szparagów 1,5 cukinii 1 duża cebula sól,pieprz,papryka ostra,czosnek 1 łyżka śmietanki 30% Polędwicę umyć,osuszyć,usunąć błonki i pokroić w plastry grubości ok 2 cm. Mięso delikatnie rozbić dłonią,posolić,posypać pieprzem,ostrą papryką oraz natrzeć 2 ząbkami czosnku.Odstawić do lodówki by mięsko przeszło przyprawami ( chodź nie jest to konieczne). Szparagi umyć,odciąć zdrewniałe końcówki(...)plastry,następnie w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić jak cukinię. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu,obsmażyć plasterki polędwicy po 5 minut z każdej strony,wrzucić cebulę,chwilę dusić na niewielkim ogniu,następnie dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneschabu by uniknąć na talerzu tradycyjnego kotleta w panierce:) Tym razem jest to schab w sosie z dodatkiem wędzonej papryki, która nadaje potrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów. Mięso i marynata: 500g schabu 250g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej Sos: 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki(...)sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. 2. Schab wyciągamy widelcem z marynaty, dzięki czemu jej nadmiar pozostanie w misce. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dusimy około 20 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przecier, czosnek. Dusimy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę
Szefowa kuchniogóle zrobić. A tak naprawdę, przygotowanie dobrej, nieco innej wątróbki, wcale nie jest takie trudne. Dzisiaj polecam wątróbkę drobiową z pomarańczą i jabłkami. Połączenie tego charakterystycznego w smaku mięsa i owoców to naprawdę niezapomniane wrażenie. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 pomarańcza 200ml soku pomarańczowego sól pieprz mąka Przygotowanie: Wątróbkę dokładnie oczyszczamy. Obtaczamy w mące(...)każdej ze stron. Obraną cebulę drobno kroimy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Całość wrzucamy na patelnię z wątróbką, doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy sokiem pomarańczowym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Jacob Tastesmniejsze kawałki (nie za małe). Podsmażamy chwilę na małej ilości oleju/oliwy. Odstawiamy. Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko(...)następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe. Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze
Snejkusiowe Przepisypraskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną(...)patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii i podawać. Smacznego
Gosia gotujerudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera(...)patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać filet z indyka pokrojony w niedużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość ok. 15 -20 minut. W międzyczasie szpinak wrzucamy do rondla na średnią moc palnika i podgrzewamy często mieszając, aż całkowicie się odmrozi. Gdy woda z niego odparuje, dodajemy łyżeczkę
Delicious Titbitspoukładać paski papryki. Do mięsa dodać resztę posiekanej papryki, czosnek i przyprawy wraz z pozostałym rozbełtanym jajkiem. Wymieszać na jednolitą masę. Do wyłożonej papryką formy układać warstwami kasę i mięso, które powinno stanowić ostatnią wartę klopsa. Przykryć folią aluminiową, wstawić foremkę do foremki większej z wodą sięgająca do połowy formy z klopsem. Piec w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy(...)papryka chili Wykonanie: Wszystkie warzywa oprócz pomidorów kroimy w drobna kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodajemy czosnek oraz pokrojone warzywa oprócz pomidorów. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu ok 10 min. Pomidory należy sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do duszących się warzyw. Przyprawić papryką chili, tymiankiem, solą
kgwjanczewoliści należy z każdego ściąć zgrubienie, tak żeby łatwiej było je zwinąć. Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dokładnie mieszamy mięso mielone, ryż, cebulkę, jajko. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką na liść, zaginamy górę liścia, a później boki i ciasno zwijamy. Przygotowane gołąbki układamy(...)maśle, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a po chwili bulion. Zagotowujemy i zabielamy. Oczywiście przyprawiamy do smaku. Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1,5 godziny
Co w głowie piszczydomowego sosu pomidorowego Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, ostrym nożem wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone(...)dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu
Smakołyki Asiwodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy słodką papryką, kminem, słodką papryką. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę(...)czasu aż ładnie się zrumienią. Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Zabielamy mlekiem. Dodajemy cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 3 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryplastra układamy składniki farszu Podwijając boki ściśle zawijamy w roladę i obwiązujemy nicią Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym I obsmażamy wszystkie rolady z każdej strony Obsmażamy aż z mięsa rolad odparuje woda a na roladach pojawią się odpowiednie rumieńce dokładając masła klarowanego w razie potrzeby Obsmażone przekładamy do garnka Na patelnię wrzucamy resztę cebuli i pokrojone w plastry(...)razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady Dolewamy wody do górnego poziomu rolad Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny
Mechanik w kuchniSezon na cukinie w pełni :) Składniki: 800 gr mięsa wieprzowego np. łopatki, 300 gr kiełbasy, 2 kg cukini, 5 marchewek, 1 cebula, sól, koperek. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy troche oleju. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej żeby się zeszkliła. Pokrojone mieso i kiełbasę dokładamy do cebuli i razem dalej smażymy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy(...)zostawiamy, żeby puściła sok. W miedzy czasie ścieramy marchewkę. Do garnka wkładamy marchewkę i cukinię odciśniętą z soku. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli i przyprawiamy wg gustu. Na sam koniec dokładamy koperek
Państwo Wojtczuk gotująpodane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej wielkości cebula 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Udka umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron(...)garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć udka z obu stron na złoty kolor. Następnie wlać wodę, dodać cebulę, liście laurowe, kulki ziela angielskiego i całość ponownie lekko posolić oraz popieprzyć. Dusić pod przykryciem około 25-30 minut
Ugotowaćmasło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić(...)cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę
Zakątek rozkoszy kulinarnychSpaghetti w nieco innej odsłonie z zielonym groszkiem i pieczarkami. Smaczna, szybka i prosta smaczna do zrobienia potrawa bez dodatku mięsa, w sam raz dla jaroszów. Danie idealne na obiad . składniki na 3 porcje 300 g makaronu spaghetti puszka groszku konserwowego 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% gałązka natki pietruszki sól przepis Umyte(...)kostkę lub paski . Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę a gdy cebulka zacznie się złocić dodajemy pieczarki .Całość od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Sos doprawiamy solą .Na końcu dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek wszystko razem łączymy i chwilkę gotujemy . Natkę pietruszki drobno siekamy
Smakowite Daniapierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamy do gotującej się włoszczyzny. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i paprykę(...)Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku. PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków: Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą
kulinarnyJa