mięso duszone - 8529 przepisów (strona:323/569)

Perliczka z gruszkami w winie 52

nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny. Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych w winie gruszek

Milion Smaków
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 97

Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia

królestwo garów
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 142

pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie

kgwjanczewo
Gulasz wołowy na piwie 195

jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku. Do gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji. Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu) : 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki

Poezja smaku
duszony udziec indyka z cebulą i marchewką... 430

smaku, marchewki 6 sztuk, cebula 4 sztuk, woda 1 szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnku dodać kucharka w płynie do smaku i pod przykryciem dusić do miękkości co jakiś czas podlać ciut wodą z wywaru zagęściłam

W Mojej Kuchni Lubię
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 140

siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 7 minut. Składamy enchiladas. Układamy tortillę

Mania Gotowania
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 211

Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire,   pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10   minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotujemy wodę w dużym

Mania Gotowania
Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym 186

obiadu okazało się , że golonka to łopatka i nici z duszonej w soku jabłkowym z karmelem będą :(. Łopatka niczego sobie więc tak naprawdę tragedii nie ma - ugotuję ją w mocnym wywarze z zarumienionych warzy i podam w sosie musztardowym, na wywarze zrobię krupnik jaglany , a z reszty mięsa zrobię farsz do faszerowanych ziemniaków w sosie koperkowym . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 713

Kotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)plasterki pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety (możemy także w plastrach schabu zrobić "kieszonkę" i farsz umieścić we wnętrzu kotletów - wtedy nie rozbijamy ich). Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę

Słodka Strona
Żeberka duszone w cebuli. 115

     Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy

Rozpustne gotowanie
MULE PO MARYNARSKU 182

zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się gumowate. MULE PO MARYNARSKU /własny;/ 4 porcje 300g świeżych muli 1 puszka pomidorów z puszki 1 cebula biała 3 ząbki czosnku(...)podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam solą i pieprzem. Następnie wrzucam mule, które mieszam z zawartością rondla potrząsając garnkiem. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 5-7 minut, aby mięso muli pozostało delikatne

W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie pomidorowym. 151

koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki

Agusiowe smakołyki
Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem 189

paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler, marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać papryki znowu chwilę podsmażać i na końcu dodać cukinię. Całość podsmażamy około 5 minut i podlewamy połową bulionu. Dusimy pod przykryciem kolejne 4-5 minut. Wsypać kaszę wymieszać wlać resztę

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania