedy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa wędlina z piersi kurczaka 360

Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc). Zawartość mięsa w mięsie to już w ogóle temat rzeka. Najtańsze kiełbasy pod wpływem ciepła np. na ognisku puszczają pianę, więc to chyba sama solanka z domieszką skórek, chrząstek i tekturek. Niestety(...)faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek

OstryKęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6213

Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc). Zawartość mięsa w mięsie to już w ogóle temat rzeka. Najtańsze kiełbasy pod wpływem ciepła np. na ognisku puszczają pianę, więc to chyba sama solanka z domieszką skórek, chrząstek i tekturek. Niestety(...)faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek

OstryKęs
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 118

Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek

Dziś Ja gotuje
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 173

mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze około minuty, uważając aby  go nie przypalić. Wlewam pozostałą część marynaty, jeśli jest jej zbyt mało dodaję jeszcze kilka łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i na średnim ogniu duszę pod przykryciem do miękkości (około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 133

proszku sól, pieprz  Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam w mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia.  Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając

Kukuleczki
ŚWIĄTECZNY BIGOS 521

następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając. Pozostawiam

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania