mięso duszone - 8529 przepisów (strona:318/569)

,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7130

kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę

Podróż w kulinaria
Wołowina po burgundzku 114

Klasyka kuchni francuskiej. Długo i wolno duszony gulasz na czerwonym winie, z ziołami i warzywami. Julia Child nazwala ten gulasz jednym z najsmaczniejszych dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji

Smak mojej kuchni
Świąteczny gulasz 153

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę

Pobite gary Barbary
Pierś Kurczaka z Brokułem do Ryżu, Kaszy lub Makronu 649

rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś kurczaka, około 15 minut do miękkości mięsa, pierś podczas smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka. Następnie na niewielkiej ilości oleju smażę pieczarki przez około 3 minuty, następnie dodaję brokuł i 100 ml bulionu i całość duszę około 15 minut. Usmażone składniki przekładam do piersi kurczaka. Teraz na patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Patelnie za stówkę z kawałkiem 129

kilka otworków, po drugiej jeden, dzięki czemu nie skacze po patelnie podczas duszenia, uchwyt się w ogóle nie nagrzewa. W dodatku jest bardzo lekka, tu daję kolejny plus. Tym razem nie bawiłam się w robienie zdjęć każdej potrawy jaką usmażyłam na Fiskarsie, bo byłoby tego dużo, jajka, mięso, kotlety, wątróbka, warzywa itd. Przyznam się również, że w chwili kiedy pierwszy

Blondynka Gotuje
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 159

ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący

Mama Gotuje
Buraczki zasmażane 137

jarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy

Kulinarne życie
Dania obiadowe 182

KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki grzybowe w liściach lebiody 159

Ryż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami. Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć. Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką oliwy i pół szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min. Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć

Gotowanie jest łatwe
Temesvári sertéstokány 161

zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę wody oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut

Bazując na smaku
Danie meksykańskie 183

sól, pieprz, czerwona papryka Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy żółtą i zieloną fasolkę, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Gdy fasolki będą miękkie, dodajemy pomidory, czarną fasolę oraz zielony groszek. Chwilę dusimy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Zielone stir fry z wołowiną 162

dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 165

jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość.   Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy

Karo in the Kitchen
Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 178

przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto, następnie dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby

Rozpustne gotowanie
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 117

smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką  słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy  w folię aluminiową

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania