mięso duszone - 8529 przepisów (strona:372/569)

Drobiowe eskalopki z pieczarkami 129

foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Wyjmujemy z marynaty (w zasadzie prawie całą wchłonęło mięso), panierujemy w mące, nadmiar otrzepujemy. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Usmażone przekładamy do miseczki lub na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni(...)razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły. Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać, z czym kto lubi – z ziemniakami, frytkami, ryżem … i nie tylko. Oczywiście nieodzownym zawsze dodatkiem będzie surówka

mojewypiekiinietylko
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami 172

Wołowina duszona w winie to idealna propozycja na niedzielny jesienny obiad. Z dodatkiem ziemniaków tworzy doskonałe jednogarnkowe danie. Wiemy, że wołowina wymaga dłuższego czasu duszenia, dobrze więc jest wykorzystać do jej przygotowania szybkowar. Szczerze powiedziawszy całkiem zapomniałam o tym bardzo przydatnym urządzeniu, które gdzieś mi się schowało w zakamarkach szafek... Wyciągnęłam, odkurzyłam(...)garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość. Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami  Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzin Składniki: 1000 g wołowiny z udźca 2 cebule 3 marchewki 1 mały kawałek selera 500 ml czerwonego wytrawnego wina 2-3 gałązki świeżego tymianku 1000 g ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki z mięsa mielonego i kalafiora oraz sos paprykowo-pomidorowy z odrobiną marchewki 96

smażenia * SOS: 1 papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni pomidor vegeta śmietana 18% Przygotowanie : * KOTLECIKI : Różyczki kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości , studzę i drobno kroję . Do mięsa mielonego dodaję pokrojony kalafior, sól, pieprz i jajko . Dokładnie mieszam . Formuję średniej wielkości kotleciki, obtaczam je w mące i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju . *SOS: Paprykę wydrążam , płuczę(...)oczkach . Paprykę i marchew wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam . Pomidora wyparzam, obieram ze skórki , kroję w kostkę i wrzucam do podsmażonej papryki . Zalewam 1,5 szklanki wody i duszę ok 20 min na wolnym ogniu . Sos zagęszczam śmietaną oraz kilkoma łyżkami sosu :) Podaję z ziemniakami Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Kotlety z serem w sosie paprykowo-pomidorowym 118

jeszcze sypnęłam bazylię suszoną Mięso mielone wkładamy do miski, ser ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy 8-9 kotlecików. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę(...)rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią. Na koniec dodajemy posiekane drobno liście bazylii. Przepis podpatrzony w jednym z czasopism

Smaki Na Talerzu
Kurczak z marynaty -pieczony w kombiwarze 177

przyjemność przetestować marynaty, dostępne są 4 rodzaje.Ja na początek wykorzystałam kurczaka i marynatę ze słodką papryką i ziołami.Taką marynatę można wykorzystać nie tylko do kurczaka ale także do mięsa wieprzowego lub wołowego.Mięsko z marynaty można usmażyć, udusić lub upiec. "Marynaty Kujawski to połączenie naturalnych składników, takich jak słodka papryka, bazylia, cząber, jałowiec z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia(...)wyłącznie na dobrze znanych składnikach, połączonych ze sobą w odpowiedniej proporcji, dzięki czemu jest produktem gotowym do użycia, nie wymagającym dodatkowego przygotowania. Nadaje wspaniały smak i aromat pieczonym, smażonym, duszonym i grillowanym potrawom mięsnym i nie tylko. Dostępny w 180 ml słoiczkach, które po otwarciu przez tydzień można w wygodny sposób przechowywać w lodówce." marynata Kujawski [ słodka papryka-zioła

Moje domowe kucharzenie
duszona łopatka z karmelizowaną cebulą 106

samo pieczenie nie wymaga specjalnego nadzoru, to przygotowanie zajmuje odrobinę czasu. A nic tak wg mnie nie psuje przyjemności gotowania i jedzenia, jak pośpiech i uwagi "jeszcze nie gotowe?". duszona łopatka z karmelizowaną cebulą 1 kg łopatki wieprzowej, 4 duże cebule, 1 duże jabłko, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do smażenia, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku(...)dijon, soli, pieprz, cukier sucha marynata: 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli Zmiażdżony czosnek utrzyj na pastę z kminkiem i solą, a następnie natrzyj mięso i odstawi je na minimum godzinę w chłodne miejsce. Jeśli mięso ma nieregularny kształt zwiąż je sznurkiem. Obsmaż na oleju z każdej strony. Przełóż do naczynia do pieczenia z pokrywką

Eksperyment sobotni
FARSZ Z JARMUŻU I SERA FETA MOCNO CZOSNKOWY 140

Znakomity Farsz z Jarmużu z dodatkiem bardzo dużej ilości czosnku oraz fety. Fajny farsz do mięsa i słonych przekąsek.  SKŁADNIKI: 100 g jarmużu 1 cebula Ząbek czosnku Szczypiorek Natka pietruszki 1/2łyżeczki chilli, czosnku suszonego, pielrzu, wegety, papryki ostrej 5łyżek jogurtu naturalnego Ok100 g sera feta 1łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Do rondla wkładam łyżeczkę masła. Międzyczasie jak masło(...)zacznie się topić siekam bardzo drobno cebulę, czosnek oraz pietruszkę i szczypiorek. Wrzucam do garnka i smażę aż cebula się zarumieni. Następnie dodaję poszatkowany jarmuż. Lekko mieszam i duszę ok 3min. Dodaję przyprawy według smaku. Ja lubię ostry farsz więc dodaję więcrj chilli. Na koniec dodaję rozdrobnioną fetę oraz jogurt naturalny. Zdejmuję z palnika i mieszam całość. Taki farsz może

Gotowanie Patki
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 125

minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję w jednym z dyskontów 93% mięsa z szynki, reszta składu naturalna) 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka 1 mała cukinia 1 cebula 2 pomidory 2 łyżki masła liść laurowy ziele angielskie majeranek sproszkowana słodka(...)podsmażamy na maśle, gdy zrobi się szklista i delikatnie zacznie nabierać koloru, dorzucamy do niej liść laurowy ziele angielskie, trochę soli, pokrojona w grubą kostkę paprykę i cukinię, dusimy wszystko, mieszając co jakiś czas. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobna kosteczkę, przesmażamy na drugiej patelni i gdy się rozpadną, odparuje z nich trochę wody, a papryka

Quinoa Raz!
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 190

pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały(...)Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli.  Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej

Fabryka pomysłów
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 137

mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem(...)smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika

Chilli Czosnek i Oliwa
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 188

Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi(...)rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko albo pieczywem

Walijskie Pichcenie
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 196

końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić. Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody(...)lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami.  Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą

SzczyptaSmaQ
KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO 119

ryż Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki. Polałam olejem i wsypałam przyprawy. Dodałam jogurt bałkański. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na minimum 30 minut do lodówki. W czasie gdy mięso przechodziło smakami, na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku i imbir. Dodałam pastę curry i sos sojowy. Pokroiłam w kostkę obrane mango. Podsmażyłam je przez(...)jogurtem. Dodałam sok z cytryny.   Po około 10-15 minutach dodałam podsmażone wcześniej mango. Następnie dołożyłam smażoną wcześniej cebulę z imbirem i czosnkiem. Wymieszałam wszystko i dusiłam około 10 minut. Pod a wałam z ugotowanym r y żem. Polecam i smacznego

potrawyregionalne
Pierś z kurczaka w sosie cebulowo-miodowym 183

Pyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy(...)złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy. Cebulę zalewamy zimnym bulionem. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i przyprawy. Dusimy kilka minut. Następnie sos miksujemy blenderem (niekoniecznie) i mieszamy z kurczakiem

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki w pomidorach z makaronem 137

cienkie płaty a potem przekładamy ciasto do części tnącej i powstaje nam makaron w paski. Gotowe paski posypujemy mąką i pozostawiamy na boku. Teraz zabieramy się za klopsiki. Do mięsa mielonego wrzucamy drobno posiekaną cebulę, jajko, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy(...)zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się za gęsty możemy dolać wody. Potem dodajemy bazylię, miód i przyprawy i wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Jeżeli komuś nie pasują kawałki pomidorów

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania